Kunnen wij je helpen?

Ja graag Nu niet

Hoe kunnen wij u helpen?

De chat is offline
  • Whatsapp +31203544545
  • Bel ons 0800 - 290 29 00
  • Maandag t/m vrijdag 08:30 - 21:00 uur

Berekenen hoe je eerder kan stoppen met werken?

Eerder stoppen met werken berekenen

Nooit meer in de file naar je werk, geen wekker die je iedere ochtend wakker maakt en alle tijd om lekker in het zonnetje een kop koffie te drinken. Dat klinkt heerlijk toch? Meer vrijheid om je leven in te richten zoals jij dat wil is één van de belangrijkste redenen waarom mensen eerder willen stoppen met werken.

Maar er zijn ook andere redenen, bijvoorbeeld als je partner ouder is en jullie tegelijk willen stoppen, als je al vroeg begon met werken, als je lichamelijke klachten krijgt of als je simpelweg meer tijd met je familie door wil brengen. En de langzaam maar zeker stijgende AOW-leeftijd speelt voor veel mensen natuurlijk ook mee.

Inkomen na eerder stoppen met werken

Volgens de Wijzer in geldzaken Pensioenmonitor 2018 wil 72% van de Nederlandse beroepsbevolking eerder dan de AOW-leeftijd stoppen met werken, maar heeft de helft van die mensen daar nog helemaal geen actie voor ondernomen. Heb jij die wens ook? Om hem ook echt uit te laten komen, heb je voldoende vermogen nodig. En moet je op tijd de juiste maatregelen nemen.

Want het is misschien een open deur, maar als je eerder stopt met werken ontvang je geen inkomen meer zoals je dat nu ontvangt via je werkgever (als je in loondienst bent) of op een andere manier (als je bijvoorbeeld zzp'er of directeur-grootaandeelhouder bent). En je ontvangt in principe ook nog geen inkomen uit 3 van de 4 'pijlers' van je inkomen na pensionering: AOW-uitkering, pensioen of aanvullend pensioen uit lijfrenteproducten.

Let op: er zijn soms wel mogelijkheden om eerder aanspraak te maken op een AOW-uitkering, pensioen of aanvullend pensioen uit lijfrenteproducten. Bijvoorbeeld wanneer je een zwaar beroep uitoefent of gebruik maakt van een hoog-laagpensioen. Wil je weten onder welke voorwaarden dit kan? Neem dan contact op met een financieel adviseur. En wees je ervan bewust dat je bij deze constructies vaak jezelf een beetje in de vingers snijdt. Want wat je eerder uit laat keren krijg je later niet meer. En als je eerder stopt met werken, bouw je de jaren dat je gestopt bent ook geen (aanvullend) pensioen meer op dus is het totale bedrag wat je ontvangt ook lager.

Hoeveel heb je nodig om eerder te stoppen met werken?

Een andere optie is om vrij vermogen op te bouwen. Dit is de vierde 'pijler'. Dit vrije vermogen kun je gebruiken om de periode tussen de datum waarop je wil stoppen met werken en de datum waarop je een AOW-uitkering en pensioen ontvangt te overbruggen. Zo kun je in die periode (blijven) leven zoals je gewend bent. Maar hoeveel vrij vermogen heb je dan nodig? Hoe bereken je dat? En waar begin je precies?

Om je met deze vragen te helpen hebben wij het Stappenplan Eerder Stoppen met Werken gemaakt. Met het stappenplan bereken je in 5 stappen of het mogelijk is om eerder te stoppen met werken door samen met Evi antwoord te geven op de volgende vragen:

  • Hoeveel eerder wil je stoppen met werken?
  • Hoeveel vermogen heb je nodig om eerder te stoppen met werken?
  • Hoe ziet je huidige financiële situatie eruit?
  • Welke mogelijkheden heb je om vrij vermogen op te bouwen en welke past het beste bij je?
  • Is het vrije vermogen wat je nodig hebt om eerder te stoppen met werken haalbaar?

Rekenvoorbeeld: 5 jaar eerder stoppen met werken

Stel, je wilt je droom om 5 jaar eerder te stoppen met werken werkelijkheid laten worden. Wat heb je daarvoor nodig? Als je 5 jaar eerder wilt stoppen met werken, dan gaat dat om een totaal van 60 maanden. Wanneer je € 3.000 per maand wilt kunnen uitgeven in deze periode, betekent het dat je 60 (maanden) x 3.000 (euro) = € 180.000 nodig hebt.

Wil je 3 jaar eerder stoppen met werken? Of 7 jaar? Maak hier zelf de berekening.

Eerder stoppen met werken en AOW

Waar werkgevers en pensioenfondsen je vroeger de mogelijkheid boden om eerder dan je AOW-leeftijd te stoppen met werken, moet je er nu zelf voor in actie komen. Maar begin je op tijd en zet je de juiste stappen? Dan is het nog steeds haalbaar. Ook in deze tijden. Wacht dus niet langer met actie ondernemen om eerder stoppen met werken mogelijk te maken, maar download ons handige stappenplan om de eerste stappen te zetten.

Bereken of u eerder kunt stoppen met werken

Evi helpt u graag in 5 stappen op weg om eerder te kunnen stoppen met werken. Maak de berekening, bekijk de mogelijkheden en neem de juiste maatregelen.

Leestips van Evi