Petra is 51 jaar en met pensioen

Petra is 51 jaar en met pensioen

Petra Regoort (51) is gestopt met werken. Haar man Gertjan (53) ook. Aan Evi vertelt ze wat zij deden om zo vroeg al met pensioen te kunnen. En hoe jij dat ook kunt bereiken.

"In de zomer wonen mijn man en ik 2,5 maand op onze boot. Daar droomde ik vroeger al van, maar we hadden nooit tijd. Er moest gewoon gewerkt worden. Iedere keer dat we nu aan boord stappen, voel ik me zo rijk. Niet eens perse financieel. Al heeft onze financiële situatie dit natuurlijk wel mogelijk gemaakt. Ik voel me rijk met de vrijheid die we nu hebben om dit te kunnen doen. Een Pipi Langkous-leven leiden, noemt mijn man het. Gewoon doen waar je op dat moment zin in hebt."

Dat klinkt als een droomleven. Wij willen natuurlijk weten: wat heb je gedaan om dit te bereiken?

"Het begon allemaal 25 jaar geleden. Toen las ik een boek getiteld Bereik Uw Eerste Miljoen, geschreven door Bodo Schäfer. Hij was al op zijn 30e financieel onafhankelijk. Het verhaal trok me aan. Ik dacht: als ik zoveel geld heb, dan heb ik ook zekerheid. Daar ben ik gek op. Geen zorgen, geen gedoe om geld. Nooit meer. Ik ben een dochter uit een gezin met 4 kinderen. We hebben het niet slecht gehad, maar geld was altijd een gevoelig onderwerp. Dat wilde ik later zelf niet. Ondanks dat het écht een Amerikaans boek is, inspireerde het me. Hij legt uit hoe je geld voor je laat werken, bijvoorbeeld door te beleggen en te investeren. Op die manier wordt je geld meer waard. Hij adviseerde ook om minder uit te geven dan je verdient. Live below your means, noemen ze dat in Amerika. Dat deden we eigenlijk al. We hielden iedere maand geld over, maar waren er niet echt mee bezig om dat geld te laten groeien. Voor dat principe, opende het boek mijn ogen."

Wat heb je na het lezen van dat boek gedaan?

"Ik ging me verdiepen in beleggen. Hoe werkt dat? Hoe groot is het risico eigenlijk? En hoe maak ik een goede balans van investeringen? We kochten aandelen en legden iedere maand geld in in de aandelen spaarprogramma's die de Amerikaanse werkgever van mijn man aanbood. De bedragen varieerden gedurende de jaren ongeveer tussen de 700 en 1200 euro. Al waren er ook periodes dat we het geld even niet hadden. Bijvoorbeeld toen we verhuisden en het huis moesten inrichten. We hebben ups en downs op de beurs meegemaakt. We hebben gedurende de jaren geld gewonnen en verloren. Maar uiteindelijk was het rendement dik positief. Als we niet waren gaan beleggen, waren we nu nooit geweest waar we nu zijn."

Hoe zien jullie financiën er nu uit?

"We zijn beiden gestopt met werken. We leven van het dividend dat uitgekeerd wordt over onze beleggingen. Daarnaast ontvangen we opbrengsten van het vakantiehuis dat we kochten en nu verhuren. Dat is bij elkaar 50.000 euro per jaar. Daarnaast hebben we een flinke buffer. Die heb je gewoon nodig voor als je auto kapot gaat of je wasmachine. En we hebben nog geld in beleggingen zitten."

Is het dan zo makkelijk om dit te bereiken?

"Zorgen dat je geld overhoudt om te investeren is het moeilijkst voor de meeste mensen. Inzicht is daarmee belangrijk. Ik werk al jaren iedere maand mijn Excellijstjes bij. Wat hebben we ongeveer uitgegeven? Wat is er binnen gekomen? Het verschil is niet om te verkwisten, maar om te investeren. Als je je ogen opent, zie je vanzelf kansen. Een appartement voor de verhuur, bijvoorbeeld. Of een recreatiewoning, zoals wij hebben. Beleggen is wat laagdrempeliger en kan al met een klein bedrag. Op de beurs laat je je geld, over de langere termijn, groeien. Vroeger kreeg je 3% rente op je spaarrekening en hoefde dat helemaal niet. Maar nu wordt je geld daar letterlijk minder waard door de lage rente en de inflatie. Je wordt dus minder rijk. Wil je, net als wij eerder stoppen met werken, dan zul je toch moeten zorgen dat je geld groeit."

Jullie begonnen al heel jong met geld wegzetten en investeren. Wat nu als je, zeg, 40 jaar bent en denkt: ik wil eerder stoppen met werken?

"Begin gewoon. Dat adviseer ik iedereen. Door er alleen maar over te praten of van te dromen, bouw je niks op. Je kunt vandaag gaan bouwen aan vermogen. Waarom zou je wachten tot morgen, volgende week of volgend jaar? Dan is je situatie echt niet heel anders. Zorg voor inzicht in je inkomsten en uitgaven. Misschien kun je het bedrag dat er overblijft nog wat groter maken door sommige uitgaven te schrappen. Of door meer inkomsten te vergaren, natuurlijk. Dat verschil verdeel je over investeringen. Niet te veel geld naar je spaarrekening, want daar doet het niets. Laat je goed voorlichten, maar lees ook veel zelf. Er staat zoveel goede informatie over beleggen gewoon gratis online. Bijt je in het onderwerp vast en maak dit jouw grote doel."

Hoe ziet jullie toekomst er nu uit?

"Ik ben een website begonnen over financiële vrijheid. Ik ben inmiddels officieel financieel planner met een diploma op zak. Mijn missie is om meer mensen te laten zien wat er voor hen mogelijk is. Want echt, er kan meer dan je denkt. Tenminste, als je het echt wilt. En verder gaan mijn man en ik oktober in New York doorbrengen. Gewoon eens ervaren hoe het leven daar is. We hebben ons ook ingeschreven voor de marathon op 3 november. Onze zoon van 19 jaar woont nog thuis en houdt ons dus hier. We willen goede gesprekken met hem voeren aan de eettafel en hem op weg helpen in zijn volwassen leven. Wanneer hij op eigen benen staat, willen we 'semigreren'. Zo noemen wij dat. Semi-emigreren. Langere periodes op andere plekken op de wereld wonen en misschien zelfs werken, al is dat financieel niet nodig. Het is niks voor ons om stil te gaan zitten. Daar zijn we ook nog veel te jong voor."

Bereken in onze tool hoeveel geld je nodig hebt om eerder te stoppen en of dat bedrag haalbaar is. Of lees Evi's Stappenplan Eerder Stoppen met Werken met tips over hoe je in 5 stappen je droom kunt waarmaken.

3.144.36.141