Prinsjesdag 2017: wat verandert er in 2018?

Wijzigingen Prinsjesdag 2017

Elke derde dinsdag van september is het Prinsjesdag en loopt Den Haag uit om Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima in de koets te zien. Na de troonrede van de Koning presenteerde minister Dijsselbloem zijn Belastingplan voor 2018. De verwachtingen over dit Belastingplan waren al getemperd doordat we nog met een demissionair kabinet zitten. Het leverde dan ook niet veel opmerkelijk nieuws op. De meest opvallende wijziging is de verlaging van het toptarief van de inkomstenbelasting van 52% naar 51,95%. Toch gaat er in 2018 veel veranderen.

Ik noem drie belangrijke wijzingen:

1. Box 3

Het belastingtarief van 30% in box 3 blijft in het Belastingplan 2018 ongewijzigd. Al eerder was bekendgemaakt dat het forfaitair rendement volgend jaar iets zou dalen, waardoor de heffing in box 3 ook een beetje lager zal zijn.

Schijven per persoon Box 3 heffing 2017 Box 3 heffing 2018
25.000 - 100.000 0.86% 0.80%
100.000 - 1.000.000 1.38% 1.36%
> 1.000.000 1.62% 1.61%


De fiscale spelregels om vermogen van box 3 over te brengen naar box 1 of box 2 zijn niet gewijzigd. Is het nog zinvol om vermogen vóór 1 januari 2018 van box 3 naar box 2 over te brengen? Dit hangt onder andere af van het rendement dat je op je box 3-vermogen verwacht te maken.

2. Eigen woning

Ook voor de eigen woning staan in het Belastingplan geen veranderingen. De al eerder aangekondigde wijzigingen hebben toch wel invloed. Vanaf 1 januari 2018 mag een bank niet meer dan 100% van de aankoopprijs van de woning financieren. In 2017 is de maximale lening nog 101% van de aankoopprijs. En wat verandert er aan de renteaftrek? In 2018 is de rente in box 1 in de hoogste schijf aftrekbaar tegen 49,45%. Voor 2017 is dit nog 50%. Daarnaast vervalt de renteaftrek voor een nieuwe restschuldfinanciering. Als je volgend jaar je woning verkoopt en je wilt je restschuld meefinancieren, dan is de rente op dit deel van de lening niet meer aftrekbaar. Wat gebeurt er als je je woning nog dit jaar verkoopt? In dat geval mag je de rente op de restschuldfinanciering nog vijftien jaar aftrekken in box 1.

3. Gemeenschap van goederen

Per 1 januari 2018 treedt het nieuwe huwelijksvermogensrecht in werking. Als je na die datum trouwt, blijft al het vermogen (bezittingen en schulden) dat je vóór het huwelijk had privévermogen. Gezamenlijke bezittingen en schulden gaan tot de nieuwe beperkte gemeenschap van goederen behoren. Alle schenkingen en erfenissen die je voor of tijdens het huwelijk ontvangt blijven tot het privévermogen behoren. Belangrijk is wel dat je later kunt bewijzen wat tot je privévermogen behoort. Kun je dit niet, dan is toch sprake van gemeenschappelijk vermogen. Kun je afwijken van dit wettelijke systeem? Als je na 1 januari 2018 trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat, dan kun je bij de notaris huwelijkse voorwaarden op laten stellen en daarin een andere afspraak maken.

Zodra er een nieuw kabinet is komt er naar verwachting nog een aantal fiscale aanpassingen. Er kan dus in 2018 nog veel meer gaan veranderen. Ik houd je op de hoogte!

Groet,
Evi

Geschreven naar de stand van zaken, 19 september 2017

Introductiepakket Evi Pensioen

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Pensioen. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagMaak een afspraak

Maak een afspraak

Vul hieronder uw gegevens in voor het plannen van uw afspraak.

Wim

Introductiepakket Evi Go

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Go. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagIntroductiepakket Evi Beheer

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Beheer. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagIntroductiepakket Evi4Kids

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi4Kids. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagHaalbaarheidstool

Wat kan Evi Beheer u opleveren?

Stap {{activeStepLabel}} van {{flow.totalSteps}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

Maak uw keuze {{ yearLabel(retirement.yearsUntil) }}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

Maak uw keuze

U kunt maximaal 1 jaar eerder stoppen met werken.

{{flow.steps[flow.activeStep].question3}}

{{earlyRetirementDurationHeading}}

De berekening:

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].description}}

Maak uw keuze {{ yearLabel(targetYear.chosenDuration) }}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].description}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

Maak uw keuze {{ riskLabel(chosenRiskProfile - 1).title }}
  • Totale inleg
  • Doelbedrag
  • Verwachte opbrengst
Wim

Wilt u uw uitkomsten bespreken?

Heeft u een vraag over de uitkomst van uw plan om eerder te stoppen met werken? Maak dan een afspraak met Wim of één van onze andere beleggingscoaches. Zij helpen u graag op weg.

{{appointmentFormVisible ? "Verberg maak een afspraak" : "Maak een afspraak"}}

Let op: het werkelijk rendement is afhankelijk van de prestaties van het Evi Fonds dat u kiest. Het eindbedrag kan lager maar ook hoger uitvallen dan verwacht.

In bovenstaande scenariografiek ziet u hoe uw belegd vermogen zich in de toekomst kan ontwikkelen. Hierbij wordt de verwachte ontwikkeling van uw vermogen zichtbaar gemaakt op basis van duizend mogelijke economische scenario’s. In de getoonde vermogensontwikkelingen is rekening gehouden met de kosten die door Evi en de Evi Fondsen in rekening gebracht worden. Prognoses vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.

De lijnen in de grafiek zijn een weergave van verschillende scenario’s. De paarse lijn geeft aan hoe het vermogen zal ontwikkelen wanneer het rendement uitkomt zoals wij dat verwachten. De groene en rode lijn weerspiegelen de mogelijke waardeontwikkelingen bij respectievelijk heel gunstige- en heel ongunstige marktontwikkelingen. Aan de verwachte resultaten ligt een waarschijnlijkheid ten grondslag. Dat betekent dat er 5% kans is op een nog beter scenario dan het goede scenario en er is 5% kans op een nog slechter scenario dan het weergegeven slechte scenario. In de getoonde vermogensontwikkeling is rekening gehouden met de volgende kosten op jaarbasis: zeer defensief 0,67%, defensief 0,74%, neutraal 0,79%, offensief 0,84%, zeer offensief 0,89%. Informatie over de aard en risico’s van beleggen in fondsen vindt u in de Afspraken Evi Beheer

{{readMoreVisible ? "Lees minder" : "Lees meer"}}

Maak een afspraak

Maak een afspraak

Vul hieronder uw gegevens in voor het plannen van uw afspraak.

Ton

34.232.62.64