5 tips om meer te halen uit uw belastingteruggave

5 tips om meer te halen uit uw belastingteruggave

De belastingteruggave: een financiële meevaller waar veel mensen naar uitkijken. Het is verleidelijk om dit extra geld direct uit te geven aan leuke dingen, zoals een mooie vakantie of nieuwe gadgets. Maar wat als u deze belastingteruggave nu eens zou gebruiken om uw financiële toekomst te versterken? Evi van Lanschot geeft u 5 tips om uw belastingteruggave optimaal te benutten.

1. Breng uw lange termijndoelen dichterbij

Heeft u een financiële buffer en zoekt u vermogensgroei op lange termijn? Overweeg dan om uw belastingteruggave te sparen of te beleggen. Met Evi Beheer bieden we beleggingsportefeuilles op maat, die afgestemd zijn op uw doelen en risicobereidheid. Het NIBUD adviseert om 3 - 6 keer uw maandinkomen als buffer op een spaarrekening aan te houden.

Als u twijfelt tussen sparen of beleggen hoeft u niet te kiezen, omdat u bij uw beleggingsrekening ook een spaarrekening krijgt met een aantrekkelijke rentevergoeding van momenteel 2,5%. Het is goed om een buffer op uw spaarrekening aan te houden voor onverwachte uitgaven. Heeft u voldoende buffer opgebouwd? Vanaf uw spaarrekening kunt u dan ook periodiek beleggen instellen. Eenmaal ingesteld wordt maandelijks het bedrag van uw keuze afgeschreven van de spaarrekening en toegevoegd aan uw beleggingsportefeuille. Door te sparen en beleggen, heeft u de kans om uw vermogen te laten groeien. Beleggen kent wel risico’s, u kunt (een deel van) uw inleg verliezen.

2. Aflossen op uw schulden

Het aflossen van schulden, zoals creditcardschulden of persoonlijke leningen, is een slimme zet. Door uw belastingteruggave te gebruiken om deze schulden af te betalen, verlaagt u uw maandelijkse lasten. Als u een hypotheek heeft, kunt u overwegen om een deel van uw belastingteruggave te gebruiken voor extra aflossingen. Hiermee kunt u zowel uw schuld als uw maandelijkse woonlasten verlagen.

3. Investeren in uw pensioen

Weet u hoe uw pensioen er straks uitziet? Het lijkt misschien ver weg, maar hoe eerder u begint hoe meer het u uiteindelijk oplevert. Misschien bouwt u pensioen op via uw werkgever of heeft u zelf al iets geregeld voor uw pensioen. Met uw belastingteruggave kunt u extra inleggen voor uw aanvullend pensioen, bijvoorbeeld met Evi Pensioenbeleggen. Er zijn veel mogelijkheden en er gelden fiscale regels. Lees hier meer over het opbouwen van aanvullend pensioen.

4. Investeer in uw kinderen

Als ouder mag u elk jaar een maximumbedrag belastingvrij schenken aan uw kinderen. In 2023 is dit € 6.035 per kind. Ook zijn er diverse eenmalige schenkingsvrijstellingen, bijvoorbeeld voor een kostbare studie. Door een schenking kan uw kind een mooie spaarpot opbouwen en alvast beginnen met het opbouwen van een vermogen voor later. Voor opa’s en/of oma’s is het ook mogelijk om te schenken aan kleinkinderen.

5. Pas uw voorlopige teruggave aan

Krijgt u elk jaar een forse belastingteruggave? Bijvoorbeeld omdat u recht heeft op hypotheekrenteaftrek? Door dit achteraf te verrekenen betaalt u mogelijk te veel belasting omdat de belasting geen rente vergoedt over dit bedrag. Overweeg om uw voorlopige teruggave aan te passen. Want dan ontvangt u (meer) geld van de aftrekposten maandelijks in plaats van aan het eind van het jaar. Deze voorlopige teruggave kunt u gebruiken om periodiek te beleggen. Houdt er wel rekening mee dat het recht op aftrekposten door wijzigingen in uw persoonlijke situatie kan veranderen. In dat geval moet u mogelijk belasting betalen.

 

Door zorgvuldig te overwegen hoe u uw belastingteruggave besteedt, kunt u uw geld actief inzetten om de voordelen te maximaliseren. Wilt u uw financiële doelen bespreken? Onze vermogenscoaches staan voor u klaar. Ze helpen u graag bij het inventariseren van uw doelen, zodat u weloverwogen keuzes kunt maken. Wij geven geen fiscaal advies, overleg daarvoor met uw fiscaal adviseur. Maak nu een afspraak.

Let op: beleggen kent risico’s, u kunt (een deel) van uw inleg verliezen. Deze tekst is geschreven naar de stand van de kennis van 06-06-2023 en is geen advies. Fiscale mogelijkheden en eventuele voordelen zijn afhankelijk van uw individuele omstandigheden en kunnen in de toekomst wijzigen.

100.28.132.102