

In het kort:
President Donald Trump maakte woensdag de aangekondigde Amerikaanse importtarieven bekend. Voor de Eurozone geldt een tarief van 20%. In het totaal bekeken, liggen de heffingen die Trump bekendmaakte ergens in het midden van de verwachtingen. Lees meer over de tarieven én wat onze visie is op de verwachte gevolgen daarvan.
Update:
De financiële markten reageerden fors op wat Trump 'Liberation Day' noemt. Vooral aandelenkoersen daalden hard, en ook andere beleggingscategorieën stonden onder druk. In gespreide portefeuilles hadden obligaties van overheden een dempend effect. Nu de eerste stofwolken zijn opgetrokken, zoomen we verder in op de situatie.
Trump voert een wereldwijd ‘basistarief’ in van 10% op alle producten die de VS binnenkomen. Maar veel landen krijgen hogere importtarieven, die hij ‘wederkerige heffingen’ noemt:
Invoerheffingen op auto’s gaan, zoals Trump eerder al bekendmaakte, naar 25%. Datzelfde percentage gold al eerder voor staal en aluminium en blijft ook voor die producten gelden.
Waar Trump spreekt over ‘Liberation Day’, benoemen anderen het als de start van een handelsoorlog. Wat is nu waarheid? Onze hoofdeconoom Luc Aben duidt de betekenis van de importtarieven voor de economie:
Hoe groot de impact op de wereldwijde economie echt gaat zijn, hangt ook af van óf en hoevéél onderhandelingsruimte er is. Aan de ene kant lijkt deze beperkt. Trump wil de heffingen namelijk gebruiken om lagere belastingen voor de Amerikaanse burger te financieren. Aan de andere kant zijn beslissingen als deze al eerder net zo snel teruggedraaid als dat ze genomen zijn. Bijvoorbeeld onder druk van de opnieuw oplopende Amerikaanse inflatie.
Stevige maatregelen als deze zorgen vaak voor een stevige beursreactie. Dit zijn de eerste bewegingen:
Eerder al adviseerde onze hoofdeconoom Luc Aben om rustig te blijven en koers te houden. Zijn advies is door de bekendmaking van de importheffingen niet veranderd. “Als belegger met de blik op de langere termijn, is het belangrijk om door het ‘lawaai’ heen te prikken”, zegt hij.
Het systeem van wederkerige importtarieven was een waarschijnlijk scenario. Eerder duidde Aben de mogelijke gevolgen daarvan al: “De importtarieven zijn niet onbelangrijk, maar óók niet zo impactvol dat het de Europese economie meteen in een recessie stort. Vooral omdat Europa zelf ook niet stilzit.”
Vooruitkijkend denken wij niet dat de onzekerheid rond de handelsoorlog nu weg is. Het is onbekend of en in hoeverre de nu aangekondigde tarieven onderhandelbaar zijn. Als dat zo is, zou dat een meevaller zijn. Ook is onduidelijk hoe groot de tegenmaatregelen zullen zijn, wat een potentiële tegenvaller kan opleveren. We erkennen de neerwaartse risico’s van een handelsoorlog en hebben nu een neutrale verwachting voor aandelen. Bijkopen van aandelen vinden we te vroeg, vooral vanwege de neerwaartse risico’s voor de groei van de Amerikaanse economie.
Geschreven naar de stand van zaken op 3 april 2025.
Disclaimer
Dit artikel bevat alleen algemene informatie en geen persoonlijk advies. Wil je persoonlijk advies, overleg dan met je fiscaal adviseur of je notaris wat de beste keuze voor jou is.
Hoofdeconoom Luc Aben analyseert aan de hand van vier vragen de gevolgen van Trumps beleid voor de financiële markten. En licht toe hoe wij ons beleggingsbeleid vormgeven.
Financiële markten reageerden fors op Trumps 'Liberation Day' en de aankondiging van Amerikaanse importtarieven, met dalende aandelenkoersen en druk op andere beleggingscategorieën.
Van de importtarieven van Trump tot onderhandelingen over de oorlog tussen Oekraïne en Rusland: aandelenkoersen reageren er direct en vaak stevig op. Wat doe je in deze situatie als belegger het beste?