De voordelen van zakelijk beleggen

De voordelen van zakelijk beleggen

Als ondernemer regel je je zakelijke financiën via je zakelijke rekening. Maar ook voor de opbouw van vermogen kun je je zakelijke rekening benutten. Tegen een mogelijk aantrekkelijk belastingtarief. Evi zet de belangrijkste voor- én nadelen van zakelijk vermogen opbouwen voor je op een rij.

De meeste ondernemers ontvangen hun inkomsten op een zakelijke rekening. Je zakelijke financiën blijven zo gescheiden van je privévermogen. Dat helpt om goed financieel overzicht te houden. Maar wat doe je met geld dat je overhoudt op je zakelijke rekening? Boek je dat over naar je privérekening om het vanuit deze rekening te sparen of beleggen? Daardoor betaal je misschien te veel belasting en loop je ook andere voordelen mis.

Mogelijk fiscaal voordeel

Vermogen opbouwen via zakelijk beleggen is eenvoudig en biedt mogelijk ook fiscaal voordeel.

De belastingheffing voor zakelijk en privévermogen is namelijk niet gelijk. Als ondernemer betaalt u belasting over het werkelijk behaalde rendement. Voor de particulier rekent de Belastingdienst met een verondersteld – of te wel forfaitair – rendement. Het verschil in belastingtarief kan in uw voordeel werken.

Simpel gesteld is het bij hoge rendementen aantrekkelijk om uw geld privé te beleggen. De beste keuze voor u is afhankelijk van de omvang van uw vermogen en de gekozen ondernemingsvorm: een besloten vennootschap (bv) of een eenmanszaak. Maak wel eerst gebruik van de vrijstelling die u als particulier in box 3 hebt. Over de eerste € 50.650 (cijfer 2022, voor fiscale partners geldt het dubbele bedrag) van uw vermogen betaalt u namelijk geen belasting.

Tabel berekening fictief rendement op privévermogen in box 3

Schijf

Vermogens

% grondslag sparen

( -0,01%)

% grondslag  beleggen (5,53%)

Percentage gemiddeld rekenrendement

1

€50.651 - €101.300

67%

33%

1,82%

2

Vanaf € 101.301 tot € 1.013.000

21%

79%

4,37%

3

Vanaf € 1.013.001

0%

100%

5,53%

Bron: Belastingdienst.nl Cijfers gelden voor 2022

Let op: de belastingheffing in box 3 verandert. Tot en met 2024 wordt de belastingheffing aangepast om beter aan te sluiten op uw werkelijk behaalde rendement. Vanaf 2025 komt er een box-3-heffing op basis van het werkelijk behaalde rendement. Evi van Lanschot volgt voor u de ontwikkelingen.

Belasting zakelijk beleggen Box 2 - bv

Heeft u een bv? Dan betaalt u als directeur-grootaandeelhouder van een bv belasting over het daadwerkelijk behaalde rendement. Is de winst onder de € 395.000, dan is de vennootschapsbelasting 15%. Behaalt u een winst boven de € 395.000, dan is deze belastingpost 25%. Daarnaast betaalt u ook wat over het aanmerkelijk belang in box 2 indien u vermogen uit de bv uitkeert naar privé. Afhankelijk van de winst en of u wat uitkeert naar privé kan de belastingpercentage oplopen van 37,87% tot 45,2%. De box 2 belasting betaalt u wel alleen wanneer u kiest voor de uitkering. Blijft het binnen de bv, dan betaalt u alleen de vennootschapsbelasting. U kunt hiermee een groot deel van de belasting uitstellen naar het moment van uitkeren in de toekomst. En alles wat u tijdelijk nog niet aan belasting hoeft te betalen, kunt u dus blijven beleggen. Omdat u meer geld over houdt om te beleggen, kunt u op de lange termijn meer profiteren van het rente-op-rente effect, ook wel het achtste wereldwonder genoemd door Albert Einstein.

Beleggen in privé of BV bepaald door het omslagpunt

Mocht u als directeur-grootaandeelhouder vermogen willen opbouwen, dan kunt u het vermogen in de BV houden en sparen of beleggen. Ook kunt u het bedrag aan uzelf uitkeren als dividend en dit privé beleggen of sparen. Er zijn dus veel factoren die meespelen in de overweging om privé of in de BV te beleggen. En waar ligt het omslagpunt beleggen in BV of privé? Het omslagpunt beleggen in bv of privé 2022 hangt af van uw situatie:

  • hoogte van het vermogen
  • behaald rendement
  • percentage vennootschapsbelasting
  • fiscaal partner of niet
  • meer vermogen in box 3 zit of schulden

Daarnaast is het goed om er rekening mee te houden dat u als zzp'er of eenmanszaak alleen geld mag aanhouden dat is bedoeld voor een zakelijk doel of tijdelijke buffer . Staat er veel meer op de betaal- of beleggingsrekening, dan ziet de Belastingdienst dit alsnog als privévermogen. Binnen de bv mag u in principe ongelimiteerd vermogen opbouwen.

Faillissement, pottenkijkers en beleggingsrisico's

Naast de voordelen brengt zakelijk beleggen natuurlijk ook risico's met zich mee. Als ondernemer bent u ongetwijfeld bekend met zakelijke risico's. Die gelden ook voor uw vermogen in het bedrijf. Zo bent u bij een faillissement van uw bv ook uw zakelijk belegde vermogen kwijt.

En houd ook rekening met regels rondom privacy. U bent bijvoorbeeld verplicht om uw bv in te schrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK) en jaarcijfers te publiceren. Deze cijfers zijn dan voor iedereen toegankelijk. Voor veel ondernemers weegt het fiscale voordeel van vermogensopbouw op de zakelijke rekening echter ruimschoots op tegen de kans op eventuele 'pottenkijkers'.

Daarnaast brengt zakelijk beleggen ook beleggingsrisico's met zich mee. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Want de waarde van uw beleggingen is mede afhankelijk van de ontwikkelingen op de financiële markten. En in het verleden behaalde resultaten bieden daarbij geen garantie voor de toekomst. Loop daarom geen onnodig risico: zorg dat u op de hoogte bent van de risico's van beleggen en de kenmerken van elk beleggingsproduct voordat u begint met beleggen. Meer informatie hierover vindt u in de afspraken die horen bij het product wat u gaat kiezen of hebt gekozen.

Zakelijk beleggen bij Evi van Lanschot

  • Onderdeel van grote partij
  • Doorgroeimogelijkheden naar Van Lanschot
  • Zowel zakelijk als privé beleggen

Bekijk de mogelijkheden van zakelijk beleggen bij Evi.  Wilt u meer weten over de voordelen van zakelijk beleggen in uw situatie? Maak een afspraak met één van de Evi beleggingscoaches, zodat we uw persoonlijke situatie kunnen doornemen.

3.215.186.30