Verantwoord beleggen

Eerlijk geproduceerde chocolade, energiezuinige wasmachines en elektrische auto’s. Kiest u ook steeds vaker voor producten die rekening houden met mens, milieu en maatschappij? Dan vindt u het vast ook logisch om duurzaamheid mee te laten wegen bij financiële producten. Evi kijkt ook verder dan alleen financiële criteria bij onze beleggingen. We noemen dit verantwoord beleggen.

Evi kijkt verder dan financiële criteria bij beleggingen

Met ons verantwoorde beleggingsbeleid toetsen wij onze beleggingen naast financiële ook op niet-financiële criteria. We kijken bij verantwoord beleggen dus verder dan alleen het rendement. Hoe dat in zijn werk gaat, leggen wij u in de video uit.

Verantwoord beleggen bij Evi

Bij verantwoord beleggen beoordelen beleggers bedrijven niet alleen op financiële resultaten, maar ook op de manier waarop zij omgaan met het milieu, sociale en maatschappelijke thema's. De zogenaamde ESG-criteria (Environmental, Social, Governance). Denk bijvoorbeeld aan leefbare lonen, kernenergie en omstreden wapens.

Samen met Kempen Capital Management, de fondsbeheerder van Evi en Van Lanschot, zorgen we dat uw geld verantwoord wordt belegd. Hoe we dit doen?

We toetsen bedrijven op ESG-criteria

Kempen Capital Management onderzoekt onze beleggingen periodiek op milieu-, sociale en bestuurlijke-prestaties. Hiervoor gebruiken ze gegevens van het externe onderzoeksbureau MSCI ESG Research. Dit bureau beschikt over een grote hoeveelheid duurzaamheidsdata van vele duizenden bedrijven. Deze data verwerken ze tot ESG-scores per bedrijf. Deze bedrijfsscores lopen van CCC (achterblijvers) tot AAA (voorlopers).

We gaan in gesprek met bedrijven

Blijkt uit de ESG-score dat bedrijven relatief hoge milieu-, sociale en bestuurlijke-risico’s lopen, bovengemiddeld vaak in opspraak zijn, maar onvoldoende maatregelen nemen om de risico’s te beheersen? Dan spreken we hen hier op aan. Voorbeelden zijn achterblijvende bedrijven die actief zijn in arbeidsintensieve sectoren in opkomende landen (bijvoorbeeld de kledingindustrie) of mijnbouw, olie- en gas- en bosbouwbedrijven. Dit noemen we ook wel een engagementaanpak.

We sluiten bedrijven uit

Levert het gesprek met het bedrijf niks op en bewegen bedrijven onvoldoende richting de opgestelde doelen? Dan kan het zijn dat we het bedrijf uitsluiten. Dit betekent dat de belegging verkocht wordt. Uitsluiting is bij verantwoord beleggen geen doel op zich. Sommige bedrijven sluiten we op voorhand al uit. Voorbeelden zijn bedrijven in de wapen- en tabaksindustrie.

We moedigen anderen aan

Naast bedrijven spreken we ook met externe fondsmanagers over hun verantwoorde beleggingsbeleid en specifieke ondernemingen in hun portefeuilles. We moedigen hen aan om ook de dialoog met ondernemingen aan te gaan.

Hoe verantwoord zijn de Evi fondsen?

Hieronder ziet u hoe Evi Fonds Neutraal scoort op de ESG-criteria. Alle bedrijven met een score van AAA, AA, A en BBB voldoen aan de ESG-criteria. Ruim 70% van de bedrijven waarin door Evi wordt belegd (Evi Fonds Neutraal) scoren een voldoende tot zeer goed. In de Nederlandse markt is dit een hoog percentage. Iets om trots op te zijn. Maar daarmee zijn we er nog niet. We doen ons uiterste best om ervoor te zorgen dat dit percentage verder omhoog gaat, zonder dat dit een negatieve invloed heeft op het beleggingsrendement.

*Onderdeel van de analyse zijn aandelen en obligaties van bedrijven

Evi's duurzaamheidsbeleid

Evi belegt niet alleen verantwoord, ook is op het gebied van duurzaam beleggen actief. We hebben meerdere certificaten ontvangen voor ons duurzaamheidsbeleid en ondersteunen duurzame initiatieven. Zo dragen we samen met onze klanten een steentje bij aan het vergroenen van de aarde.

De Europese verordening met betrekking tot informatieverschaffing over duurzaamheid in de financiële sector eist dat financiële partijen hun duurzaamheidsbeleid openbaar maken. Dat doen we graag. Meer informatie over hoe Van Lanschot Kempen als organisatie omgaat met duurzaamheid vindt u hier.

Forum Ethibel certificaat

Sinds 2012 beoordeelt een extern onderzoeksbureau, Forum Ethibel, jaarlijks of Van Lanschot Kempen haar duurzaamheidsbeleid in de praktijk voldoende uitvoert. Of ze daad bij het woord voegt. Ter bevestiging dat we dit doen, ontvingen we sinds 2012 elk jaar het Forum Ethibel Certificaat.

Topnotering volgens Sustainalytics

Het Nederlandse onderzoeksbureau Sustainalytics, dat jaarlijks enkele duizenden bedrijven wereldwijd op duurzaamheid beoordeelt, concludeert dat Van Lanschot qua duurzaamheid tot de wereldtop behoort. In haar ranking van middelgrote banken staan we al jaren op nummer 1.

Lees meer over verantwoord beleggen

Wilt u meer weten over verantwoord beleggen of welke invloed dit heeft op uw rendement? Lees dan verder in onderstaande artikelen.

8.4

 • Onze klanten geven ons gemiddeld een 8,4

  Gemiddelde beoordeling op basis van 424 klantbeoordelingen

  Direct contact?

  Wij zijn bereikbaar ma t/m vrij 08:30 - 21:00. Maak een afspraak met een van onze beleggingscoaches.

  Second opinion?

  Een frisse blik op uw beleggingen? Ontvang vrijblijvend een second opinion op uw vermogen.

  Overstappen naar Evi

  Wilt u uw beleggingen overboeken naar Evi? Dan is dat zo geregeld met de Evi Overstapservice.

  Risico's van beleggen

  Beleggen brengt risico's met zich mee. U kunt uw inleg verliezen. De waarde van uw beleggingen is mede afhankelijk van de ontwikkelingen op de financiële markten. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Loop geen onnodig risico. Voordat u gaat beleggen, is het belangrijk dat u op de hoogte bent en zich laat informeren over de kenmerken en risico's van beleggen. Deze informatie vindt u in de afspraken die horen bij de dienstverlening die u kiest of heeft gekozen.