Kunnen wij je helpen?

Ja graag Nu niet

Hoe kunnen wij u helpen?

De chat is offline
  • Whatsapp 06 - 19 25 23 39
  • Bel ons 0800 - 290 29 00
  • Maandag t/m vrijdag 08:30 - 21:00 uur Zaterdag 10:00 - 17:00 uur

Verantwoord beleggen met Evi

Eerlijk geproduceerde chocolade, energiezuinige wasmachines en elektrische auto’s. Kiest ook u steeds vaker voor producten die rekening houden met mens, milieu en maatschappij? Dan vindt u het vast ook logisch om duurzaamheid mee te laten wegen bij financiële producten. Evi kijkt ook verder dan alleen financiële criteria bij onze beleggingen. We noemen dit verantwoord beleggen.

Hoe werkt Evi met verantwoord beleggen aan een betere wereld

Met ons verantwoorde beleggingsbeleid toetsen wij onze beleggingen naast financiële ook op niet-financiële criteria. We kijken bij verantwoord beleggen dus verder dan alleen het rendement. Hoe dat in zijn werk gaat, leggen wij u uit.

We toetsen op ESG-criteria

Kempen Capital Management, de vermogensbeheerder van Evi en Van Lanschot, onderzoekt onze beleggingen periodiek op milieu-, sociale en governance-prestaties. Hiervoor gebruiken ze gegevens van het externe onderzoeksbureau MSCI ESG Research. Dit bureau beschikt over een grote hoeveelheid duurzaamheidsdata van vele duizenden bedrijven. Deze data verwerken ze tot zogenaamde ESG-scores per bedrijf (Environmental, Social, Governance). Deze bedrijfsscores lopen van CCC (achterblijvers) tot AAA (voorlopers).

Hoe scoort de Evi-portefeuille?

Hieronder ziet u hoe Evi Fonds Neutraal scoort op de ESG-criteria. Alle bedrijven met een score van AAA, AA, A en BBB voldoen aan de ESG-criteria. 77% van de bedrijven waarin door Evi wordt belegd (Evi Fonds Neutraal) scoren een voldoende tot zeer goed. In de Nederlandse markt is dit een hoog percentage. Iets om trots op te zijn. Maar daarmee zijn we er nog niet. We doen ons uiterste best om ervoor te zorgen dat dit percentage verder omhoog gaat, zonder dat dit een negatieve invloed heeft op het beleggingsrendement. 

Evi Fonds Neutraal

*Onderdeel van de analyse zijn aandelen en obligaties van bedrijven

Vergroen je eigen stukje grond

Help ook mee om de aarde te vergroenen en onze planeet af te koelen! Met beleggen bij Evi bouwt u niet alleen normaal rendement op, maar ook een eco-rendement. Als klant van Evi vertegenwoordigt u 1445m2 grond in Kenia.

Lees meer over Justdiggit

Hoe maakt Evi impact in de portefeuille?

Als bedrijven niet aan de ESG-criteria voldoen, probeert Evi hier verandering in aan te brengen. Dat traject begint met een gesprek.

We gaan in gesprek met bedrijven

Blijkt uit de ESG-score dat bedrijven relatief hoge milieu-, sociale en governance-risico’s lopen, bovengemiddeld vaak in opspraak zijn, maar onvoldoende maatregelen nemen om de risico’s te beheersen? Dan spreken we hen hier op aan. Voorbeelden zijn achterblijvende bedrijven die actief zijn in arbeidsintensieve sectoren in opkomende landen (bijvoorbeeld de kledingindustrie) of mijnbouw, olie- en gas- en bosbouwbedrijven. Dit noemen we ook wel een engagementaanpak.

We sluiten bedrijven uit

Levert het gesprek met het bedrijf niks op en bewegen bedrijven onvoldoende richting de opgestelde doelen? Dan kan het zijn dat we het bedrijf uitsluiten. Dit betekent dat de belegging verkocht wordt. Uitsluiting is bij verantwoord beleggen geen doel op zich. Sommige bedrijven sluiten we op voorhand al uit. Voorbeelden zijn bedrijven in de wapen- en tabaksindustrie.

We moedigen anderen aan

Naast bedrijven spreken we ook met externe fondsmanagers over hun verantwoorde beleggingsbeleid en specifieke ondernemingen in hun portefeuilles. We moedigen hen aan om ook de dialoog met ondernemingen aan te gaan.

Forum Ethibel certificaat

Sinds 2012 beoordeelt een extern onderzoeksbureau, Forum Ethibel, jaarlijks of Van Lanschot Kempen haar duurzaamheidsbeleid in de praktijk voldoende uitvoert. Of ze daad bij het woord voegt. Ter bevestiging dat we dit doen, ontvingen we sinds 2012 elk jaar het Forum Ethibel Certificaat.

Topnotering volgens Sustainalytics

Het Nederlandse onderzoeksbureau Sustainalytics, dat jaarlijks enkele duizenden bedrijven wereldwijd op duurzaamheid beoordeelt, concludeert dat Van Lanschot qua duurzaamheid tot de wereldtop behoort. In haar ranking van middelgrote banken staan we al jaren op nummer 1.