Zzp’ers konden in het verleden eenvoudig reserveren voor een oudedagsvoorziening in hun eigen onderneming. Tegenwoordig is het niet meer mogelijk om een fiscale oudedagsreserve (FOR) verder op te bouwen. Een al opgebouwde FOR blijft op de fiscale balans staan. Als u nog een FOR heeft op uw fiscale balans, kan het interessant zijn om deze te gebruiken voor een lijfrente.

Fiscale oudedagsreserve (FOR)

De FOR was een manier voor zzp'ers om een deel van hun winst te reserveren voor hun oude dag. Hiermee kon de belastingheffing over de winst worden uitgesteld. Vanaf 2023 is het niet meer mogelijk om bedragen toe te voegen aan de FOR. Een al opgebouwde FOR mag wel blijven bestaan.

De FOR is slechts een reservering op de fiscale balans. Het betekent niet dat er daadwerkelijk geld opzij is gezet voor een oudedagsvoorziening. Het is eigenlijk een toekomstige belastingschuld, want uiteindelijk moet er nog inkomstenbelasting over de FOR worden betaald. Dit moet uiterlijk gebeuren als de onderneming stopt.

Afstorten van de FOR

U kunt het bedrag van de FOR geheel of gedeeltelijk storten op een lijfrenterekening, zoals Evi Pensioenbeleggen. Dit wordt ook wel het afstorten van de FOR genoemd. Afstorten kan op elk moment, maar uiterlijk bij het stoppen van de onderneming. Het bedrag van de lijfrentestorting wordt dan belast als winst, maar omdat het een lijfrentestorting is, is deze ook aftrekbaar. Per saldo verloopt dit neutraal, dus heeft het geen nadelig effect op uw belastingheffing.

Uiterlijk 5 jaar na het bereiken van de AOW-leeftijd moet u het bedrag op de lijfrenterekening gebruiken voor lijfrente-uitkeringen. Deze lijfrente-uitkeringen zijn belast in box 1. Op deze manier kunt u de belastingheffing over de FOR als het ware uitsmeren over meerdere jaren. En dat kan leiden tot een belastingvoordeel. Bovendien heeft u op deze manier een echte oudedagsvoorziening bij een externe partij. De waarde op uw lijfrenterekening is bovendien vrijgesteld van belasting in box 3. Dit betekent dat deze niet wordt meegenomen bij het berekenen van uw vermogen in box 3 voor de belastingaangifte.

Geen FOR en toch profiteren van belastingvoordeel?

Bent u een zzp’er maar heeft u geen FOR? Ook dan kan het voor u interessant zijn om een oudedagsvoorziening op te bouwen in de vorm van een lijfrente. Hiermee kunt u namelijk belastingvoordeel behalen. Interesse? Lees hier meer over Evi Pensioenbeleggen.

Vragen of contact

Heeft u nog vragen? Onze specialisten staan voor u klaar. Wij geven geen (fiscaal) advies, neemt u hiervoor contact op met een (fiscaal) adviseur. Fiscale mogelijkheden en eventuele voordelen zijn afhankelijk van uw individuele omstandigheden en kunnen in de toekomst wijzigen.

Deze tekst is geschreven naar de stand van 20 juni 2024.

Zzp'er? Kom gratis naar een ZZP-Café

U weet het vast wel: een pensioenpotje voor later is belangrijk. En toch blijft het regelen op uw To-Do lijstje staan. Zet eindelijk die eerste stap en kom naar het ZZP-Café. 

Meer weten

Gerelateerd

Pensioen

Een lijfrente afsluiten: bij een bank of bij een verzekeraar?

Een lijfrente kan zowel worden afgesloten bij een verzekeraar als bij een bank of beleggingsinstelling. Bij een verzekeraar gaat het doorgaans om een lijfrenteverzekering. Bij een bank of beleggingsinstelling om een geblokkeerde lijfrenterekening. Beide zijn bedoeld als aanvulling op het pensioen. Toch bestaan er enkele belangrijke verschillen.

Pensioen

ODV omzetten in lijfrente kan DGA’s voordelen bieden

In het verleden hadden directeur-grootaandeelhouders (DGA’s) ruime mogelijkheden om een pensioenvoorziening binnen hun eigen onderneming op te bouwen. Deze mogelijkheden zijn in de afgelopen jaren ingeperkt. Het is niet langer toegestaan om verder pensioen in eigen beheer op te bouwen. Als u nog een ODV op uw balans heeft, kan het interessant zijn om deze om te zetten in een lijfrente.

Pensioen

Uw pensioen aanvullen in box 1 of in box 3?

Als u zelf vermogen wilt opbouwen als aanvulling op uw pensioen, dan kunt u ervoor kiezen om dat in box 1 of in box 3 te doen. De jaarruimte en de reserveringsruimte bepalen het maximale bedrag dat u mag inleggen en fiscaal kan aftrekken. Beide mogelijkheden hebben hun eigen voordelen.

3.238.121.7