Achter de geraniums of een actieve oude dag?

Ik schat zo maar in dat je je niet oud wilt voelen, maar wel oud wilt worden. Heb je jezelf wel eens afgevraagd hóe je oud wilt worden? De medische wetenschap staat niet stil. Er komen nieuwe medicijnen om ziekten te genezen. En wie weet kun je in de toekomst versleten organen gewoon vervangen door nieuwe, geprint op een 3D-printer. Dat betekent dat je langer gezond en fit kunt blijven. Kwaliteit van leven is dan technisch minder een ding.

Als je langer leeft en gezond blijft, wat we iedereen van harte gunnen, is het ook wel leuk om later nog wat geld te hebben voor je hobby of vakanties. Maar… daar komt de hamvraag: hoeveel heb je eigenlijk nodig straks, als je met pensioen bent?

Ik geef je 2 links om snel een inventarisatie te kunnen maken van je huidige stand van zaken. En een 3e link waar je kunt zien hoeveel vermogen je fiscaalvriendelijk kunt opbouwen. En weet je wat het goede nieuws is: als je je droom voor later visualiseert, dan is dit misschien wel het moment om over die drempel heen te stappen en je pensioen te gaan regelen. Nu beginnen, straks (meer) genieten.

Je inkomen na je pensionering bestaat uit drie zogenaamde pijlers:

 • Pijler 1. AOW-uitkering
  De AOW is een basisuitkering per maand voor iedereen die in Nederland heeft gewerkt of gewoond. De hoogte van de uitkering is afhankelijk van of je alleenstaand bent of een partner hebt. Als je een periode in het buitenland hebt gewoond wordt je AOW-uitkering mogelijk gekort. Op de site van de SVB zie je hoe hoog de huidige uitkeringen zijn. De leeftijd waarop je AOW krijgt is voor iedereen verschillend.

  Wanneer krijg jij AOW? Doe de check op Wijzer in geldzaken. De hoogte van de netto AOW-uitkering is voor een alleenstaande gelijk aan 70% van het minimum loon. Woon je samen en krijgt je partner ook AOW, dan is de AOW van jullie samen gelijk aan 100% van het minimum loon.

 • Pijler 2. Pensioen via je werkgever
  Hoeveel pensioen kun je ongeveer verwachten? Op www.mijnpensioenoverzicht.nl vind je een overzicht van alle pensioenaanspraken die je tot nu toe bij je werkgever(s) hebt opgebouwd. Deze uitkering is een aanvulling op je AOW-uitkering. Inloggen op deze site doe je met je DigiD.

  Zijn AOW en pensioen samen wel genoeg?
  Als je de AOW-leeftijd bereikt gaat je belastingtarief in de eerste schijf omlaag. Toch zou het zo maar kunnen dat AOW- en pensioenuitkering samen later NIET genoeg zijn. Wat genoeg is bepaal jij: wat wil je tegen die tijd doen, en wat heb je dan aan middelen nodig? Maak eens een bucketlist voor na je 67ste, dan weet je of er werk aan de winkel is. En weet je het niet: gun jezelf dan een goede adviseur en laat het je een keer voorrekenen. Dan weet je precies hoe het zit. We vinden het toch ook heel normaal om te betalen voor een hypotheekadvies?

 • Pijler 3. Zelf je pensioen aanvullen
  Je kunt op verschillende manieren zelf vermogen opbouwen voor een aanvullend pensioen. Ik noem een paar voorbeelden:
  - sparen en/of beleggen en dat vermogen opzij zetten (= buffer)
  - fiscaalvriendelijk vermogen opbouwen (= vermogen opbouwen voor aanvullend inkomen)
  - hypotheek aflossen (= lagere lasten)

Met de belastingaangifte over 2015 (die heb je nu net afgerond dus je weet vast nog waar hij ligt) en de opgave van je pensioenfonds bij de hand kun je zó je fiscale jaarruimte berekenen op de website van de belastingdienst. Het bedrag van je jaarruimte kun je storten als premie voor je lijfrenteverzekering of als inleg in banksparen en mag je dit jaar aftrekken voor de inkomstenbelasting. Op de einddatum koop je van het opgebouwde vermogen een lijfrente aan. Over de uitkeringen van deze lijfrente betaal je dan inkomstenbelasting.

Ook Evi heeft sinds vorig jaar een pensioenoplossing die je in staat stelt om met goed gespreide beleggingen en met fiscaal voordeel vermogen voor later op te bouwen. Zonder poespas, lekker eenvoudig.

Je kunt er ook zelf voor zorgen dat je een actievere oude dag hebt door bijvoorbeeld eerder te stoppen met werken.              

Groet,
Evi

Introductiepakket Evi Pensioen

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Pensioen. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagMaak een afspraak

Maak een afspraak

Vul hieronder uw gegevens in voor het plannen van uw afspraak.

Wim

Introductiepakket Evi Go

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Go. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagIntroductiepakket Evi Beheer

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Beheer. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagIntroductiepakket Evi4Kids

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi4Kids. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagHaalbaarheidstool

Wat kan Evi Beheer u opleveren?

Stap {{activeStepLabel}} van {{flow.totalSteps}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

Maak uw keuze {{ yearLabel(retirement.yearsUntil) }}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

Maak uw keuze

U kunt maximaal 1 jaar eerder stoppen met werken.

{{flow.steps[flow.activeStep].question3}}

{{earlyRetirementDurationHeading}}

De berekening:

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].description}}

Maak uw keuze {{ yearLabel(targetYear.chosenDuration) }}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].description}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

Maak uw keuze {{ riskLabel(chosenRiskProfile - 1).title }}
 • Totale inleg
 • Doelbedrag
 • Verwachte opbrengst
Wim

Wilt u uw uitkomsten bespreken?

Heeft u een vraag over de uitkomst van uw plan om eerder te stoppen met werken? Maak dan een afspraak met Wim of één van onze andere beleggingscoaches. Zij helpen u graag op weg.

{{appointmentFormVisible ? "Verberg maak een afspraak" : "Maak een afspraak"}}

Let op: het werkelijk rendement is afhankelijk van de prestaties van het Evi Fonds dat u kiest. Het eindbedrag kan lager maar ook hoger uitvallen dan verwacht.

In bovenstaande scenariografiek ziet u hoe uw belegd vermogen zich in de toekomst kan ontwikkelen. Hierbij wordt de verwachte ontwikkeling van uw vermogen zichtbaar gemaakt op basis van duizend mogelijke economische scenario’s. In de getoonde vermogensontwikkelingen is rekening gehouden met de kosten die door Evi en de Evi Fondsen in rekening gebracht worden. Prognoses vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.

De lijnen in de grafiek zijn een weergave van verschillende scenario’s. De paarse lijn geeft aan hoe het vermogen zal ontwikkelen wanneer het rendement uitkomt zoals wij dat verwachten. De groene en rode lijn weerspiegelen de mogelijke waardeontwikkelingen bij respectievelijk heel gunstige- en heel ongunstige marktontwikkelingen. Aan de verwachte resultaten ligt een waarschijnlijkheid ten grondslag. Dat betekent dat er 5% kans is op een nog beter scenario dan het goede scenario en er is 5% kans op een nog slechter scenario dan het weergegeven slechte scenario. In de getoonde vermogensontwikkeling is rekening gehouden met de volgende kosten op jaarbasis: zeer defensief 0,67%, defensief 0,74%, neutraal 0,79%, offensief 0,84%, zeer offensief 0,89%. Informatie over de aard en risico’s van beleggen in fondsen vindt u in de Afspraken Evi Beheer

{{readMoreVisible ? "Lees minder" : "Lees meer"}}

Maak een afspraak

Maak een afspraak

Vul hieronder uw gegevens in voor het plannen van uw afspraak.

Ton

34.232.62.64