5 vragen over groei, inflatie en de rol van de overheid

We gaan ervan uit dat de coronapandemie komend jaar geleidelijk verder onder controle komt. Daarmee liggen de economische kaarten goed. Maar er zijn ook een aantal onderdelen die we goed in de gaten houden.

Hoe ontwikkelt de economie zich in de eurozone en de Verenigde Staten?

Evi van Lanschot voorziet economische groei in zowel Europa als de Verenigde Staten. We gaan in beide regio’s uit van een groei van 4 tot 5 procent (zie tabel).

Bron: IMF

Hoe ernstig is de hapering van de Chinese economie?

De Chinese economische motor is niet helemaal stilgevallen, maar hij sputtert wel. Wij verwachten volgend jaar een groei van 5 tot 6 procent en naar Chinese maatstaven is dat matig. Westerse en opkomende landen zullen de vertraging van de Chinese economie merken in hun export naar de tweede grootste economie in de wereld.

Maken opkomende landen hun veelbelovende status weer waar?

Opkomende landen gaan geen zorgeloos 2022 tegemoet, met name in Latijns-Amerika. Voor Aziatische groeilanden voorzien we een groei van 6,3%.

Hoe hardnekkig is de hogere inflatie?

De huidige hoge inflatie komt door specifieke omstandigheden in de wereldeconomie. Inhaalvraag en een hogere olieprijs drijven de prijzen op, maar wij gaan er vanuit dat het om een tijdelijk fenomeen gaat. Naarmate de economie normaliseert, zal de inflatie dat ook doen. Wij verwachten dat de hoge inflatie medio 2022 wegebt.

Is de toegenomen rol van de politiek en overheid een blijver?

Overheden spelen sinds de coronacrisis een grotere rol in de economie dan de afgelopen decennia het geval was. Ze hebben de economie met massale steun door de pandemie geholpen. Wij verwachten dat ze dit wereldwijd ook in 2022 en de jaren erna blijven doen.

Meer over onze beleggingsvisie op 2022? Bekijk de video’s met hoofdeconoom Luc Aben of lees het PDF.

 

Introductiepakket Evi Pensioen

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Pensioen. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagMaak een afspraak

Maak een afspraak

Vul hieronder uw gegevens in voor het plannen van uw afspraak.

Wim

Introductiepakket Evi Go

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Go. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagIntroductiepakket Evi Beheer

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Beheer. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagIntroductiepakket Evi4Kids

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi4Kids. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagHaalbaarheidstool

Wat kan Evi Beheer u opleveren?

Stap {{activeStepLabel}} van {{flow.totalSteps}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

Maak uw keuze {{ yearLabel(retirement.yearsUntil) }}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

Maak uw keuze

U kunt maximaal 1 jaar eerder stoppen met werken.

{{flow.steps[flow.activeStep].question3}}

{{earlyRetirementDurationHeading}}

De berekening:

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].description}}

Maak uw keuze {{ yearLabel(targetYear.chosenDuration) }}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].description}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

Maak uw keuze {{ riskLabel(chosenRiskProfile - 1).title }}
  • Totale inleg
  • Doelbedrag
  • Verwachte opbrengst
Wim

Wilt u uw uitkomsten bespreken?

Heeft u een vraag over de uitkomst van uw plan om eerder te stoppen met werken? Maak dan een afspraak met Wim of één van onze andere beleggingscoaches. Zij helpen u graag op weg.

{{appointmentFormVisible ? "Verberg maak een afspraak" : "Maak een afspraak"}}

Let op: het werkelijk rendement is afhankelijk van de prestaties van het Evi Fonds dat u kiest. Het eindbedrag kan lager maar ook hoger uitvallen dan verwacht.

In bovenstaande scenariografiek ziet u hoe uw belegd vermogen zich in de toekomst kan ontwikkelen. Hierbij wordt de verwachte ontwikkeling van uw vermogen zichtbaar gemaakt op basis van duizend mogelijke economische scenario’s. In de getoonde vermogensontwikkelingen is rekening gehouden met de kosten die door Evi en de Evi Fondsen in rekening gebracht worden. Prognoses vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.

De lijnen in de grafiek zijn een weergave van verschillende scenario’s. De paarse lijn geeft aan hoe het vermogen zal ontwikkelen wanneer het rendement uitkomt zoals wij dat verwachten. De groene en rode lijn weerspiegelen de mogelijke waardeontwikkelingen bij respectievelijk heel gunstige- en heel ongunstige marktontwikkelingen. Aan de verwachte resultaten ligt een waarschijnlijkheid ten grondslag. Dat betekent dat er 5% kans is op een nog beter scenario dan het goede scenario en er is 5% kans op een nog slechter scenario dan het weergegeven slechte scenario. In de getoonde vermogensontwikkeling is rekening gehouden met de volgende kosten op jaarbasis: zeer defensief 0,67%, defensief 0,74%, neutraal 0,79%, offensief 0,84%, zeer offensief 0,89%. Informatie over de aard en risico’s van beleggen in fondsen vindt u in de Afspraken Evi Beheer

{{readMoreVisible ? "Lees minder" : "Lees meer"}}

Maak een afspraak

Maak een afspraak

Vul hieronder uw gegevens in voor het plannen van uw afspraak.

Ton

35.175.107.185