Hoe om te gaan met de hoge inflatie?
Inflatie was lange tijd geen probleem, maar daar is dit jaar verandering in gekomen. De prijzen voor energie rijzen de pan uit, maar ook andere goederen worden steeds duurder. De laatste cijfers over de maand april geven aan dat consumptiegoederen nu gemiddeld ongeveer 10% duurder zijn dan een jaar geleden.
Veel mensen maken zich daar zorgen over, en terecht, want inflatie zorgt ervoor dat uw geld minder waard wordt. Hoe langer de inflatie hoog blijft, des te meer verliest het geld aan waarde.
Tijdelijk
Gelukkig is er een aantal redenen om aan te nemen dat de inflatie niet altijd zo hoog blijft.
Ten eerste wordt een deel veroorzaakt door tijdelijke factoren. Het meest voor de hand liggende voorbeeld is de verschrikkelijke oorlog in Oekraïne. Deze zorgt ervoor dat er minder Russische olie en gas op de markt komt, maar bijvoorbeeld ook minder graan, nikkel, hout en kunstmest. Als het aanbod van deze goederen daalt, terwijl de vraag gelijk blijft, dan stijgen de prijzen.
Hetzelfde geldt voor de coronabestrijding in China. De regering in Peking wil geen enkel risico nemen met corona en heeft daarom hele steden op slot gegooid. Dat hebben we recent gezien in Shanghai, een van de grootste havensteden ter wereld. Het gevolg van deze maatregelen is dat er minder producten uit China worden geëxporteerd. Minder aanbod, bij een gelijke vraag, betekent automatische hogere prijzen.
Het goede nieuws is dat de Chinese steden niet altijd geblokkeerd zullen blijven en de oorlog in Oekraïne duurt hopelijk ook zo kort mogelijk. Daarnaast zijn er alternatieven voor Russische energie. Denk aan groene stroom of olie uit de VS of het Midden-Oosten. Deze vorm van inflatie, veroorzaakt door tijdelijke aanbodproblemen, zal dus vroeg of laat wegebben.
Economische groei
Probleem opgelost? Niet helemaal, want er is ook een andere vorm van inflatie die meer permanent is. Deze vorm van inflatie heeft te maken met het sterke economische herstel na het eerste coronajaar.
In 2020 zag het er wereldwijd niet zo goed uit met een oplopende werkloosheid, noodlijdende bedrijven en een recessie. Overheden reageerden echter snel met hogere uitgaven om mensen en bedrijven door de crisis te helpen en de economie te steunen. Ze werden geholpen door centrale banken die er met een lage rente voor zorgden dat het heel goedkoop was om leningen af te sluiten.
Het heeft geholpen. 2021 was alweer een topjaar met een economische groei van 4,8% in Nederland. Het aantal bedrijfsfaillissementen viel achteraf reuze mee en de arbeidsmarkt bloeide op, zeker nadat de coronarestricties helemaal werden opgeheven.
Meer groei en meer banen leiden over het algemeen tot hogere lonen. Meer arbeidsinkomen betekent meer vraag naar goederen. En bij een gelijkblijvend aanbod levert dat hogere prijzen op.
Rente stijgt
Veel centrale banken hebben de kracht van het economisch herstel onderschat, maar inmiddels hebben ze hun koers bijgesteld. De Amerikaanse centrale bank (de Federal Reserve) heeft de rente in 2022 al een paar keer verhoogd en aangekondigd dat zij daarmee doorgaan. De ECB volgt waarschijnlijk later dit jaar.
Als het goed is, zorgt de hogere rente van centrale banken ervoor dat er minder wordt geleend. Als er minder wordt geleend, is er ook minder geld beschikbaar om uit te geven. Dat leidt tot minder vraag naar goederen en een daling van de inflatie.
Toch zal het volgens de meeste prognoses nog wel even duren voordat de inflatie weer onder de Europese en Amerikaanse doelstelling van 2% komt. Het blijft voorlopig dus zo dat als u geld over heeft, dit minder waard wordt.
De grote vraag is hoe snel centrale banken de inflatie weer onder de 2% krijgen. En of dat lukt zonder dat de vraag naar goederen zover omlaag wordt gedrukt dat er een recessie dreigt. Een zachte landing dus, dat is het doel.
Wat kunt u zelf doen?
Gelukkig zijn er verschillende manieren om het negatieve effect van inflatie voor uzelf te verminderen. Zo kunt u mogelijk profiteren van de sterk gestegen huizenprijzen door uw huis te laten taxeren; een hogere taxatiewaarde leidt bij veel hypotheekverstrekkers tot een lagere rente. Ook het verduurzamen van uw woning is een optie. Voor het klimaat, maar ook om de impact van stijgende energieprijzen te verminderen.
Maar denk ook aan het aanhouden van een hogere spaarbuffer. Als producten duurder geworden zijn, moet ook uw spaarbuffer meestijgen met de inflatie. Of kies voor beleggen. Met name aandelenbeleggingen bieden een goede bescherming tegen inflatie. Bedrijven die de gestegen grondstof- en arbeidskosten kunnen doorberekenen aan de eindconsument realiseren een hogere omzet. En meer omzet leidt doorgaans tot een hogere aandelenkoers.
Bij Evi van Lanschot beleggen we in vijf verschillende profielen met ieder een eigen strategie, samenstelling en risicoverdeling. Met deze profielen maken we het mogelijk om wereldwijd te beleggen, met een goede spreiding over diverse sectoren/regio’s, duurzaamheid als uitgangspunt en zeer kostenefficiënt.
Om meer te weten te komen over onze dienstverlening en aanpak, verwijzen we u graag naar onze website of plannen we een vrijblijvende afspraak met één van onze Vermogenscoaches.