
Vooruitblik
De beheerders van Evi ONE, werkzaam bij Robeco Institutional Asset Management, hebben deze Evi ONE Kwartaalupdate geschreven en zijn verantwoordelijk voor de inhoud. In dit verslag geven zij een overzicht van de prestaties en ontwikkelingen van de Evi ONE-fondsen.
Onzekerheid, de aartsvijand van aanhoudend positieve marktprestaties, zal waarschijnlijk niet snel verdwijnen. De macro-economische vooruitzichten zijn negatief. Er is een handelsoorlog tussen de VS en China begonnen, terwijl de rest van de wereld in het ongewisse verkeert. Amerikaanse heffingen lijken te worden gedreven door een misplaatste ideologie dat de VS oneerlijk behandeld is. Vrijhandel, welke de afgelopen decennia welvaart en groei aan de wereldeconomie heeft gebracht, zal waarschijnlijk ernstig belemmerd blijven. De wereldwijde groei zal in 2025 vertragen, terwijl de inflatie niet verder zal dalen. Met opwaartse druk op de inflatie is het onwaarschijnlijk dat de Federal Reserve de rente snel zal verlagen, tenzij we een volledige recessie zien. Tegelijkertijd zal de productiviteitsverbetering dankzij kunstmatige intelligentie (AI) blijven doorwerken en de inflatie op de langere termijn weer omlaag duwen.
De aanhoudende onzekerheid rondom het economisch beleid zou zowel consumenten als bedrijven kunnen verlammen en langetermijninvesteringen en -uitgaven kunnen ontmoedigen. De Amerikaanse overheid verschuift mogelijk haar focus naar stimulerend beleid, zoals deregulering en verdere belastingverlagingen.
In Europa en China doen de overheden ook steeds meer om de groei te ondersteunen. In Europa hebben de spanningen met zowel Rusland als de V.S. plus de versoepeling van de Duitse begrotingsdiscipline, ruimte gecreëerd voor grotere investeringen in defensie en infrastructuur. In China heeft de overheid haar houding tegenover de leidende tech-bedrijven en ondernemers gewijzigd van vijandig naar ondersteunend. Verschillende beleidsmaatregelen – waaronder renteverlagingen, ondersteuning van de huizenmarkt, gematigde consumentenstimulering en meer fiscale flexibiliteit – worden geleidelijk doorgevoerd. Kortom, hier zijn we de betere macro-perspectieven voor beleggers.
De waarderingen zijn begin april verder gedaald, maar zijn, met name in de VS, nog niet aantrekkelijk ten opzichte van de rentetarieven en de geschiedenis. Stagflatie en handelsproblemen zullen de bedrijfswinsten onder druk zetten. De winstramingen voor 2025 worden al naar beneden bijgesteld. Binnen regio's hebben Japan en Europa te maken met sterkere winstherzieningen dan de VS en de opkomende markten. De wereldwijde winstgroeiverwachtingen gaan uit van een versnelling van 7% in 2024 naar 10% in 2025 en zelfs naar 13% in 2026. Deze groei zou moeten komen uit de IT, consumentengoederen, gezondheidszorg en industrie. Dit is twijfelachtig in een meer recessief scenario.
Het marktmomentum is verslechterd en we houden de aankopen van particulieren, die eerder tijdens de correcties in augustus en september 2024 een bodem onder de markt hebben gelegd, nauwlettend in de gaten. Zij kopen voorlopig nog “de dip”.
Concluderend wijzen onze drie bouwstenen Macro, Waardering en Momentum op een voorzichtigere houding ten aanzien van aandelen. Uiteindelijk zal onze positionering afhangen van het recessierisico. Als de kans op een recessie verder toeneemt, is het verlagen van het aandelenbelang een logische keuze.
Europese en Amerikaanse staatsobligaties lijden onder het grote aanbod dat er aan zit te komen, terwijl de inflatie niet veel verder omlaag komt. We zien goede vooruitzichten voor opkomende markten.
Voor bedrijfsobligaties zijn de vooruitzichten gematigd maar in de eerste weken van april is de risicopremie weer een stuk aantrekkelijker geworden.
Binnen de grondstoffen verwachten we met name van goud een positieve bijdrage.