Vermogensgroei: zo laat je geld voor je werken

Ton met geld, zo laat je een ton voor je werken

Rijk word je één euro tegelijk. Charlie Munger, de steenrijke zakenpartner van Warren Buffet, zei eens dat die eerste ton vergaren het moeilijkst is: "Het maakt me niet uit wat je ervoor doet. Of je nu iedere dag overal lopend heen gaat of nooit meer iets eet zonder korting: vind een manier om je handen te krijgen op die eerste $ 100.000. Daarna wordt het veel makkelijker."

En Munger kan het weten: hij schraapte uiteindelijk zo'n € 1,7 miljard bij elkaar. Maar wat bedoelt hij nou precies met "daarna wordt het veel makkelijker"?

Geld laten werken…

Geld 'maken' met € 100.000 is makkelijker dan met bijvoorbeeld € 1.000. Dit komt omdat je absolute rendement altijd hoger is met een groter bedrag. Stel je investeert € 1.000 tegen een rendement van 4% en laat dit 10 jaar staan. Dan levert dat je aan het einde van de rit € 1.480 op. Je winst is dan € 480. Maar als je € 100.000 investeert tegen een rendement van 4% en dit ook 10 jaar laat staan dan heb je uiteindelijk € 148.024. Je winst is dan € 48.024. Bij een hogere investering, is je opbrengst in euro's ook hoger. Logisch toch?

Rente-op-rente effect

Het effect van rente-op-rente (of rendement-op-rendement) heeft ook invloed op de groei van je vermogen. Zonder dat je hier iets voor hoeft te doen. Albert Einstein noemde dit het achtste wereldwonder. Lees hoe het rente op rente effect werkt.

… vermogensgroei?

Nu weet je waarom het met veel geld makkelijker is om geld te maken dan met weinig geld. Rest nog de vraag: hoe doe je dat dan? Evi geeft 3 tips.

1. Wat te doen met spaargeld? 

Spaargeld waar je zo bij kunt is belangrijk, spaar genoeg maar niet te veel. Je hebt het nodig om onverwachte kosten te betalen zoals hoge zorgkosten of een kapotte wasmachine of auto. Maar je wilt niet te veel geld op een spaarrekening hebben staan. Enerzijds omdat je er dan belasting over moet betalen (bij meer dan € 100.000) en anderzijds omdat de rente historisch laag is. Zelfs lager dan de inflatie. Hierdoor wordt je spaargeld minder waard.

Dus hoeveel spaargeld is genoeg? Dit bereken je gemakkelijk met de BufferBerekenaar van het Nibud. Die bepaalt aan de hand van vragen over je huidige situatie wat een gepast bedrag op je spaarrekening is. Ben je ondernemer/zzp'er? Denk dan na over de extra financiële risico's die je loopt. Neem dit mee bij het bepalen van de hoogte van je buffer.

2. Spaargeld investeren? 

Om je geld te laten groeien, moet je het investeren. Dit kun je doen in tastbare zaken zoals bijvoorbeeld vastgoed. Meestal heb je hiervoor meer vermogen dan € 100.000 nodig. Maar je kunt natuurlijk ook kleiner beginnen, met bijvoorbeeld een garagebox.

Let op: voor het investeren in vastgoed moet je enige kennis van zaken hebben. Bijvoorbeeld van de locatie, kosten en/of potentiële opbrengsten.

Je kunt je geld ook investeren in ondernemingen van anderen. Dit kan bijvoorbeeld door via crowdfunding geld te lenen aan een startup waar je in gelooft. Of door via de beurs te investeren in aandelen van bedrijven. Het voordeel van deze manier van investeren is dat je met een klein bedrag kan instappen en je investeringen beter kan spreiden. Dit zorgt voor een lager risico. Een deel van je investeringen doet het misschien heel goed, een ander deel minder goed. Op de lange termijn levert een goed gespreide portefeuille in de meeste gevallen meer rendement op dan geld op je spaarrekening zetten.

3. Geld laten groeien?

DataPoints, een bureau dat vermogensopbouw onderzoekt, onderzocht hoe miljonairs  beleggen. Wat blijkt? Miljonair-beleggers besteden gemiddeld 10,5 uur per maand aan de studie en planning van hun toekomstige beleggingen. Oftewel: wil jij je geld laten groeien? Besteed er dan tijd aan. Heb jij niet zoveel tijd? Je kunt dit ook voor je laten doen, door voor vermogensbeheer te kiezen. Als je geen klant van Evi bent kan je kiezen voor een second opinion.

Introductiepakket Evi Pensioen

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Pensioen. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagMaak een afspraak

Maak een afspraak

Vul hieronder uw gegevens in voor het plannen van uw afspraak.

Wim

Introductiepakket Evi Go

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Go. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagIntroductiepakket Evi Beheer

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Beheer. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagIntroductiepakket Evi4Kids

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi4Kids. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagHaalbaarheidstool

Wat kan Evi Beheer u opleveren?

Stap {{activeStepLabel}} van {{flow.totalSteps}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

Maak uw keuze {{ yearLabel(retirement.yearsUntil) }}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

Maak uw keuze

U kunt maximaal 1 jaar eerder stoppen met werken.

{{flow.steps[flow.activeStep].question3}}

{{earlyRetirementDurationHeading}}

De berekening:

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].description}}

Maak uw keuze {{ yearLabel(targetYear.chosenDuration) }}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].description}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

Maak uw keuze {{ riskLabel(chosenRiskProfile - 1).title }}
  • Totale inleg
  • Doelbedrag
  • Verwachte opbrengst
Wim

Wilt u uw uitkomsten bespreken?

Heeft u een vraag over de uitkomst van uw plan om eerder te stoppen met werken? Maak dan een afspraak met Wim of één van onze andere beleggingscoaches. Zij helpen u graag op weg.

{{appointmentFormVisible ? "Verberg maak een afspraak" : "Maak een afspraak"}}

Let op: het werkelijk rendement is afhankelijk van de prestaties van het Evi Fonds dat u kiest. Het eindbedrag kan lager maar ook hoger uitvallen dan verwacht.

In bovenstaande scenariografiek ziet u hoe uw belegd vermogen zich in de toekomst kan ontwikkelen. Hierbij wordt de verwachte ontwikkeling van uw vermogen zichtbaar gemaakt op basis van duizend mogelijke economische scenario’s. In de getoonde vermogensontwikkelingen is rekening gehouden met de kosten die door Evi en de Evi Fondsen in rekening gebracht worden. Prognoses vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.

De lijnen in de grafiek zijn een weergave van verschillende scenario’s. De paarse lijn geeft aan hoe het vermogen zal ontwikkelen wanneer het rendement uitkomt zoals wij dat verwachten. De groene en rode lijn weerspiegelen de mogelijke waardeontwikkelingen bij respectievelijk heel gunstige- en heel ongunstige marktontwikkelingen. Aan de verwachte resultaten ligt een waarschijnlijkheid ten grondslag. Dat betekent dat er 5% kans is op een nog beter scenario dan het goede scenario en er is 5% kans op een nog slechter scenario dan het weergegeven slechte scenario. In de getoonde vermogensontwikkeling is rekening gehouden met de volgende kosten op jaarbasis: zeer defensief 0,67%, defensief 0,74%, neutraal 0,79%, offensief 0,84%, zeer offensief 0,89%. Informatie over de aard en risico’s van beleggen in fondsen vindt u in de Afspraken Evi Beheer

{{readMoreVisible ? "Lees minder" : "Lees meer"}}

Maak een afspraak

Maak een afspraak

Vul hieronder uw gegevens in voor het plannen van uw afspraak.

Ton

34.232.62.64