Prinsjesdag 2016: wat verandert er?

Elke derde dinsdag van september is het Prinsjesdag. Ook dit jaar stonden er veel mensen langs de route in Den Haag om de glazen koets te zien. Wie had de mooiste hoed? En wat zag Koningin Maxima er weer charmant uit! Nadat Koning Willem Alexander de troonrede had voorgelezen, kwam minister Dijsselbloem met het Belastingplan voor 2017.
Het Belastingplan bevat diverse fiscale wetsvoorstellen. Teveel om allemaal in dit blog te behandelen, maar ik zet de relevante wijzigingen voor je op een rij.

1.    De eigen woning

De hypotheekrenteaftrek blijft ongewijzigd. Maar dit wil niet zeggen dat er volgend jaar niets verandert. Op grond van eerdere plannen daalt de hypotheekrente in de hoogste schijf elk jaar met 0,5%. Je kunt in 2017 je hypotheekrente tegen maximaal 50% aftrekken. Is je eigen woning een rijksmonument? Dan zullen de uitgaven voor deze woning niet meer fiscaal aftrekbaar zijn als persoonsgebonden aftrek. Voor 2017 en 2018 komt er een overgangsregeling.

2.    Boxhoppen

Vorig jaar is op Prinsjesdag al aangekondigd dat de box 3-heffing per 1 januari 2017 gaat veranderen. Heb je als echtpaar meer dan € 200.000 vermogen in box 3? Dan neemt de  heffing toe. Hierdoor kan het aantrekkelijk zijn om vermogen van box 3 over te brengen naar bijvoorbeeld box 2 en na de peildatum van box 3 weer terug te brengen naar box 3. Dit wordt ‘boxhoppen’ genoemd. Vanaf 2017 moet het vermogen minimaal 18 maanden in box 2 blijven zitten als gebruik gemaakt wordt van een vrijgestelde beleggingsinstelling (VBI). In de andere gevallen van boxhoppen blijft de termijn ongewijzigd (6 maanden). Het blijft dus interessant om te kijken of je je vermogen in box 3 niet beter in box 1 of box 2 kunt onderbrengen.

3.    Pensioen in eigen beheer

Als directeur grootaandeelhouder (DGA) kun je onder voorwaarden pensioen in je eigen BV opbouwen. Deze mogelijkheid verdwijnt per 1 januari 2017. Maar wat moet je dan doen met je bestaande pensioen in eigen beheer? Je mag dit zonder verdere opbouw laten doorlopen. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om het bestaande pensioen om te zetten in een ‘oudedagsverplichting’ in eigen beheer of om het af te kopen met een korting op de te betalen belasting. Let op: voor de laatste twee opties is de toestemming van je partner nodig. Laat je voorlichten wat in jouw situatie de beste optie is.

Het Belastingplan moet eerst aangenomen worden door de Tweede Kamer en daarna ook nog door de Eerste Kamer. Het is dus mogelijk dat er nog wijzigingen komen. Ik houd je op de hoogte!

Groet,
Evi

Introductiepakket Evi Pensioen

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Pensioen. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagMaak een afspraak

Maak een afspraak

Vul hieronder uw gegevens in voor het plannen van uw afspraak.

Wim

Introductiepakket Evi Go

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Go. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagIntroductiepakket Evi Beheer

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Beheer. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagIntroductiepakket Evi4Kids

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi4Kids. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagHaalbaarheidstool

Wat kan Evi Beheer u opleveren?

Stap {{activeStepLabel}} van {{flow.totalSteps}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

Maak uw keuze {{ yearLabel(retirement.yearsUntil) }}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

Maak uw keuze

U kunt maximaal 1 jaar eerder stoppen met werken.

{{flow.steps[flow.activeStep].question3}}

{{earlyRetirementDurationHeading}}

De berekening:

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].description}}

Maak uw keuze {{ yearLabel(targetYear.chosenDuration) }}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].description}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

Maak uw keuze {{ riskLabel(chosenRiskProfile - 1).title }}
  • Totale inleg
  • Doelbedrag
  • Verwachte opbrengst
Wim

Wilt u uw uitkomsten bespreken?

Heeft u een vraag over de uitkomst van uw plan om eerder te stoppen met werken? Maak dan een afspraak met Wim of één van onze andere beleggingscoaches. Zij helpen u graag op weg.

{{appointmentFormVisible ? "Verberg maak een afspraak" : "Maak een afspraak"}}

Let op: het werkelijk rendement is afhankelijk van de prestaties van het Evi Fonds dat u kiest. Het eindbedrag kan lager maar ook hoger uitvallen dan verwacht.

In bovenstaande scenariografiek ziet u hoe uw belegd vermogen zich in de toekomst kan ontwikkelen. Hierbij wordt de verwachte ontwikkeling van uw vermogen zichtbaar gemaakt op basis van duizend mogelijke economische scenario’s. In de getoonde vermogensontwikkelingen is rekening gehouden met de kosten die door Evi en de Evi Fondsen in rekening gebracht worden. Prognoses vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.

De lijnen in de grafiek zijn een weergave van verschillende scenario’s. De paarse lijn geeft aan hoe het vermogen zal ontwikkelen wanneer het rendement uitkomt zoals wij dat verwachten. De groene en rode lijn weerspiegelen de mogelijke waardeontwikkelingen bij respectievelijk heel gunstige- en heel ongunstige marktontwikkelingen. Aan de verwachte resultaten ligt een waarschijnlijkheid ten grondslag. Dat betekent dat er 5% kans is op een nog beter scenario dan het goede scenario en er is 5% kans op een nog slechter scenario dan het weergegeven slechte scenario. In de getoonde vermogensontwikkeling is rekening gehouden met de volgende kosten op jaarbasis: zeer defensief 0,67%, defensief 0,74%, neutraal 0,79%, offensief 0,84%, zeer offensief 0,89%. Informatie over de aard en risico’s van beleggen in fondsen vindt u in de Afspraken Evi Beheer

{{readMoreVisible ? "Lees minder" : "Lees meer"}}

Maak een afspraak

Maak een afspraak

Vul hieronder uw gegevens in voor het plannen van uw afspraak.

Ton

34.232.62.64