5 vragen over groei, inflatie en de rol van de overheid

We gaan ervan uit dat de coronapandemie komend jaar geleidelijk verder onder controle komt. Daarmee liggen de economische kaarten goed. Maar er zijn ook een aantal onderdelen die we goed in de gaten houden.

Hoe ontwikkelt de economie zich in de eurozone en de Verenigde Staten?

Evi van Lanschot voorziet economische groei in zowel Europa als de Verenigde Staten. We gaan in beide regio’s uit van een groei van 4 tot 5 procent (zie tabel).

Bron: IMF

Hoe ernstig is de hapering van de Chinese economie?

De Chinese economische motor is niet helemaal stilgevallen, maar hij sputtert wel. Wij verwachten volgend jaar een groei van 5 tot 6 procent en naar Chinese maatstaven is dat matig. Westerse en opkomende landen zullen de vertraging van de Chinese economie merken in hun export naar de tweede grootste economie in de wereld.

Maken opkomende landen hun veelbelovende status weer waar?

Opkomende landen gaan geen zorgeloos 2022 tegemoet, met name in Latijns-Amerika. Voor Aziatische groeilanden voorzien we een groei van 6,3%.

Hoe hardnekkig is de hogere inflatie?

De huidige hoge inflatie komt door specifieke omstandigheden in de wereldeconomie. Inhaalvraag en een hogere olieprijs drijven de prijzen op, maar wij gaan er vanuit dat het om een tijdelijk fenomeen gaat. Naarmate de economie normaliseert, zal de inflatie dat ook doen. Wij verwachten dat de hoge inflatie medio 2022 wegebt.

Is de toegenomen rol van de politiek en overheid een blijver?

Overheden spelen sinds de coronacrisis een grotere rol in de economie dan de afgelopen decennia het geval was. Ze hebben de economie met massale steun door de pandemie geholpen. Wij verwachten dat ze dit wereldwijd ook in 2022 en de jaren erna blijven doen.

Meer over onze beleggingsvisie op 2022? Bekijk de video’s met hoofdeconoom Luc Aben of lees het PDF.

 

100.28.132.102