Beginnen met Pensioenbeleggen

Wat moet u weten als u gaat beginnen met pensioenbeleggen?

U denkt erover om zelf een pensioenpotje op te bouwen. Dat lijkt moeilijker dan het is. We willen u laten zien dat pensioen helemaal niet zo ingewikkeld hoeft te zijn.

We helpen u om meer inzicht te krijgen. We bieden een overzicht van de keuzes die u heeft voor uw pensioen en we beantwoorden stap voor stap belangrijke pensioenvragen. Zodat u precies weet u wat u kunt doen om uw pensioen op tijd goed te regelen.

Pensioen uitgelegd

Wat is pensioen en waarom is het belangrijk?

Pensioen is het inkomen dat u ontvangt nadat u gestopt bent met werken. Het wordt opgebouwd in de jaren voorafgaand aan uw pensioen. Er zijn verschillende mogelijkheden om pensioen op te bouwen. We noemen dat de pijlers van het Nederlandse pensioenstelsel.

Wat is pensioen en waarom is het belangrijk
Istock 1449821357

De pensioenpijlers

Er zijn verschillende mogelijkheden om pensioen op te bouwen. We noemen dat de pijlers van het Nederlandse pensioenstelsel. We leggen ze kort uit.

De pensioenpijlers
A Screenshot Of A Computer Description Automatically Generated

Waarom zelf een pensioenpotje opbouwen?

Als Nederlander denkt u misschien dat u altijd een goed pensioen ontvangt. Maar met veranderende tijden en onzekerheden over de toekomst, zoals economische en politieke veranderingen, is een comfortabel pensioen niet langer een garantie. 

Waarom zelf een pensioenpotje opbouwen?
Vrouwen Met Fietsen

Hoeveel heb ik nodig voor mijn pensioen?

Veel mensen vragen zich dit af. Het antwoord lijkt ingewikkeld maar met een paar simpele regels krijgt u eenvoudig een idee hoeveel u nodig heeft voor uw pensioen. Wilt u een berekening maken voor uw persoonlijke situatie? Dan is het slim om een financieel adviseur te raadplegen.

Hoeveel heb ik nodig voor mijn pensioen?
Op Reis

Jaarruimte en reserveringsruimte

Als u zelf een pensioenpotje opbouwt kunt u profiteren van belastingvoordeel. Afhankelijk van uw inkomen mag u 37,0% tot 49,50% van uw inleg terugvragen. Daarnaast betaalt u over het geld op uw pensioenrekening geen vermogensrendementsheffing in box 3. Er is wel een maximum aan wat u jaarlijks mag inleggen: uw jaarruimte.

Hoeveel heb ik nodig voor mijn pensioen?
Man Vrouw Rekenen

Pensioen opbouwen

Hoe werkt zelf opbouwen?

Iedereen kan zelf pensioen opbouwen. Dit heet individuele pensioenopbouw in de 3e pijler. Wilt u zelf pensioen opbouwen als aanvulling op uw werknemerspensioen of omdat u zelfstandig ondernemer bent? Dat doet u met een lijfrente

Hoe werkt zelf opbouwen?
Vrouw Fiets Kleiner

Zelf opbouwen met Evi Pensioenbeleggen

Met Evi Pensioenbeleggen bouwt u zelf een pensioenpotje op, waarbij u kunt profiteren van belastingvoordeel. U bepaalt zelf uw inleg, die belegd wordt in goed gespreide beleggingsfondsen. Gaat u met pensioen dan koopt u een lijfrente-uitkering om uw opgebouwde pensioenvermogen periodiek te ontvangen.

Zelf opbouwen met Evi Pensioenbeleggen
Man Beker (1)

Wat kan Evi Pensioenbeleggen opleveren?

Met Evi Pensioenbeleggen bouwt u vermogen op voor een aanvulling op uw pensioen. En dat ook nog met fiscaal voordeel. Maar wat levert het straks op? 

Wat kan Evi Pensioenbeleggen opleveren?
Pensiontool

Beleggen in leeftijdsgroepen

Wanneer u start met Evi Pensioenbeleggen wordt u in uw opdracht ingedeeld in een leeftijdsgroep met een bepaalde beleggingsmix. Bij elke leeftijdsgroep hoort een standaardverdeling van uw inleg, in twee goed gespreide beleggingsfondsen.

Beleggen in leeftijdsgroepen
Image 1

Wat zijn de risico’s?

Bij het opbouwen van uw pensioen zijn er ook risico’s waar u rekening mee moet houden. Beleggen zonder risico bestaat niet. De waarde van beleggingen schommelt en u loopt het risico uw inleg (deels) te verliezen. Het is belangrijk om u hier bewust van te zijn en uw inleg en beleggingskeuzes hierop af te stemmen.

Wat zijn de risico's?
Financial Advisor

De voordelen van maandelijks inleggen

Als u een eigen pensioenpotje met beleggen opbouwt dan kunt u dat doen door uw inleg in een keer op uw pensioenrekening te storten. Maar u kunt er ook voor kiezen om maandelijks een bedrag in te leggen. Maandelijks inleggen kan namelijk een aantal voordelen opleveren. We noemen er een aantal.

De voordelen van maandelijks inleggen
1 Cropped

Wat gebeurt er bij..

Uitkeren: u stopt met opbouwen

Na de opbouwfase komt de uitkeringsfase. U koopt dan met het pensioenvermogen dat u hebt opgebouwd een lijfrente-uitkering bij een financiële aanbieder naar keuze. De lijfrente-uitkering is een periodieke uitkering die u krijgt nadat u stopt met werken. U moet dit regelen binnen 5 jaar nadat u de AOW-leeftijd heeft bereikt.

Uitkeren: u stopt met opbouwen
Man Vrouw Boot (1)

Eerder of later met pensioen

Overweegt u om eerder te stoppen met werken of juist langer door te werken? Pensionering is een belangrijke fase in het leven waar veel mensen naar uitkijken. Maar wist u dat de keuze om eerder te stoppen met werken of juist langer doorwerken grote gevolgen kan hebben voor uw pensioen? We leggen uit waar u rekening mee moet houden.

Eerder of later met pensioen
Rekenen Met Adviseur

Echtscheiding

Bij een scheiding komt er veel op u af, ook op financieel gebied. Een belangrijk onderdeel hiervan is de verdeling van het opgebouwde pensioen. Afhankelijk van hoe u getrouwd bent en in welke pijler het pensioen wordt opgebouwd, kan scheiden flinke gevolgen hebben voor uw pensioen.

Echtscheiding
Vrouw Met Tablet

Overlijden

Het is niet iets waar we graag aan denken, maar het is belangrijk om te weten wat er met uw pensioen gebeurt als u niet meer leeft. Hoe u pensioen opbouwt is van invloed op wat er gebeurt met uw pensioenvermogen als u komt te overlijden.

Overlijden
Bg6

Risico's van beleggen

Beleggen brengt risico's met zich mee. U kunt uw inleg verliezen. De waarde van uw beleggingen is mede afhankelijk van de ontwikkelingen op de financiële markten. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Loop geen onnodig risico. Voordat u gaat beleggen, is het belangrijk dat u op de hoogte bent en zich laat informeren over de kenmerken en risico's van beleggen. Deze informatie vindt u in de afspraken die horen bij de dienstverlening die u kiest of heeft gekozen.

3.133.154.2