Market Update

december 2024

  • Verkiezingswinst Trump geeft Amerikaanse aandelen een impuls
  • Verschil in waardering Amerikaanse en Europese aandelen loopt verder op
  • Verwachting voor aandelen en obligaties ongewijzigd

Van Lanschot Kempen is de bron van de maandelijkse Market Update. De informatie in dit bericht kan niet worden beschouwd als een juridisch, financieel, fiscaal of ander professioneel advies of aanbod.

Terugblik november

De maand november stond voor de financiële markten vooral in het teken van de Amerikaanse verkiezingen. De herverkiezing van Donald Trump zorgde voor euforie op de Amerikaanse beurs. Het beleid van Trump, met mogelijk lagere vennootschapsbelasting, een hoger begrotingstekort en deregulering, zal op korte termijn wat extra steun geven aan de Amerikaanse economie. Beleggers verwachten dat het Amerikaanse bedrijfsleven, en met name de op de lokale economie gerichte bedrijven (smallcaps), profiteert als Trump in 2025 aan de macht komt.

Amerikaanse aandelen boekten in november de grootse maandelijkse stijging van dit jaar, terwijl aandelen uit opkomende markten voor de tweede maand op rij een verlies noteerden. Europa en Pacific wisten nog een klein positief resultaat te boeken. Rentes in de VS stegen aanvankelijk vanwege mogelijk inflatoir beleid van Trump. Zijn keuze voor de minister van financiën temperde deze zorgen vooralsnog en voor de gehele maand november was een lichte rentedaling te zien. Rentes daalden ook in Duitsland, vanwege minder sterke macro-economische cijfers. In Frankrijk liepen rentes op vanwege vastgelopen begrotingsonderhandelingen. Het verschil in stemming tussen de VS en Europa was ook zichtbaar in risico-opslagen op bedrijfsobligaties. Die daalden in de VS, maar stegen iets in Europa.

De toonaangevende index voor wereldwijde aandelen MSCI World (AC) boekte in november een winst van 6,6% (in EUR). Noord-Amerikaanse aandelen leverden een grote bijdrage met een stijging van 9,2%, Europese aandelen stegen slechts 1,1%. In de regio Pacific stegen aandelen 4,2%. Alleen opkomende markten sloten de maand af met een bescheiden verlies van 0,9%.

Obligatiekoersen stegen in november als gevolg van de daling van de rentes. Wereldwijde staatsobligaties stegen 1,1% (in EUR) en bedrijfsobligaties van goede kwaliteit (investment grade credits) sloten de maand 1,3% hoger af (in EUR). De risicovollere high yield-bedrijfsobligaties stegen 3,3% (in EUR). Obligaties van opkomende landen stegen 2,1% (gemeten in lokale valuta).

Wereldwijd vastgoed profiteerde van de lagere rente en steeg 5,2% in november. De index voor grondstoffen boekte een winst van 3,2% (in EUR). Binnen die index verloor goud 0,3% (in EUR) en werd olie 2,3% goedkoper (in USD). Tenslotte werd de dollar 2,8% sterker ten opzichte van de euro.

Aandelen

In 2025 zal duidelijk worden hoe het beleid van Trump rond importtarieven en het terugdringen van migranten effect gaat hebben op inflatie en het rentebeleid van de Fed. Andere economische regio’s zouden geraakt kunnen worden door invoertarieven van de VS. In het huidige economische beeld zien we de VS en Europa uiteenlopen. De groei van de VS blijft beter op peil en ook de vooruitzichten zijn sterker. De Amerikaanse consument staat er goed voor. De inkomens groeien en het netto vermogen van gezinnen is gemiddeld genomen hoog. Uiteraard is dit scheef verdeeld, maar het geeft geen aanleiding om te vrezen voor een terugval in de consumptie.

Ook in het bedrijfsleven zien we geen grote onevenwichtigheden. Als geheel is het bedrijfsleven zeer winstgevend en bedrijfsinvesteringen zijn hoog, maar niet excessief. De groei van de Amerikaanse economie kan in 2024 rond 2,8% uitkomen. Dat is voor de VS relatief hoog. We verwachten voor 2025 een normalisering naar een iets gematigder niveau. De hoge rentes van het afgelopen jaar moeten nog deels doorwerken en er is onzekerheid over de beleidsplannen van Trump. Maar aangezien een aantal fiscale impulsen in 2025 afloopt, verwachten we een iets minder ruim begrotingsbeleid. Wij hebben ons beleggingsbeleid niet gewijzigd en blijven aandelen de meest aantrekkelijke categorie vinden, met een voorkeur voor de ontwikkelde landen.

Europa

De economie van de eurozone laat twee gezichten zien. Gezinsinkomens groeien, besparingen zijn hoog en de werkloosheid is voor Europese begrippen laag. Daartegenover staat de malaise in de industrie; de productie daalt en de orders lopen terug. Dat heeft ook zijn weerslag op de bedrijfsinvesteringen, die in de eerste helft van 2024 daalden. Per saldo voorzien we voor 2025 een matig positieve groei in de eurozone en blijft onze verwachting neutraal.

Azië en opkomende markten

Voor de regio Japan/Pacific handhaven we de neutrale verwachting. Hetzelfde geldt voor opkomende markten. Met de verkiezing van Trump zijn verder oplopende handelsspanningen tussen China enerzijds en de VS en Europa anderzijds te verwachten. Dat zou kunnen leiden tot verplaatsing van productiefaciliteiten van China naar meer Amerika-gezinde landen. Of de productie daar veilig is voor Amerikaanse invoertarieven valt nog te bezien, afgaand op de plannen van Trump. De Chinese economie is nog zwak. De aangekondigde stimuleringsmaatregelen zorgden voor een korte opleving op de beurs. Beleggers zijn in afwachting van vervolgmaatregelen die voldoende zijn voor een blijvend herstel. In andere opkomende economieën zien we per saldo de economische activiteit wat afnemen. De opleving van de industrie die eerder dit jaar zichtbaar was valt wat terug.

Obligaties

Voor de categorie obligaties verwachten we nog steeds dat staatsobligaties beter zullen presteren dan bedrijfsobligaties. Op langere termijn verwachten we met lagere inflatie en renteverlagingen door centrale banken geen structurele stijging van marktrentes. In de VS zien we wat meer mogelijkheden voor rentedaling dan in Duitsland, aangezien de Fed iets meer zou kunnen verlagen dan op dit moment verwacht wordt. Staatsobligaties van opkomende landen (genoteerd in lokale valuta) kunnen profiteren van afnemende inflatie in 2025 en renteverlagingen in opkomende landen. Maar de rentevergoeding bij de sterkere landen is relatief laag ten opzichte van ontwikkelde landen. Hierdoor vinden we de relatieve aantrekkelijkheid voor deze categorie neutraal.

Voor Amerikaanse bedrijfsobligaties met hogere kredietwaardigheid daalde de risicovergoeding in november voor de vierde maand op rij. In de eurozone bleef de risicovergoeding nagenoeg ongewijzigd in november. Wij vinden de totale vergoeding (risicovergoeding plus rente) voor deze categorie nog steeds niet aantrekkelijk ten opzichte van staatsobligaties. De risicovergoeding ligt in de VS duidelijk onder het gemiddelde van de laatste vijf jaar. In de eurozone is dat maar iets beter. Binnen investment grade bedrijfsobligaties hebben we daarom een relatieve voorkeur voor de eurozone ten opzichte van de VS. De ontwikkeling van de risicovergoeding op de risicovollere high yield-bedrijfsobligaties nam in november verder af. Wij blijven minder enthousiast voor deze beleggingscategorie vanwege de historisch lage risicovergoedingen en de markt houdt in onze ogen geen rekening met een mogelijke groeivertraging. Zelfs als de economie ook de komende kwartalen blijft groeien, vinden wij de risicovergoeding gering. Bedrijven krijgen namelijk wel te maken met hogere rentelasten.

Risico's van beleggen

Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kan een deel van je inleg verliezen. De waarde van je beleggingen is mede afhankelijk van de ontwikkelingen op de financiële markten. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Loop geen onnodig risico. Voordat je gaat beleggen, is het belangrijk dat je op de hoogte bent en je laat informeren over de kenmerken en risico's van beleggen. Deze informatie vind je in de afspraken die horen bij de dienstverlening die je kiest of hebt gekozen. 

18.97.9.172