Market Update juni 2025

  • Trump minder geloofwaardig door gedraai
  • US dollar onder druk
  • Wereldwijde aandelen hersteld, maar winstverwachtingen omlaag
  • Wij handhaven de neutrale verwachting voor aandelen

Van Lanschot Kempen is de bron van de maandelijkse Market Update. De informatie in dit bericht kan niet worden beschouwd als een juridisch, financieel, fiscaal of ander professioneel advies of aanbod.

Terugblik mei

In mei verbeterde de beursstemming. Aandelen staan nu ruim boven het niveau van begin april, voordat de Amerikaanse president Trump hoge invoerheffingen aankondigde. Het koersherstel werd vooral gedreven door degelijke bedrijfsresultaten en de-escalatie van de handelsoorlog. Beleggers geloven steeds minder dat dreigingen van de VS ook daadwerkelijk zullen worden uitgevoerd. Economische indicatoren waren wisselend, wat bevestigde dat de groei matig zal zijn. Wel is het risico op een recessie in de VS afgenomen. Alleen verdwenen de zorgen over het Amerikaanse begrotingstekort niet, waardoor de lange rente in de VS verder opliep.

De toonaangevende index voor wereldwijde aandelen MSCI World eindigde de maand hoger. De grootste bijdrage aan de stijging kwam van Noord-Amerikaanse aandelen. Deze bijdrage was nog iets beter geweest als de Amerikaanse dollar niet was gedaald ten opzichte van de euro. Europese aandelen, die van de regio Pacific en aandelen uit opkomende landen leverden allemaal een positieve bijdrage.

Met uitzondering van Amerikaanse staatsobligaties sloten de meeste obligaties de maand positief af. Wereldwijde staatsobligaties verloren iets en bedrijfsobligaties van goede kwaliteit (investment grade credits) eindigden de maand ongewijzigd. De risicovollere high yield-bedrijfsobligaties sloten de maand hoger af, net als obligaties van opkomende landen (gemeten in lokale valuta).

Wereldwijd vastgoed liet een stijging zien. De index voor grondstoffen boekte een beperkt verlies.

Financiële markten

Categorie Mei 2025 Ytd* 2024
Wereldwijde staatsobligaties (€ hedged) -0,8% 0,7% 0,7%
Bedrijfsobligaties wereldwijd (€ hedged) 0,0% 1,6% 1,9%
Staatsobligaties opkomende landen (lokale valuta) 1,4% 0,2% 3,9%
Bedrijfsobligaties high yield wereldwijd 1,4% -4,6% 14,6%
Aandelen wereldwijd (AC) 5,9% -3,9% 25,3%
Aandelen Europa 4,7% 10,0% 8,6%
Aandelen Noord-Amerika 6,5% -7,5% 32,3%
Aandelen Pacific (ontwikkeld) 4,7% 0,4% 14,2%
Aandelen opkomende landen 4,4% -0,8% 14,7%
Onroerend goed wereldwijd 2,7% -4,1% 7,7%
Grondstoffen -0,5% -6,0% 12,7%
Goud 0,7% 15,0% 33,7%
Dollar t.o.v. euro -0,2% -9,6% 6,2%

*stand t/m 31 mei 2025

Is Trump nog geloofwaardig?

Een week na de groots opgezette aankondiging van hoge invoerheffingen op 2 april werd al een pauze aangekondigd. Onder druk van de enorme onrust op de financiële markten én invloedrijke beleggers en bankiers maakte Trump een grote draai. De enorme invoerheffingen tussen de VS en China hielden ook niet lang stand. En de dreiging met invoerheffingen van 50% op Europese producten duurde slechts één weekend. Bovendien zetten rechters in de VS een streep door de invoerheffingen. Na een beroep van de Trump regering werd dit besluit opgeschort, maar het laatste woord is hierover nog niet gesproken. Het zou erop kunnen uitdraaien dat de president toestemming van het Congres moet krijgen voor zijn invoerheffingen. Er is zelfs een term voor Trumps gedraai: TACO, oftewel Trump Always Chickens Out. Om hem nu helemaal niet meer serieus te nemen gaat ons te ver. Ten eerste pleit hij al jaren voor handelstarieven, dus die zijn niet zomaar van de baan. Daarnaast is er de uitwerking tussen het beleid van Trump en de financiële markten. Als de president als zwak of ongeloofwaardig wordt gezien - en markten daardoor niet langer negatief reageren op zijn beleid - is er een risico dat hij harder om zich heen gaat slaan. De negatieve risico’s van de handelsoorlog zijn dus nog niet voorbij.

US dollar onder druk

Sinds de verkiezing van Trump als president van de VS heeft de Amerikaanse dollar flinke bewegingen laten zien. Aanvankelijk heerste optimisme over een bedrijfsvriendelijk politiek klimaat en werd de dollar sterker t.o.v. de euro tot een verhouding van 1,02 halverwege januari. Daarna leidde het agressieve handelsbeleid, het zeer expansieve begrotingsbeleid en aanvallen op Fed-voorzitter Powell tot twijfels over de dollar en staat de omwisselverhouding nu rond de 1,14 dollar per euro. Een teken aan de wand is ook dat de twintig- en dertigjaarsrente in de VS in mei opliepen tot boven 5%. Dat roept de vraag op of financiële markten nog vertrouwen hebben in de dollar. De waarde van de dollar heeft effect op de Amerikaanse economie. Een goedkopere dollar stimuleert de uitvoer en remt de invoer en stimuleert zo de groei. Voor de financiering van de overheidsfinanciën maakt de waarde van de dollar niet uit, aangezien de VS alleen in dollars lenen. Maar het kan wel effect hebben op de rente. Als buitenlandse beleggers twijfels krijgen over de waarde van de dollar, zullen zij een hogere rentevergoeding vragen voor leningen aan de Amerikaanse overheid. Precies wat we nu zien.

Economische cijfers Amerikaanse economie zijn wisselend

De afgelopen weken bevestigden de economische cijfers dat een recessie voorlopig niet wordt verwacht. Het lijkt erop dat het tweede kwartaal sterk gaat worden. De consument heeft nog weinig last van de invoerheffingen en met degelijke inkomensgroei kunnen ook de consumentenuitgaven op peil blijven. Na het tweede kwartaal verwachten we nog steeds een groeivertraging. De consument gaat dan meer last krijgen van de invoerheffingen via hogere inflatie en dus dalende koopkracht. We verwachten verder dat bedrijven terughoudend zijn met nieuwe investeringen, gezien geopolitieke onzekerheden.

Groei Eurozone valt mee

In de eurozone is het beeld niet wezenlijk veranderd. De economische groei over het eerste kwartaal werd uiteindelijk iets neerwaarts bijgesteld naar 0,3%, nog steeds een redelijke groeisnelheid voor de eurozone. De consumptie droeg positief bij aan de groei, de overheidsbestedingen en de bedrijfsinvesteringen juist negatief. De grootste positieve impuls kwam van de buitenlandse handel. De onderhandelingen over de onderlinge handel tussen de VS en de eurozone verlopen echter stroef. De onzekerheid over de afloop hiervan blijft aanwezig en wij verwachten niet dat de meevallers voor de eurozone op handelsgebied, zoals we zagen in het eerste kwartaal, zullen voortduren.

Gevolgen handelsoorlog vallen nog mee voor opkomende markten

In opkomende markten zien de economische cijfers er een stuk beter uit dan verwacht. China trekt weliswaar het gemiddelde cijfer omlaag, maar India en exporterende landen zoals Korea, Taiwan en Vietnam dragen positief bij. Deze landen profiteren tot nu toe niet alleen van importeurs die vooruitlopen op hogere invoerheffingen, maar ook van het verleggen van handelsstromen. Nu zijn deze effecten van tijdelijke aard. Als uiteindelijke handelstarieven hoger, rond 10% uitkomen, kan er sprake zijn van een structureel effect.

Vooruitzichten

Voor de categorie aandelen handhaven we onze neutrale verwachting. Onzekerheden rond de economische vooruitzichten, en aandelenmarkten die stijgen tegen een achtergrond van dalende winstverwachtingen, zijn de verklaring voor onze terughoudendheid.

Voor staatsobligaties blijft onze verwachting positiever. Wij denken dat de Amerikaanse centrale bank (de Fed) de rente de komende maanden onveranderd zal laten. Voor Europa verwachten we na de laatste renteverlaging door de ECB vanaf het huidige niveau weinig rentedaling. In de markt van kredietwaardige bedrijfsobligaties en bedrijfsobligaties high yield was er opluchting over de de-escalatie van de handelsoorlog. Maar we blijven terughoudend als we vooruitkijken naar de mogelijke gevolgen van de handelsoorlog. De risicovergoeding is voor beide soorten nog steeds te laag waardoor deze minder aantrekkelijk zijn dan staatsobligaties.

Geschreven naar de stand van zaken op 10 juni 2025.

Risico's van beleggen

Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kan een deel van je inleg verliezen. De waarde van je beleggingen is mede afhankelijk van de ontwikkelingen op de financiële markten. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Loop geen onnodig risico. Voordat je gaat beleggen, is het belangrijk dat je op de hoogte bent en je laat informeren over de kenmerken en risico's van beleggen. Deze informatie vind je in de afspraken die horen bij de dienstverlening die je kiest of hebt gekozen. 

216.73.216.189