Interview Evi ONE Fondsmanagers Ernesto Sanichar en Arnout van Rijn

Het eerste kwartaal werd gedomineerd door de ontwikkelingen rond de Amerikaanse importheffingenn. De Evi ONE-fondsen sloten het eerste kwartaal met beperkte verliezen af. Fondsbeheerders Arnout van Rijn en Ernesto Sanichar gaan in op de ontwikkelingen en blikken vooruit.

De markt is recentelijk niet meer zo enthousiast over het beleid van de Amerikaanse president Trump. Wat is er veranderd?

Het leek er in november op dat de regering Trump met name de kleinere bedrijven met belastingverlaging de helpende hand zou toesteken. Dat is tot dusver niet gebeurd en de rente op hun leningen is ook nog niet omlaag gekomen. Ook zien veel kleine bedrijven met lede ogen aan dat de arbeidsmarkt nog eens extra krap wordt door het strenge anti-immigratiebeleid. De graadmeter voor kleinere bedrijven (zogenaamde mid-caps) kwam in het eerste kwartaal met 10% hard omlaag.

Vóór Trump’s inauguratie werd er ook nog gedacht dat het met die importtarieven wel mee zou vallen omdat vrijwel alle economen het erover eens waren (en nog zijn) dat het de Amerikaanse en wereldeconomie alleen maar zou schaden. Toen in maart Mexico en Canada er als eerste van langs kregen waren beleggers al verbaasd. Waarom richt het beleid zich tegen de landen die via het USMCA-handelsakkoord zo nauw met elkaar verbonden zijn? De dunne rechtvaardiging die er werd gegeven voor de heffingen die op 2 april jl. werden aangekondigd, hebben zelfs bij veel voorstanders twijfel gezaaid over het beleid. Het kan toch zeker niet de bedoeling zijn dat de V.S. weer T-shirts en I-phones grootschalig gaat produceren om het handelstekort terug te brengen?

Wat de economie parten speelt, is de economische onzekerheid die er wordt gecreëerd. Handelsheffingen, inflatiedreiging, ontslagen bij de overheid, nieuwe benoemingen van omstreden personen: elke dag komt er weer een nieuwe krantenkop bij die ondernemers en consumenten onzeker maakt. Met zoveel onzekerheid durven mensen geen beslissingen te nemen en dat leidt vrijwel zeker tot een terugval in de economische activiteit en wellicht een recessie. Andere landen worden uiteraard getroffen door het handelsbeleid en ook daar moeten we rekening houden met lagere groeicijfers. Dat zal ook gevolgen hebben voor de bedrijfswinsten (die aandelenkoersen drijven) en faillissementskansen (die koersen van bedrijfsobligaties beïnvloeden). Al met al voldoende redenen voor een sceptische beursreactie.

Hoe kijken jullie tegen de kansen voor Europa aan?

In het vorige kwartaal schreven we al over dat het negatieve sentiment rondom Europa wat ons betreft zijn top had bereikt. Door de flinke duw die er werd gegeven vanuit de Verenigde Staten, gecombineerd met de politieke verschuiving naar rechts, zijn zaken in Europa in beweging gekomen. In onze jaarlijkse vijfjarenvooruitblik toonde onze strateeg Peter van der Welle zich in september al optimistisch over de kans op meevallers dankzij met name de Europese consument. Dat lijkt zich nu ook te gaan voltrekken en toenemende overheidsbestedingen kunnen daar vanaf komend jaar nog een extra zetje aan geven. Dat biedt perspectieven voor Europa en de bedrijfswinsten. We moeten nog wel zien of het nieuwe elan ook werkelijk zijn beslag kan krijgen of dat het vastloopt in de politieke discussies. Het is mooi dat er zoveel geld is maar er moeten ook concrete en zinvolle projecten gevonden worden om het aan uit te geven. Met name voor wat betreft defensie uitgaven geldt dat het makkelijk genoeg is om een aantal bommen en granaten te bestellen maar dat het economisch effect daarvan nihil is. Wat je graag zou zien is dat er dankzij deze uitgaven startende bedrijven in de technologie met nieuwe uitvindingen komen die ook elders in de economie toegepast kunnen worden. We hebben binnen Robeco ONE het aandelenaccent meer richting Europa verlegd. Fondsmanagers zien hier meer kansen dan in het nog steeds dure Amerika.

Aan de obligatiekant hebben we eind vorig jaar juist wat Europese obligaties verkocht omdat rendementen in andere (met name US dollar) markten aantrekkelijker zijn dan de relatief laagrentende Euro-landen. Nu de overheidsuitgaven ook in landen als Duitsland vermoedelijk omhoog zullen gaan, mag je verwachten dat de lange rente structureel wat hoger komt te liggen. Dat maakt de euro-obligaties op korte termijn wat minder interessant.

Wat zie je gebeuren in de markt voor bedrijfsobligaties?

Al enige tijd maakten we ons zorgen over de historisch lage risico-opslag die je krijgt voor het risico in bedrijfsobligaties. Door de recente recessie-angst is de risico-opslag in de eerste dagen van april flink opgelopen. De bescherming die we daarvoor in portefeuille hebben helpt ons gelukkig te beschermen tegen deze oplopende opslag.

Hoe zijn de portefeuilles momenteel gepositioneerd?

Hoewel macro en waardering al enige tijd minder gunstige leken voor Amerika is daar nu ook de derde factor momentum bijgekomen. We hebben in aandelen dus de voorkeur voor Europa en Azië boven Amerika. Onze overwogen positie in aandelen is in februari en maart afgebouwd naar een onderweging middels de verkoop van vooral Amerikaanse aandelen. Tevens hebben we in die periode winst genomen op de positie die we eerder hadden gekocht in de Chinese Hang Seng Index. Naar onze mening zijn waardering en momentum voor China gunstiger dan voor de wereld als geheel en dus zien we potentieel rally’s in de beurs waar we aan mee willen doen. De macro blijft echter nog een vraagteken voor China en dat moet ook de goede kant opdraaien voor een langere termijn beursstijging.

Over goud maakten wij onlangs in oktober een positieve analyse. Conclusie was dat goud een mooie bijdrage aan de portefeuille kan leveren voor een stabiele rendementsontwikkeling. De werkelijke waarde van een goudstaaf vaststellen is echter een onmogelijke opgave. We begrijpen dat de recente economische ontwikkelingen voor veel mensen aanleiding is om deze aloude ultra-defensieve belegging in portefeuille op te nemen. Omdat centrale banken minder vertrouwen in de dollar krijgen en met name in opkomende markten relatief weinig goud op de balans hebben, zien we vanuit deze hoek de vraag verder toenemen.

18.218.137.145