Beleggen en dividend

Dividend is een winstdeling. Wanneer het goed gaat met een bedrijf maakt het doorgaans winst. In dat geval kan het 2 dingen doen: de winst helemaal zelf houden en gebruiken om te groeien, of aandeelhouders belonen met een deel van de winst. In het tweede geval wordt er dividend uitgekeerd.

Dividend bij Evi

Als belegger in een Evi Fonds investeert u niet direct in aandelen van een bedrijf. Uiteraard beleggen we in een gespreide portefeuille, ook in aandelen, maar deze zitten in de beleggingsfondsen waar het Evi Fonds in belegt. De Evi Fondsen beleggen vooral in beleggingsfondsen die eventueel dividend direct weer herinvesteren.

Bij voorkeur keren we geen dividend uit, want als de Evi Fondsen dividend aan u uitkeren, moeten we ook dividendbelasting inhouden. Het dividendbedrag dat wordt herbelegd is dus lager dan het bedrag dat aan dividend wordt uitgekeerd. Aan het einde van het jaar kunt u bij de belastingaangifte de dividendbelasting weer terugvorderen, maar tot die tijd is dat geld niet voor u aan het werk. En dat is nu juist wat wij proberen te voorkomen. Maar volgens de fiscale wetgeving moeten de Evi Fondsen in bepaalde gevallen dividend uitkeren. Als een Evi Fonds dividend aan u als belegger uitkeert, wordt het dividend automatisch weer herbelegd in het Evi fonds. Hierdoor krijgt u dus meer aandelen Evi Fonds in uw portefeuille.

Waarom keren bedrijven dividend uit?

Het lijkt voor ondernemingen niet aantrekkelijk om dividend uit te keren. Waarom zou je immers een deel van de winst weggeven? Winstdeling is ook niet wettelijk verplicht. Al maakt een bedrijf een recordwinst, het mag er altijd voor kiezen dit geld in eigen kas te houden.

Toch zijn er meerdere redenen denkbaar waarom dividend uitkeren een goed idee kan zijn. Om te beginnen is het een goede manier om aandeelhouders tevreden te houden. Investeerders worden logischerwijs heel blij van mooie bedrijfsresultaten. Een goede winst is een belangrijke, zo niet de belangrijkste, graadmeter van succes. Dividend ligt in het verlengde van een mooie winst. Door de winst te delen, laat een bedrijf zien dat het (waarschijnlijk) goed gaat en naar verwachting ook goed zal blijven gaan. Aandeelhouders zullen minder snel geneigd zijn om hun aandelen te verkopen, wat anders voor een koersdaling kan zorgen.

Daarnaast maakt het een onderneming ook weer interessant voor andere beleggers. Sommige investeerders vinden bedrijven die regelmatig dividend uitkeren extra interessant. Ze zullen daarom sneller geneigd zijn om in te stappen als er een constant dividendbeleid is.

Waarom juist niet?

Zoals gezegd is dividend uitkering geen moetje. Er zijn ook tal van redenen te bedenken om de volledige winst zelf te houden. Groeiaspiraties zijn de belangrijkste. Bedrijven willen niet stilstaan. Elk jaar moeten omzet en winst omhoog. Met de winst van het ene jaar kan een bedrijf groei in het andere jaar mogelijk maken. Hoe meer geld je als bedrijf in kas hebt, hoe meer je kunt investeren zonder afhankelijk te zijn van de bank.

Daarnaast wekt dividend uitkeren ook een zekere verwachting. Deelt een bedrijf het ene jaar een percentage van de winst, dan wordt het volgende jaar minimaal hetzelfde verwacht. Ondernemingen zijn daarom soms huiverig om te delen.

Beleggen En Dividend

Kies een Evi Go-variant en bepaal zelf hoe u belegt.

Kies uw Evi Go-variant

Direct contact?

Wij zijn bereikbaar ma t/m vrij 08:30 - 21:00. Maak een afspraak met een van onze beleggingscoaches.

Second opinion?

Een frisse blik op uw beleggingen? Ontvang vrijblijvend een second opinion op uw vermogen

Overstappen naar Evi?

Wilt u uw beleggingen overboeken naar Evi? Dan is dat zo geregeld met de Evi Overstapservice.

Risico's van beleggen

Beleggen brengt risico's met zich mee. U kunt uw inleg verliezen. De waarde van uw beleggingen is mede afhankelijk van de ontwikkelingen op de financiële markten. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Loop geen onnodig risico. Voordat u gaat beleggen, is het belangrijk dat u op de hoogte bent en zich laat informeren over de kenmerken en risico's van beleggen. Deze informatie vindt u in de afspraken die horen bij de dienstverlening die u kiest of heeft gekozen.

3.238.121.7