Je kind wordt 18: vermogen komt vrij

Kind wordt 18, geld komt vrij

Veel ouders sparen of beleggen op naam van hun kind. Zo bouw je een mooi vermogen op voor je zoon of dochter. Bijvoorbeeld voor een studie, of als aanbetaling voor een eigen woning in de toekomst. Wist je dat je kind vanaf achttien jaar zelf over het geld kan beschikken? Iets om nu al rekening mee te houden. Evi legt uit hoe het zit.

Studie of scooter?

Met de spaar- en beleggingsrekening Evi4Kids geef je je kind een financieel steuntje in de rug. Een mooie start voor later. Misschien spaar of beleg je voor zijn studie. Of voor een aanbetaling voor een eigen woning in de toekomst. Houd er rekening mee dat je kind het geld straks misschien aan iets anders wil uitgeven. Bijvoorbeeld aan een scooter of een lange vakantie ver weg.

Het is goed om op tijd met je zoon of dochter te bespreken wat het doel en de mogelijkheden zijn van het geld. Zeker omdat het kind de dag na zijn achttiende verjaardag over het geld op de rekening kan beschikken. Dat is in de wet vastgelegd.

Blijven beleggen met Evi

Je kunt ervoor kiezen om (een deel van) de beleggingen op de rekening te laten staan. Zo laat je je kind kennismaken met de mogelijkheden van sparen en beleggen. Wil je de beleggingen of het spaargeld laten staan voor je kind? Dan hoef je niets doen. Het kind kan zelf inloggen met de nieuwe inloggegevens die je samen aanmaakt. Wij helpen je zoon of dochter vanaf zijn achttiende verjaardag om het vermogen verder op te bouwen. Zo bepalen we samen welk risicoprofiel het beste past en welke beleggingen daarbij horen.

Liever geen beschikking over de rekening

Wil je liever niet dat je kind straks bij het (hele) vermogen op de Evi4Kids-rekening kan? Dan is het belangrijk om op tijd de beleggingen te verkopen of het spaargeld op te nemen. Doe dit in ieder geval ruim voor de achttiende verjaardag van je kind. Het is goed om te weten dat alle periodieke incasso’s worden beëindigd op de dag na de achttiende verjaardag.

Belasting betalen

Zodra de rekening vrijkomt voor je kind, maakt het geld niet langer deel uit van jouw vermogen. Je kind moet dan zelf vermogensrendementsheffing (vermogensbelasting) betalen over het bedrag dat boven de vrijstellingsgrens uitkomt.

Wil je straks op vaste momenten geld overmaken naar de rekening van je kind? Dan kun je dat gemakkelijk opnieuw instellen. Houd er wel rekening mee dat je kind misschien belasting moet betalen over deze schenkingen.

Samen slim met geld

Een maand van tevoren herinneren wij je eraan dat de rekening vrijkomt. Zo heb je nog de tijd om te beslissen wat er met de rekening gebeurt. Mogelijk zelfs samen met je kind. Dat is leuk en helpt om zijn financiële bewustzijn te vergroten. En daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen! Lees meer over de mogelijkheden van vermogensbeheer op Evi Beheer.

Groet, Evi

3.238.121.7