Berekenen hoe u eerder kunt stoppen met werken?

Eerder stoppen met werken berekenen

Nooit meer vroeg opstaan om naar uw werk te gaan. Geen wekker die u iedere ochtend wakker maakt en alle tijd om lekker in het zonnetje een kop koffie te drinken. Dat klinkt heerlijk toch? Evi heeft een handig stappenplan waarmee u snel helder heeft wat er in uw situatie nodig is om eerder te stoppen met werken.

Meer vrijheid om het leven in te richten zoals u dat wilt is één van de belangrijkste redenen waarom mensen eerder willen stoppen met werken. Er zijn ook andere redenen, bijvoorbeeld als uw partner ouder is en jullie tegelijk willen stoppen en willen gaan reizen en genieten. Of als u simpelweg meer tijd met familie wilt doorbrengen. De mogelijk stijgende AOW-leeftijd speelt voor veel mensen ook mee.

Inkomen na eerder stoppen met werken

Volgens de Wijzer in geldzaken Pensioenmonitor 2018 wil 72% van de Nederlandse beroepsbevolking eerder dan de AOW-leeftijd stoppen met werken. De helft van de mensen heeft daar nog geen actie voor ondernomen.

Hoe eerder u daarmee begint hoe beter. Bouw met sparen en beleggen voldoende vermogen op. Uit dit vermogen neemt u straks geld op om in uw inkomen te voorzien.

Want het is misschien een open deur, maar als u eerder stopt met werken ontvangt u geen inkomen meer zoals je dat nu ontvangt via uw werkgever (als u in loondienst bent) of op een andere manier (als je bijvoorbeeld zzp'er of directeur-grootaandeelhouder bent). Ook ontvangt u nog geen inkomen uit 3 van de 4 'pijlers' van uw inkomen na pensionering: AOW-uitkering, pensioen of aanvullend pensioen uit lijfrenteproducten.

Je pensioen eerder laten ingaan?
Soms kunt u eerder aanspraak te maken op een AOW-uitkering, pensioen of aanvullend pensioen uit lijfrenteproducten. Bijvoorbeeld wanneer u een zwaar beroep uitoefent of gebruik maakt van een hoog-laagpensioen. Wilt u weten onder welke voorwaarden dit kan? Neem dan contact op met een financieel adviseur. Hij of zij kan u alles vertellen over de mogelijkheden in uw situatie. Ook over uw pensioenopbouw in de toekomst; wie eerder stopt met werken bouwt meestal geen pensioen meer op, waardoor uw pensioen straks mogelijk lager uitvalt. Door zelf tijdig te starten met het opbouwen van aanvullend pensioen kunt u er voor zorgen dat u straks toch voldoende inkomen heeft.

Hoeveel heeft u nodig om eerder te stoppen met werken?

Een andere optie is om vrij vermogen op te bouwen. Dit is de vierde 'pijler'. Dit vrije vermogen gebruikt u om de periode tussen de datum waarop je wil stoppen met werken en de datum waarop u een AOW-uitkering en pensioen ontvangt te overbruggen. Zo kunt u in die periode (blijven) leven zoals u gewend bent. Maar hoeveel vrij vermogen heeft u dan nodig? Hoe berekent u dat? En waar begint u precies?

Om je met deze vragen te helpen heeft Evi het stappenplan Eerder Stoppen met Werken. U berekent samen met Evi eenvoudig of het mogelijk is om eerder te stoppen met werken.

Stappenplan Eerder Stoppen met Werken

  • Hoeveel eerder wilt u stoppen met werken?
  • Hoeveel vermogen heeft u nodig om eerder te stoppen met werken?
  • Hoe ziet je uw huidige financiële situatie eruit?
  • Welke mogelijkheden heeft u om vrij vermogen op te bouwen en welke past het beste bij u?
  • Is het vrije vermogen wat u nodig heeft om eerder te stoppen met werken haalbaar?

Rekenvoorbeeld: 5 jaar eerder stoppen met werken

Stel u heeft de droom om vijf jaar eerder te stoppen met werken. Wat heeft u daarvoor nodig? Als u 5 jaar eerder wilt stoppen met werken, dan gaat dat om een periode van 60 maanden die u moet overbruggen. Wanneer u € 3.000 per maand wilt kunnen uitgeven in deze periode, betekent het dat u 60 (maanden) x 3.000 (euro) = € 180.000 nodig hebt. Een voorbeeld waarbij geen rekening wordt gehouden met de inflatie in de toekomst.

Wil je 3 jaar eerder stoppen met werken? Of 7 jaar? Maak hier zelf de berekening.

Download het stappenplan

Om eerder te kunnen stoppen moet u zelf in actie komen. Begin op tijd en zet de juiste stappen. Dan is het nog steeds haalbaar. Ook in deze tijd. Download ons handige stappenplan om direct aan de slag te gaan. Heeft u nog vragen? De financiële coaches van Evi kunnen u helpen. Bijvoorbeeld door samen met u naar uw beleggingen te kijken.

3.230.143.213