Beleggen voor beginners

beleggen voor beginners

Beleggen lijkt misschien ingewikkeld, maar niets is minder waar. Om beleggen voor beginners makkelijker te maken, zet Evi 5 vragen van veel beginnende beleggers voor je op een rij. En geeft ze je de antwoorden.

1. Wat is beleggen eigenlijk?

Beleggen voor beginners klinkt leuk, maar wat is beleggen eigenlijk? Als je gaat beleggen investeer je je geld met als doel er meer van te maken. Dat kan op verschillende manieren. Je kunt beleggen in onder andere aandelen of obligaties, maar bijvoorbeeld ook in wijn, klassieke auto’s of kunst.

Zeker beleggen in aandelen spreekt veel mensen aan. Niet voor niets, want daarmee investeer je direct in een onderneming. Je krijgt dan in ruil voor je investering een aandeel in de onderneming. Gaat het goed met de onderneming waar je in belegt? Dan deel je als aandeelhouder mee in het succes. De waarde van je aandeel op de beurs – de beurskoers – stijgt dan. En de winst die je dan maakt als je je aandeel weer verkoopt, heet bij beleggen het rendement wat je dan hebt behaald.

Daarnaast keren veel ondernemingen ook nog dividend uit aan jou als aandeelhouder. Dividend is een deel van de winst van de onderneming. Op die wijze word je beloond voor het risico dat je neemt. Want als je belegt neem je ook risico. Behaalt de onderneming geen winst? Of vinden er (economische) ontwikkelingen plaats die een negatieve invloed hebben op de beurskoers? Dan loop je het risico dat je aandeel minder waard wordt en je ook geen dividend ontvangt.

Beleg je in obligaties? Dan leen je je geld uit aan een onderneming tegen een aantrekkelijke rentevergoeding. De onderneming gebruikt het door jou uitgeleende geld om te groeien. Als houder van een obligatie loop je het risico dat de onderneming niet voldoende winst behaalt om de jaarlijkse rentebetaling te voldoen. Of zelfs de lening helemaal niet kan terugbetalen.

2. Beleggen voor beginners? Waarom zou ik überhaupt gaan beleggen?

Beleggen is een manier om op lange termijn vermogen op te bouwen om zo je financiële doelen voor de toekomst te behalen. Net als bijvoorbeeld sparen. Alleen is de spaarrente momenteel laag, dus sparen is wel veilig maar je gespaarde vermogen wordt waarschijnlijk niet meer waard omdat je er weinig rente over krijgt.

Met beleggen loop je meer risico, maar daar staat tegenover dat de kans ook groter is dat je belegde vermogen meer waard wordt dankzij het rendement dat je behaalt.

3. Waar kan ik als beginnende belegger het beste in gaan beleggen?

Dat is een lastige vraag, en het hangt af van een heleboel factoren. Maar je wilt natuurlijk dat je beleggingen in waarde gaan toenemen. Daarom is het belangrijk om te beleggen in ondernemingen of andere zaken die de komende jaren naar verwachting goed gaan presteren. Dat vergt enig uitzoekwerk. Wil je daar zelf mee aan de slag, maar kun je wel wat hulp gebruiken? Overweeg dan eens een cursus 'beleggen voor beginners'. Wil je wel gaan beleggen maar heb je daar geen tijd voor? Dan zijn er verschillende oplossingen.

Je kunt bijvoorbeeld gaan beleggen in een beleggingsfonds. Binnen een beleggingsfonds belegt een team van experts het geld van verschillende beleggers in een breed gespreide beleggingsportefeuille. Die portefeuille bevat naast aandelen vaak ook obligaties. Het spreiden over diverse beleggingen is een beproefde methode om het risico van beleggen te verlagen. Niet elke onderneming is immers even succesvol onder vergelijkbare marktomstandigheden. Slim dus om niet in één onderneming te beleggen, maar in veel verschillende.

4. Okay, dus dan besteed ik het beleggen eigenlijk uit?

Ja klopt, dat kan in verschillende vormen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om zelf nog te bepalen in welke beleggingsfondsen je wilt beleggen. Of je kunt ook dat uitbesteden. In dat geval bepaal je zelf hoeveel risico je wilt nemen met je beleggingen, en bepalen beleggingsexperts op basis van dat profiel in welke beleggingsfondsen je het beste kunt beleggen. Dat noemen we vermogensbeheer.

5. Hoe start ik met beleggen?

Starten met beleggen is simpel. Zeker als je kiest voor beleggen in beleggingsfondsen. Bij Evi start je al met een eerste inleg van € 1.000. Je kunt die inleg dan eenvoudig online zelf beleggen of het beleggen uitbesteden en kiezen voor vermogensbeheer. Jij bepaalt wat het beste bij je past.

Heb je nog meer beleggen voor beginners vragen? Stel ze aan onze chatbot. Misschien behandelen we ze dan in een volgend blog.

Introductiepakket Evi Pensioen

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Pensioen. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagMaak een afspraak

Maak een afspraak

Vul hieronder uw gegevens in voor het plannen van uw afspraak.

Wim

Introductiepakket Evi Go

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Go. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagIntroductiepakket Evi Beheer

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Beheer. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagIntroductiepakket Evi4Kids

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi4Kids. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagHaalbaarheidstool

Wat kan Evi Beheer u opleveren?

Stap {{activeStepLabel}} van {{flow.totalSteps}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

Maak uw keuze {{ yearLabel(retirement.yearsUntil) }}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

Maak uw keuze

U kunt maximaal 1 jaar eerder stoppen met werken.

{{flow.steps[flow.activeStep].question3}}

{{earlyRetirementDurationHeading}}

De berekening:

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].description}}

Maak uw keuze {{ yearLabel(targetYear.chosenDuration) }}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].description}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

Maak uw keuze {{ riskLabel(chosenRiskProfile - 1).title }}
  • Totale inleg
  • Doelbedrag
  • Verwachte opbrengst
Wim

Wilt u uw uitkomsten bespreken?

Heeft u een vraag over de uitkomst van uw plan om eerder te stoppen met werken? Maak dan een afspraak met Wim of één van onze andere beleggingscoaches. Zij helpen u graag op weg.

{{appointmentFormVisible ? "Verberg maak een afspraak" : "Maak een afspraak"}}

Let op: het werkelijk rendement is afhankelijk van de prestaties van het Evi Fonds dat u kiest. Het eindbedrag kan lager maar ook hoger uitvallen dan verwacht.

In bovenstaande scenariografiek ziet u hoe uw belegd vermogen zich in de toekomst kan ontwikkelen. Hierbij wordt de verwachte ontwikkeling van uw vermogen zichtbaar gemaakt op basis van duizend mogelijke economische scenario’s. In de getoonde vermogensontwikkelingen is rekening gehouden met de kosten die door Evi en de Evi Fondsen in rekening gebracht worden. Prognoses vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.

De lijnen in de grafiek zijn een weergave van verschillende scenario’s. De paarse lijn geeft aan hoe het vermogen zal ontwikkelen wanneer het rendement uitkomt zoals wij dat verwachten. De groene en rode lijn weerspiegelen de mogelijke waardeontwikkelingen bij respectievelijk heel gunstige- en heel ongunstige marktontwikkelingen. Aan de verwachte resultaten ligt een waarschijnlijkheid ten grondslag. Dat betekent dat er 5% kans is op een nog beter scenario dan het goede scenario en er is 5% kans op een nog slechter scenario dan het weergegeven slechte scenario. In de getoonde vermogensontwikkeling is rekening gehouden met de volgende kosten op jaarbasis: zeer defensief 0,67%, defensief 0,74%, neutraal 0,79%, offensief 0,84%, zeer offensief 0,89%. Informatie over de aard en risico’s van beleggen in fondsen vindt u in de Afspraken Evi Beheer

{{readMoreVisible ? "Lees minder" : "Lees meer"}}

Maak een afspraak

Maak een afspraak

Vul hieronder uw gegevens in voor het plannen van uw afspraak.

Ton

34.232.62.64