Prinsjesdag 2016: wat verandert er?

Elke derde dinsdag van september is het Prinsjesdag. Ook dit jaar stonden er veel mensen langs de route in Den Haag om de glazen koets te zien. Wie had de mooiste hoed? En wat zag Koningin Maxima er weer charmant uit! Nadat Koning Willem Alexander de troonrede had voorgelezen, kwam minister Dijsselbloem met het Belastingplan voor 2017.
Het Belastingplan bevat diverse fiscale wetsvoorstellen. Teveel om allemaal in dit blog te behandelen, maar ik zet de relevante wijzigingen voor je op een rij.
1. De eigen woning
De hypotheekrenteaftrek blijft ongewijzigd. Maar dit wil niet zeggen dat er volgend jaar niets verandert. Op grond van eerdere plannen daalt de hypotheekrente in de hoogste schijf elk jaar met 0,5%. Je kunt in 2017 je hypotheekrente tegen maximaal 50% aftrekken. Is je eigen woning een rijksmonument? Dan zullen de uitgaven voor deze woning niet meer fiscaal aftrekbaar zijn als persoonsgebonden aftrek. Voor 2017 en 2018 komt er een overgangsregeling.
2. Boxhoppen
Vorig jaar is op Prinsjesdag al aangekondigd dat de box 3-heffing per 1 januari 2017 gaat veranderen. Heb je als echtpaar meer dan € 200.000 vermogen in box 3? Dan neemt de heffing toe. Hierdoor kan het aantrekkelijk zijn om vermogen van box 3 over te brengen naar bijvoorbeeld box 2 en na de peildatum van box 3 weer terug te brengen naar box 3. Dit wordt ‘boxhoppen’ genoemd. Vanaf 2017 moet het vermogen minimaal 18 maanden in box 2 blijven zitten als gebruik gemaakt wordt van een vrijgestelde beleggingsinstelling (VBI). In de andere gevallen van boxhoppen blijft de termijn ongewijzigd (6 maanden). Het blijft dus interessant om te kijken of je je vermogen in box 3 niet beter in box 1 of box 2 kunt onderbrengen.
3. Pensioen in eigen beheer
Als directeur grootaandeelhouder (DGA) kun je onder voorwaarden pensioen in je eigen BV opbouwen. Deze mogelijkheid verdwijnt per 1 januari 2017. Maar wat moet je dan doen met je bestaande pensioen in eigen beheer? Je mag dit zonder verdere opbouw laten doorlopen. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om het bestaande pensioen om te zetten in een ‘oudedagsverplichting’ in eigen beheer of om het af te kopen met een korting op de te betalen belasting. Let op: voor de laatste twee opties is de toestemming van je partner nodig. Laat je voorlichten wat in jouw situatie de beste optie is.
Het Belastingplan moet eerst aangenomen worden door de Tweede Kamer en daarna ook nog door de Eerste Kamer. Het is dus mogelijk dat er nog wijzigingen komen. Ik houd je op de hoogte!
Groet,
Evi