
Terugblik economie
De beheerders van Evi ONE, werkzaam bij Robeco Institutional Asset Management, hebben deze Evi ONE Kwartaalupdate geschreven en zijn verantwoordelijk voor de inhoud. In dit verslag geven zij een overzicht van de prestaties en ontwikkelingen van de Evi ONE-fondsen.
Het eerste kwartaal werd overheerst door politiek nieuws vanuit Amerika. Eerst werden de Amerikaanse beleidsmaatregelen nog als positief en bedrijfsvriendelijk uitgelegd, maar toen het handelsbeleid van de Amerikaanse president Trump zich begon te keren tegen de buurlanden Canada en Mexico, begonnen velen te twijfelen aan de zin van dat beleid. De beurs piekte halverwege februari en begon daarna aan een flinke duikeling. Wereldwijde aandelen verloren 5,9% in euro.
De Amerikaanse rente daalde snel door afnemende groeiverwachtingen wat leidde tot winsten op Amerikaanse obligaties. De wereldwijde obligatie-index steeg met 0.8%. Zo’n kwartaal onderstreept de gedachte achter Robeco ONE dat het zinvol is om obligaties en aandelen in één portefeuille te mengen om zodoende stabielere vermogensopbouw te bereiken.
Ook de inmenging van Trump in de oorlog tussen Rusland en Oekraïne schoot bij velen in het verkeerde keelgat omdat hij al teveel de zijde van de Russische leider Poetin leek te kiezen. Dit zorgde voor een dramatische gedragsverandering bij Europese leiders die zich realiseren dat de NAVO onder druk staat en dat ze zelf een groter deel van hun defensie zullen moeten verzorgen. Met name de Duitse politici schaarden zich verrassend snel achter een plan om de begrotingsdiscipline, waarvoor de Duitsers decennialang bekend stonden, los te laten. De Duitse rente schoot daarop 0,4% omhoog in de maand maart. Ook leidde dit tot een plotseling optimisme over de vooruitzichten voor groei van de Europese economie en een nieuw elan. Dit leidde in maart tot een flinke winst voor de euro tegenover de dollar. Voor beleggingen in Amerikaanse aandelen was dit een dubbele klap: koers en valuta lager. Europese aandelen deden het uitgedrukt in euro verhoudingsgewijs zo’n 15% beter dan Amerikaanse aandelen.
China, de tweede economie van de wereld, leek ook aan een nieuw elan begonnen. Nadat een eerdere rally voortkwam uit stimulerend overheidsbeleid, werd de rally in het eerste kwartaal vooral gedreven door een enorme oppepper voor het Chinese zelfvertrouwen. Het ging om de publicatie van een nieuwe Chinese “AI-tool” die erg efficiënt blijkt en kan concurreren met de beste van de wereld ondanks de beperkte toegang tot Westerse technologie. Vooral de aandelen van internet- en technologiebedrijven schoten in de weken daarop omhoog. Ook zijn er tekenen van een bodem in de huizenprijzen met name in de grote steden. De internationale Chinese beursindex steeg zo’n 15%. Opkomende markten in het algemeen profiteerden van een zwakkere dollarkoers en eindigden het kwartaal grotendeels onveranderd.
Prijzen van grondstoffen beleefden een positief kwartaal. Met name de goudprijs trok de aandacht met een stijging van bijna 20%. Niet alleen centrale banken maar ook de particuliere beleggers blijken gezien de wereldwijde onzekerheden graag wat meer goud op de balans te zetten. De verwachte importheffingen leidden ook tot extra vraag naar en hogere prijzen voor koper en gas.