Hoe doe ik het?

Als u belegt, wilt u natuurlijk weten wat uw rendement is. Welke fondsen doen het goed? En wat zijn de verwachtingen? Belangrijke vragen om te bepalen of u nog op koers ligt om uw doel te halen. We geven u inzicht en tips.

Wat is mijn rendement?

Als u belegt wilt u natuurlijk dat uw vermogen groeit. Het gewenste rendement en risico is echter voor iedereen verschillend. Houdt u er rekening mee dat een hoger verwacht rendement bij een belegging betekent dat het risico ook hoger is. En dat wanneer u voor een kortere periode wilt beleggen dat het meestal niet verstandig is om een hoger risico te kiezen, omdat daarmee de kans groter is dat u een (aanzienlijk) deel van uw inleg kunt verliezen. Andersom is het zo, dat wanneer u uw beleggingen voor een langere periode kunt laten staan, het aantrekkelijk kan zijn wat meer risico te accepteren. Wanneer de looptijd van uw beleggingen langer is, neemt de kans toe dat tussentijdse koersdalingen opgevangen kunnen worden. Het rendement op uw beleggingen kan dagelijks veranderen op beursdagen. De Evi app en Mijn Evi geven inzicht in het rendement van uw beleggingsportefeuille. 

Wat is een realistisch rendement?

Er zijn grote verschillen tussen de historische en de verwachte rendementen van obligatiefondsen, aandelenfondsen en spaarrekeningen. In het algemeen kan gesteld worden: 

Sparen biedt meer zekerheid; uw inleg is in principe gegarandeerd, maar daar staat tegenover dat de rente die u ontvangt op de lange termijn doorgaans lager is dan het rendement bij beleggen. Daarnaast moet u zich ook realiseren dat van de rente die u ontvangt ook nog de inflatie en vermogensbelasting af moet, om te bepalen of u vermogen onder aan de streep gegroeid is of niet. 

Obligatiefondsen zijn binnen de categorie beleggen over het algemeen minder risicovol dan aandelenfondsen. En dat drukt zich ook uit in een lager verwacht rendement. Bij beleggen gaan risico en rendement hand in hand: een hoger verwacht rendement betekent een hoger risico.  Dit wordt ook wel de risicopremie genoemd: als u bereid bent meer risico te lopen, dan heeft u ook kans op een hoger rendement. Afhankelijk van uw voorkeur kunt u bepalen wat voor u een realistisch rendement is. Belangrijk is dat u niet te risicovol belegt, voor de haalbaarheid van uw beleggingsdoel maar ook voor uw gemoedsrust. Tijd is daarbij een belangrijke factor: als uw beleggingshorizon langer is, dan heeft u meer tijd om tussentijdse koersdalingen op te vangen.  Is uw beleggingshorizon echter kort, bijvoorbeeld 3 jaar, dan is het niet verstandig om te beleggen. Lees meer over rendement 

Waar vind ik kansen om in te beleggen?

Op onze website bij Kennis vindt u informatie over economische marktontwikkelingen en financiёle informatie. In de Maandupdate ontvangt u ook informatie over trends en ontwikkelingen.  

Risico's van beleggen

Beleggen brengt risico's met zich mee. U kunt uw inleg verliezen. De waarde van uw beleggingen is mede afhankelijk van de ontwikkelingen op de financiële markten. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Loop geen onnodig risico. Voordat u gaat beleggen, is het belangrijk dat u op de hoogte bent en zich laat informeren over de kenmerken en risico's van beleggen. Deze informatie vindt u in de afspraken die horen bij de dienstverlening die u kiest of heeft gekozen.

100.28.132.102