Spreiding, het geheim van succesvol beleggen

Spreiding, het geheim van succesvol beleggen

Spreiding is een van de geheimen van succesvol beleggen. Een diverse portefeuille is beter bestand tegen koersschommelingen. Door periodiek in te leggen profiteert u bovendien van spreiding over de tijd. Evi weet hoe je deze voordelen inzet bij het opbouwen van uw vermogen.

Maak slim gebruik van de verschillen

De ene belegging is de andere niet. Elke individuele belegging laat een eigen koersverloop zien, onder invloed van economische ontwikkelingen en marktomstandigheden. Combineer verschillende beleggingen, dan is uw beleggingsportefeuille minder gevoelig voor allerlei ontwikkelingen en de bijbehorende koersuitslagen. Dat heeft een positieve invloed op uw rendement, dat is stabieler.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwde beleggers recent nog dat te weinig spreiden over beleggingsinstrumenten en regio’s het verwachte rendement verslechtert. Misschien telt voor u vooral het beperken van neerwaarts risico? Spreiden helpt daarbij: de koersval van een individueel aandeel heeft een beperkt negatief effect op uw totaalrendement binnen een gespreide portefeuille.

Kies voor gemak

Slim om dus de voordelen van spreiding benutten. Hoe pakt u dat aan? Het samenstellen van een portefeuille met aandelen uit diverse sectoren en regio’s is een optie, maar houd rekening met de tijd en (transactie)kosten die dit vraagt. U hoeft zo’n beleggingsportefeuille natuurlijk niet zelf samen te stellen. Besteed het uit aan beleggingsexperts. Door te beleggen in een goed gespreid beleggingsfonds benut u eenvoudig alle voordelen van spreiding..

Alles draait om de juiste mix

Wie alleen spreidt binnen een beleggingscategorie zoals aandelen laat voordeel liggen. Vooral de combinatie van verschillende beleggingscategorieën draagt bij aan een aantrekkelijke verhouding tussen risico en rendement. Uit onderzoek blijkt: met het toevoegen van een extra beleggingscategorie in de portefeuille blijft het verwachte rendement gelijk, terwijl het risico afneemt.

Een goed gespreide portefeuille bevat dan ook beleggingen uit verschillende beleggingscategorieën. Aandelen, maar ook obligaties, grondstoffen, vastgoed en cash. De verschillende beleggingscategorieën kennen ook weer subcategorieën. Denk aan aandelen uit verschillende regio’s en in verschillende sectoren. Bij obligaties maken we onderscheid tussen staats- en bedrijfsobligaties.

Elk van de Evi Fondsen heeft een eigen verhouding tussen risico en rendement, gericht op stabiele vermogensgroei op de lange termijn. De beleggingsexperts houden de verhoudingen tussen de diverse beleggingscategorieën continu in het oog.

Profiteer van hoge én lage koersen

Periodiek beleggen - het op verschillende momenten kopen van beleggingen - is ook een goede manier van spreiden. Bij periodiek beleggen investeert u niet in een keer een groot bedrag, maar elke maand of kwartaal. Door op verschillende momenten beleggingen te kopen, spreidt u het risico. U koopt bijvoorbeeld de ene maand het beleggingsfonds voor een lagere prijs en de andere maand voor een hogere prijs. Op deze manier middelt de prijs tot een gemiddelde aankoopprijs. Zo bent u op langere termijn minder gevoelig voor koersschommelingen. Dat verlaagt het risico van beleggen.

U laat zich bovendien minder afleiden door emoties rond het timen van de markt. Beleggers proberen soms het juiste instapmoment – op het moment dat de beurzen laag staan - te bepalen. Het timen van de markt is echter meer geluk dan wijsheid, zo blijkt uit onderzoek. De markt is niet te timen. Dat kunnen zelf de experts niet. U loopt bovendien het risico dat uw geld lang aan de zijlijn staat terwijl u wacht op het juiste moment. Zonde, want in die periode kan uw geld niet renderen.

Laat de tijd in uw voordeel werken

Periodiek beleggen kan al met een klein bedrag per maand. Het te beleggen bedrag wordt telkens automatisch van uw rekening afgeschreven en wordt automatisch belegd. Dat maakt het makkelijk om direct te beginnen en regelmatig beleggen vol te houden.

U houdt zelf de regie en kunt uw inleg eenvoudig verlagen, verhogen of tijdelijk stopzetten. Zo legt u de basis voor het vermogen op lange termijn. Vermogen waarmee u op termijn uw financiële doelen kunt behalen, zoals eerder stoppen met werken of financiële onafhankelijkheid. 

3.215.186.30