Portefeuilleontwikkelingen
In mei had de portefeuille een sterk absoluut rendement, maar kon die de benchmark niet volledig bijhouden. Onze positionering in de sectoren consument defensief (relatief stabiele consumentgerichte bedrijven) en financiële dienstverlening droeg het meest bij aan het rendement. Aan de andere kant waren de sectoren gezondheidszorg en consument cyclisch (consumentgerichte bedrijven die gevoeliger zijn voor de economische ontwikkelingen en daardoor minder stabiel) de hekkensluiters.
Wat betreft individuele aandelen, droeg Siemens Energy opnieuw het meeste bij aan het rendement. Dat was te danken aan de zeer robuuste resultaten van het bedrijf, ondersteund door een sterke orderportefeuille die de vooruitzichten voor groei, marge en kasstroom aanzienlijk verbetert. Het bedrijf is een duizendpoot als het gaat om de energietransitie en biedt verschillende oplossingen op het gebied van gas, duurzame energie en elektriciteitsnetwerken.
Taiwan Semiconductor (TSMC) deed het ook goed. Het kreeg steun van het feit dat het AI-thema nog steeds springlevend is, wat werd bevestigd door de rooskleurige uitgaven en vooruitzichten van zeer grote datacenters (de zogenaamde ‘hyperscalers’). Omdat vraag en aanbod beter op elkaar zijn afgestemd, lijkt de kans op AI-orderverlagingen nu minder groot.
Aan de andere kant zat de sector gezondheidszorg nog altijd in de hoek waar de klappen vallen, en onze belangen in Eli Lilly, UnitedHealth en AbbVie bleven allemaal achter. Wat Eli Lilly betreft, kwam het nieuws naar buiten dat apotheekketen CVS concurrent Novo Nordisk had uitgekozen als voorkeursleverancier van obesitasmedicijnen, waardoor Eli Lilly’s middel Zepbound buiten de boot viel. Hoewel dit een normaal onderdeel is van de jaarlijkse onderhandelingen tussen de Amerikaanse pharmacy benefit managers (PBM's, een soort tussenpersonen in het aankoopproces voor geneesmiddelen) en farmaceutische bedrijven, was de reactie van de markt behoorlijk hevig. We vinden dit echter niet echt zorgwekkend voor Eli Lilly en denken dat het bedrijf de verwachtingen voor de rest van 2025 zelfs zal verhogen.
Het aandeel UnitedHealth was in april al gedaald door een winstwaarschuwing en verloor nog meer terrein door verdere negatieve ontwikkelingen, waaronder een onderzoek van het ministerie van Justitie. Hoewel zo'n rechtszaak in de VS heel gewoon is en jaren kan duren, zorgt dit toch voor een extra dreiging. Veel beleggers keerden zich daarom af van het aandeel.
Tot slot had ook farmaceut AbbVie het moeilijk in mei. Ondanks een solide winstrapport slaagde het aandeel er niet in om op te veren. Dit kwam door de aanhoudende dreiging van invoerheffingen voor niet in de VS geproduceerde geneesmiddelen en de geneesmiddelenprijzen vallend onder het principe van ‘meest begunstigde natie’. Door deze onzekerheden is het voor bedrijven moeilijk om de exacte omvang van de financiële impact te bepalen, laat staan om iets te zeggen over specifieke strategieën voor risicobeperking.