Beursontwikkelingen: reactie op de importtarieven

In het kort:

De financiële markten reageerden fors op wat Trump 'Liberation Day' noemt: de dag waarop hij de Amerikaanse importtarieven aankondigde. Vooral aandelenkoersen daalden hard, en ook andere beleggingscategorieën stonden onder druk. In gespreide portefeuilles hadden obligaties van overheden een dempend effect. Nu de eerste stofwolken zijn opgetrokken, zoomen we verder in op de situatie.


Wat was het beleggingsbeleid tot nu toe in 2025?

"We namen in januari al deels winst op ons accent op aandelen, dat vooral gericht was op de VS," legt hoofdeconoom Luc Aben uit. "Dit vanwege de opgelopen koersen én de vraagtekens die af en toe opdoken rond de Amerikaanse economie. We herinvesteerden in Amerikaanse staatsleningen. Op deze manier verkleinden we ons accent in aandelen voor een meer gespreide portefeuille." 

In februari is een tweede stap gezet met een verdere afbouw van het accent op Amerikaanse aandelen. "De opbrengst ging naar de brede ontwikkelde markten zoals Europa, waar de economische vooruitzichten en winstverwachtingen verbeterden," aldus Luc Aben. "We waren voorzichtig met Amerikaanse bedrijfsobligaties, omdat we de extra vergoeding voor het risico te laag vonden in vergelijking met het rendement op veilige staatsleningen. Daarom gaven we de voorkeur aan staatsobligaties."

Hoe reageren we op de huidige beursbewegingen?

Na de ontwikkelingen in de VS pasten we onze verwachtingen aan. Onze positionering in aandelen is op dit moment neutraal gewogen. We vinden het hierbij nog te vroeg om de lagere aandelenkoersen te benutten en bij te kopen. Voor staatsobligaties is de verwachting positiever. Tegenover bedrijfsobligaties blijven we terughoudend.

Waarom pasten we onze verwachtingen aan?

De VS verhoogt de invoertarieven van gemiddeld 2,3% naar 25% tot 30%. Dat is hoger dan de eerder verwachte 15% tot 20%. Vooral Azië wordt hierdoor geraakt. China reageerde al met 34% heffingen op Amerikaanse producten, en de spanning is nog niet uit de lucht. Zo dreigt Trump met een extra heffing van 50%, waarop China liet weten passend te zullen antwoorden.

President Trump lijkt nu minder snel van koers te veranderen bij onrust op de financiële markten dan tijdens zijn eerste termijn. Hij blijft vooralsnog bij zijn geplande invoerheffingen. Dit zorgt voor meer onzekerheid in de Amerikaanse economie. Hogere importkosten en een zwakkere dollar kunnen leiden tot meer inflatie en een voorzichtige consument. De Amerikaanse Centrale Bank, de FED, moet kiezen: gaat ze de rente verlagen vanwege afnemende groei? Of juist verhogen vanwege stijgende prijzen?

Voor Europa en China hebben de maatregelen een daling van ongeveer 0,5% van de economische groei tot gevolg. Maar er is een risico dat dit een onderschatting is. We weten nog niet welke tegenmaatregelen er komen. Of wat de gevolgen zijn als China inzet op het vergroten van de export naar Europa.

Wat kan de markten tot rust brengen?

“Een signaal dat er ruimte is om te onderhandelen zou welkom zijn,” zegt Aben. “Helemáál zullen die tarieven niet verdwijnen. Dat kan Trump zich politiek niet veroorloven. Daarnaast heeft hij ook de inkomsten van importheffingen nodig om zijn andere belofte uit de campagne, lagere belastingen, te financieren.” Maar volgens Aben kunnen de markten er wellicht mee leven als de tarieven uiteindelijk verzacht zouden worden, en zo in lijn komen met de eerdere verwachtingen.

Waar letten we vooral op?

Het belangrijkste is om te kijken welke tegenmaatregelen er komen en wat de onderhandelingen opleveren. In bredere zin passen deze gebeurtenissen in een wereld die meer gefragmenteerd raakt, waar politieke ambities belangrijker worden naast economische overwegingen. Dit maakt het moeilijker om de uitkomsten van onderhandelingen te voorspellen.

We willen benadrukken dat Europa en China niet automatisch in een recessie belanden door de Amerikaanse acties. De verwachting van iets hogere economische Europese groei tot 2026 blijft, mede door ruimte die de ECB heeft om de rente verder te verlagen. Ook de VS kan de gevolgen voor haar economie beperken, door de heffingen te gebruiken voor belastingverlagingen. Daarnaast kunnen we vaststellen dat de Amerikaanse economie het momenteel goed blijft doen. De 228.000 nieuwe banen die er in maart weer bijkwamen zijn daar een voorbeeld van.

Beleggers zijn nu nog terughoudend. Maar dit kan veranderen zodra er meer duidelijkheid is over de tegenmaatregelen en onderhandelingen. “Of als blijkt dat vooral Europa gerichte en gematigde tegenacties neemt, iets dat in de Europese traditie past”, stelt Aben. “Zonder in de val te trappen om de tegenmaatregelen in de ‘Trump-stijl’ op te tuigen.”

Geschreven naar de stand van zaken op 8 april 2025.

Disclaimer

Dit artikel bevat alleen algemene informatie en geen persoonlijk advies. Wil je persoonlijk advies, overleg dan met je fiscaal adviseur of je notaris wat de beste keuze voor jou is.

Gerelateerd

Beleggen

Beursontwikkelingen: blik op Trumps importtarieven

President Donald Trump maakte woensdag de aangekondigde Amerikaanse importtarieven bekend. Voor de Eurozone geldt een tarief van 20%. In het totaal bekeken, liggen de heffingen die Trump bekendmaakte ergens in het midden van de verwachtingen.

3.139.64.23