3 redenen om uw pensioen nu te regelen

Pensioen klinkt voor velen als iets voor later. Maar ‘later’ is dichterbij dan u denkt. Door nu in actie te komen, regelt u eenvoudig een comfortabel pensioen voor later. Evi legt uit hoe u dat aanpakt.

Niet uitstellen

Veel mensen denken liever niet na over hun pensioen. Het lijkt ingewikkeld en ver weg. Stelt u het regelen van uw pensioen ook uit? Pas rond 55 jaar denken de meeste Nederlanders serieus na over hun pensioen. Dan is het vaak te laat om voldoende pensioen op te bouwen. Daarom is het belangrijk om nu in actie te komen.

1. Pensioen van uw werkgever is onzeker

Misschien denkt u dat uw inkomen voor later goed is geregeld. U krijgt AOW en bouwt pensioen op bij uw werkgever. Hebt u wel eens bekeken hoeveel pensioen u straks ontvangt? Dat kan voor veel mensen tegenvallen, want 50% van de Nederlanders heeft te maken met een pensioentekort. Dat komt doordat veel pensioenregelingen in de afgelopen jaren zijn versoberd. Ook zijn sommige pensioenfondsen gedwongen de pensioenuitkeringen te verlagen.

Ook als u vaak van baan bent gewisseld kan het verwachte pensioen tegenvallen. U bouwt vaak niet bij elke werkgever evenveel pensioen op. Hierdoor kan het zijn dat uw inkomen straks niet voldoende is om uw huidige levensstijl te behouden. Door zelf aanvullend vermogen voor uw pensioen op te bouwen is de kans kleiner dat u voor verrassingen komt te staan.

2. Tijd werkt in uw voordeel

Bij het opbouwen van vermogen als aanvulling op uw pensioen werkt tijd in uw voordeel. Hoe eerder u start, hoe meer tijd u hebt om uw geld te laten renderen. Daardoor hoeft u per maand veel minder opzij te leggen dan als u laat begint.

Elke euro die u inlegt krijgt de tijd om te groeien. Onderstaand rekenvoorbeeld laat het effect zien. Stel u wilt een vermogen van € 100.000 opbouwen als aanvulling op uw pensioen:

  • Begint u 30 jaar voor uw pensioendatum? Dan is een maandelijkse storting van ongeveer € 120 voldoende, gebaseerd op een gemiddeld rendement van 5%.
  • Start u 20 jaar voordat u met pensioen gaat? Dan moet u maandelijks ongeveer € 240 inleggen.
  • Heeft u nog 10 jaar voor uw pensioen? Dan moet u maandelijks circa € 635 opzij zetten.

Hoe eerder u dus begint met het opbouwen van vermogen voor uw pensioen, hoe meer dat doorgaans oplevert. Alle reden dus om nu actie te ondernemen.

3. U houdt zelf de regie

Zelf aanvullend pensioen opbouwen geeft u veel flexibiliteit. U bepaalt hoeveel pensioeninkomen u straks per maand nodig heeft en wanneer u uw aanvullend pensioen wilt opnemen. Op mijnpensioenoverzicht.nl kunt u zien wat u nu aan pensioen heeft opgebouwd en wat u aan AOW kunt verwachten. Zo kunt u een inschatting maken hoeveel u aanvullend nodig heeft. Heeft u nog niet voldoende opgebouwd, dan kunt u zelf sparen of beleggen in box 3, bijvoorbeeld met sparen of beleggen via Evi Beheer. Maar u kunt ook fiscaal vriendelijk pensioenvermogen opbouwen. Wilt u gebruik maken van de fiscale voordelen die de belastingdienst biedt voor de opbouw van uw pensioenaanvulling? Dat kan door in te leggen in een lijfrente product. Dan gelden er wel een aantal spelregels.

Fiscaal vriendelijk pensioen opbouwen

Hoe werkt het? Het geld dat u inlegt voor uw pensioen, komt op een geblokkeerde beleggingsrekening. Het is niet de bedoeling om hier tussentijds geld af te halen want het is bestemd voor uw pensioen. Zolang het geld op uw lijfrenterekening staat, betaalt u hierover geen vermogensbelasting. Bovendien krijgt u een deel van uw inleg (37% tot 49%) terug van de belasting.

Er is wel een maximum dat u per jaar mag inleggen voor uw pensioen. Dit heet jaarruimte en is afhankelijk van uw pensioentekort. De jaarruimte kunt u berekenen met onze jaarruimte-tool. De inleg is fiscaal aftrekbaar in Box 1 tot aan het bedrag van de jaarruimte. Jaarruimte die u de afgelopen 7 jaar niet heeft ingelegd voor uw pensioen, mag u nog inhalen. Dat heet reserveringsruimte. De inleg van uw jaar- of reserveringsruimte mag niet boven uw maximum bedrag per jaar uitkomen.

Als u met pensioen gaat mag u het bedrag op uw beleggingsrekening niet in een keer opnemen. U moet hier een pensioeninkomen mee aankopen, zoals een bancaire lijfrente. Het pensioeninkomen dat u krijgt is een bruto inkomen. Hoeveel belasting u hierover betaalt is afhankelijk van de belastingschijf waarin uw inkomen valt.

Zo regelt u het meteen

Alle reden dus om u nu al te verdiepen in uw pensioen. Verzeker uzelf van een goed pensioen door nu actie te ondernemen:

  • Open een Evi Pensioenbeleggen
  • Leg een bedrag in of stel een automatische incasso in om maandelijks geld in te leggen tot maximaal uw jaarruimte.

Let op: beleggen kent risico’s, u kunt (een deel) van uw inleg verliezen.

Wij geven geen fiscaal advies, overleg daarvoor met uw fiscaal adviseur. Voor alle andere vragen staan onze vermogenscoaches voor u klaar.

Introductiepakket Evi Pensioen

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Pensioen. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagMaak een afspraak

Maak een afspraak

Vul hieronder uw gegevens in voor het plannen van uw afspraak.

Wim

Introductiepakket Evi Go

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Go. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagIntroductiepakket Evi Beheer

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Beheer. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagIntroductiepakket Evi4Kids

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi4Kids. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagHaalbaarheidstool

Wat kan Evi Beheer u opleveren?

Stap {{activeStepLabel}} van {{flow.totalSteps}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

Maak uw keuze {{ yearLabel(retirement.yearsUntil) }}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

Maak uw keuze

U kunt maximaal 1 jaar eerder stoppen met werken.

{{flow.steps[flow.activeStep].question3}}

{{earlyRetirementDurationHeading}}

De berekening:

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].description}}

Maak uw keuze {{ yearLabel(targetYear.chosenDuration) }}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].description}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

Maak uw keuze {{ riskLabel(chosenRiskProfile - 1).title }}
  • Totale inleg
  • Doelbedrag
  • Verwachte opbrengst
Wim

Wilt u uw uitkomsten bespreken?

Heeft u een vraag over de uitkomst van uw plan om eerder te stoppen met werken? Maak dan een afspraak met Wim of één van onze andere beleggingscoaches. Zij helpen u graag op weg.

{{appointmentFormVisible ? "Verberg maak een afspraak" : "Maak een afspraak"}}

Let op: het werkelijk rendement is afhankelijk van de prestaties van het Evi Fonds dat u kiest. Het eindbedrag kan lager maar ook hoger uitvallen dan verwacht.

In bovenstaande scenariografiek ziet u hoe uw belegd vermogen zich in de toekomst kan ontwikkelen. Hierbij wordt de verwachte ontwikkeling van uw vermogen zichtbaar gemaakt op basis van duizend mogelijke economische scenario’s. In de getoonde vermogensontwikkelingen is rekening gehouden met de kosten die door Evi en de Evi Fondsen in rekening gebracht worden. Prognoses vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.

De lijnen in de grafiek zijn een weergave van verschillende scenario’s. De paarse lijn geeft aan hoe het vermogen zal ontwikkelen wanneer het rendement uitkomt zoals wij dat verwachten. De groene en rode lijn weerspiegelen de mogelijke waardeontwikkelingen bij respectievelijk heel gunstige- en heel ongunstige marktontwikkelingen. Aan de verwachte resultaten ligt een waarschijnlijkheid ten grondslag. Dat betekent dat er 5% kans is op een nog beter scenario dan het goede scenario en er is 5% kans op een nog slechter scenario dan het weergegeven slechte scenario. In de getoonde vermogensontwikkeling is rekening gehouden met de volgende kosten op jaarbasis: zeer defensief 0,67%, defensief 0,74%, neutraal 0,79%, offensief 0,84%, zeer offensief 0,89%. Informatie over de aard en risico’s van beleggen in fondsen vindt u in de Afspraken Evi Beheer

{{readMoreVisible ? "Lees minder" : "Lees meer"}}

Maak een afspraak

Maak een afspraak

Vul hieronder uw gegevens in voor het plannen van uw afspraak.

Ton

44.200.82.149