Evi's ZZP-Café: een laagdrempelige stap naar het regelen van je persoonlijke pensioenpot

Op een aantal middagen in juli klonken er gezellige geluiden uit Evi's ZZP-Café's. Een evenement dat speciaal voor zzp’ers is opgezet. Zij kwamen bijeen om een eerste stap te zetten in het regelen van hun pensioen. En wat blijkt? Inhoudelijke pensioenkennis combineren met een laagdrempelige netwerkborrel werkt.

Groeiende groep, groeiend probleem

Het aantal zzp’ers groeit hard. Zo telde ons land begin 2024 ruim 1,2 miljoen zzp’ers. Dat zijn er bijna 160.000 meer dan een jaar eerder volgens het CBS. Stilstaan bij hoe de oudedag bekostigd wordt, behoort veelal niet tot de dagelijkse werkzaamheden van zzp’ers. Sterker nog: volgens een onderzoek van Deloitte uit 2020 heeft een groot deel een pensioentekort. Een groeiend aantal zzp’ers, dus óók: een groeiend maatschappelijk probleem. Want wat als deze groep mensen rond hun 67e wil of moet stoppen met werken, maar er niet voldoende financiële middelen zijn?

Bekendheid, toegankelijkheid en vergelijkbaarheid

Waar komt dat probleem toch vandaan? De weg naar pensioen ziet er anders uit voor zelfstandigen. Voor werkenden in loondienst wordt meestal pensioen opgebouwd in de tweede pijler: via de werkgever. Zelfstandigen moeten zelf in actie komen. Binnen het pensioenstelsel zijn ze aangewezen op de derde pijler: de persoonlijke pensioenpot, oftewel: de lijfrente.

Precies daar zit het probleem, blijkt uit onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) in 2023. Slechts 11% van de zelfstandigen heeft in 2020 een bedrag ingelegd in een lijfrente-oplossing. Naar aanleiding van dit onderzoek stelt de AFM dat er drie grote drempels zijn die dit verklaren:

  • Zo is de bekendheid van de derde pijler minimaal. Velen kennen de optie simpelweg niet, terwijl dit een van de weinige mogelijkheden is voor zelfstandigen om belastingvoordeel te benutten.
  • Verder is de toegankelijkheid laag. Belastingregels en het maken van keuzes lijken heel ingewikkeld.
  • Tot slot is vergelijken lastig. Dat komt door de vele verschillende aanbieders, producten en kostenplaatjes.

Een drempelverlagend café

Het zijn drempels die Evi als aanbieder van Evi Pensioenbeleggen goed begrijpt. Daarom is Evi gestart met het ZZP-Café. Een evenement waar zzp’ers informatie krijgen over de mogelijkheden voor hun eigen pensioenpot. Geen ingewikkeld belastingadvies of beleggingstips, maar heldere voorbeelden en praktische tips. Geheel vrijblijvend en kosteloos. En natuurlijk ook inclusief netwerken met andere zzp’ers, lekkere hapjes, drankjes en een gezellige dj.

Op naar meer!

De eerste edities van dit gloednieuwe concept hebben in juli 2024 plaatsgevonden in Amsterdam en Rotterdam. Met succes. Na afloop van het evenement gaven de bezoekers aan positief te zijn over het ontvangen van informatie in een luchtige setting: “Jullie zijn in staat om mij op een hele toegankelijke manier te laten nadenken over mijn oudedagvoorziening.” En ook: “Ik moet nu zelf aan de slag, maar heb eindelijk handvatten”, gaf een van de bezoekers terug. En dat is precies Evi’s doel met dit concept. Helpen bij die eerste stap.

De conclusie? Inhoudelijke pensioenkennis combineren met een laagdrempelige netwerkborrel werkt. Evi gaat dus zeker meer ZZP-Café’s organiseren. Wilt u als eerste op de hoogte zijn van de nieuwe editie van Evi's ZZP-Café? Meld u hier aan voor de mailingslijst.

Geniet nog even na van de eerste editie:

Wij geven geen (fiscaal) advies, neemt u hiervoor contact op met een (fiscaal) adviseur. Fiscale mogelijkheden en eventuele voordelen zijn afhankelijk van uw individuele omstandigheden en kunnen in de toekomst wijzigen.

Beleggen kent risico’s, u kunt (een deel van) uw inleg verliezen.

Wilt u ons persoonlijk spreken?

Heeft u ergens vragen over? Onze vermogenscoaches staan klaar om met u te sparren of u te begeleiden bij uw keuze.

Maak nu vrijblijvend een afspraak

Gerelateerd

Pensioen

Een lijfrente afsluiten: bij een bank of bij een verzekeraar?

Een lijfrente kan zowel worden afgesloten bij een verzekeraar als bij een bank of beleggingsinstelling. Bij een verzekeraar gaat het doorgaans om een lijfrenteverzekering. Bij een bank of beleggingsinstelling om een geblokkeerde lijfrenterekening. Beide zijn bedoeld als aanvulling op het pensioen. Toch bestaan er enkele belangrijke verschillen.

Pensioen

FOR omzetten in lijfrente kan interessant zijn voor zzp’ers

Zzp’ers konden in het verleden eenvoudig reserveren voor een oudedagsvoorziening in hun eigen onderneming. Tegenwoordig is het niet meer mogelijk om een fiscale oudedagsreserve (FOR) verder op te bouwen. Een al opgebouwde FOR blijft op de fiscale balans staan. Als u nog een FOR heeft op uw fiscale balans, kan het interessant zijn om deze te gebruiken voor een lijfrente.

Pensioen

ODV omzetten in lijfrente kan DGA’s voordelen bieden

In het verleden hadden directeur-grootaandeelhouders (DGA’s) ruime mogelijkheden om een pensioenvoorziening binnen hun eigen onderneming op te bouwen. Deze mogelijkheden zijn in de afgelopen jaren ingeperkt. Het is niet langer toegestaan om verder pensioen in eigen beheer op te bouwen. Als u nog een ODV op uw balans heeft, kan het interessant zijn om deze om te zetten in een lijfrente.

44.192.95.161