Aangifte inkomstenbelasting

De afgelopen weken is bij meer dan 7 miljoen Nederlanders een blauwe enveloppe op de deurmat gevallen. Misschien bij jou ook. Daarin zat een brief met de mededeling dat je aangifte moet doen voor de inkomstenbelasting. Om het je gemakkelijk te maken heeft de belastingdienst een aantal gegevens al ingevuld. Dat betekent niet dat jij verder niets hoeft te doen. De aangifte moet gecontroleerd, en daar waar nodig, gecorrigeerd en aangevuld worden. Dit kun je aan een belastingadviseur overlaten, zeker als je jezelf niet zeker voelt. Maar als de aangifte niet te complex is kun je het ook zelf doen.

Hieronder geef ik je vijf tips om rente te besparen en problemen te voorkomen.

1. Voorkom naheffing met rente.

Controleer goed wat er is ingevuld. Het kan best zijn dat de belastingdienst van verkeerde gegevens is uitgegaan of iets helemaal niet heeft ingevuld. Als dat bijvoorbeeld je hypotheekrenteaftrek betreft is dat in jouw nadeel en zal je daar zelf achteraan moeten gaan. Is er een spaarrekening of effectendepot vergeten? Dan is het ook verstandig om actie te ondernemen, ondanks dat het in jouw voordeel is. Je bent en blijft zelf verantwoordelijk voor de juiste invoer van de gegevens. Kloppen die niet, dan kan dit leiden tot een naheffing met rente en soms zelfs een boete. Ook al heeft de belastingdienst de gegevens zelf ingevuld.

2. Verhuisd of ben je gaan samenwonen? Let dan extra goed op.

Fouten komen vaker voor als er veranderingen zijn geweest in jouw persoonlijke situatie. Denk bijvoorbeeld aan samenwonen of een scheiding. Verhuizingen of wijzigingen in je woninghypotheek leiden ook vaker tot fouten en vergissingen. In zulke situaties doe je er sowieso verstandig aan om een belastingadviseur te raadplegen.

3. Doe samen met je fiscale partner aangifte. Dit kan belastingvoordeel opleveren.

Bij een aftrekpost, zoals de hypotheekrente, mag je zelf bepalen bij wie je die aftrekt. Het maakt niet uit dat je die rente samen hebt betaald. Als je partner een belastingvoordeel krijgt van 51% terwijl jij maar 36,5% krijgt, kun je ervoor kiezen om alle rente bij je partner af te trekken. Op iedere € 1000 rente scheelt je dat ± € 145.

4. Doe je aangifte vóór 15 april, dan krijg je vóór 1 juli geld terug.

Dat is natuurlijk leuk zo vlak voor de vakantie. Maar ook als je moet betalen is het meestal voordelig om snel aangifte te doen. Doe je ná 15 april aangifte, dan krijg je ná 1 juli bericht van de belastingdienst. Vanaf 1 juli moet je 4% rente betalen. Dat is veel meer dan dat je op je spaarrekening krijgt, dus kan je dit beter voorkomen.

5. Vraag op tijd uitstel aan.

Lukt het je niet om de aangifte vóór 1 mei in te vullen, vraag dan uitstel aan. Daar doet de belastingdienst niet moeilijk over, als het tenminste een redelijke termijn is. Als je geen uitstel vraagt maar ná 1 mei de aangifte instuurt, hebben ze daar veel meer moeite mee en kun je zelfs een boete krijgen.
 
De belastingdienst heeft haar best gedaan om het doen van de aangifte inkomstenbelasting wat makkelijker te maken. Leuk is het nog steeds niet. Maar met een beetje goede wil en bovenstaande tips moet het lukken.

Krijg je geld terug? Start met beleggen!

Misschien krijg je over een paar maanden een mooi bedrag terug van de belastingdienst. Dit geld kun je natuurlijk gebruiken voor iets leuks op de korte termijn, maar je kan het ook gebruiken voor later. Door het opzij te zetten op een spaarrekening of door te starten met beleggen.

Let op: aan beleggen zijn risico's verbonden. U kunt een deel van uw inleg verliezen.


Groet,
Evi

Introductiepakket Evi Pensioen

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Pensioen. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagMaak een afspraak

Maak een afspraak

Vul hieronder uw gegevens in voor het plannen van uw afspraak.

Wim

Introductiepakket Evi Go

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Go. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagIntroductiepakket Evi Beheer

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Beheer. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagIntroductiepakket Evi4Kids

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi4Kids. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagHaalbaarheidstool

Wat kan Evi Beheer u opleveren?

Stap {{activeStepLabel}} van {{flow.totalSteps}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

Maak uw keuze {{ yearLabel(retirement.yearsUntil) }}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

Maak uw keuze

U kunt maximaal 1 jaar eerder stoppen met werken.

{{flow.steps[flow.activeStep].question3}}

{{earlyRetirementDurationHeading}}

De berekening:

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].description}}

Maak uw keuze {{ yearLabel(targetYear.chosenDuration) }}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].description}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

Maak uw keuze {{ riskLabel(chosenRiskProfile - 1).title }}
  • Totale inleg
  • Doelbedrag
  • Verwachte opbrengst
Wim

Wilt u uw uitkomsten bespreken?

Heeft u een vraag over de uitkomst van uw plan om eerder te stoppen met werken? Maak dan een afspraak met Wim of één van onze andere beleggingscoaches. Zij helpen u graag op weg.

{{appointmentFormVisible ? "Verberg maak een afspraak" : "Maak een afspraak"}}

Let op: het werkelijk rendement is afhankelijk van de prestaties van het Evi Fonds dat u kiest. Het eindbedrag kan lager maar ook hoger uitvallen dan verwacht.

In bovenstaande scenariografiek ziet u hoe uw belegd vermogen zich in de toekomst kan ontwikkelen. Hierbij wordt de verwachte ontwikkeling van uw vermogen zichtbaar gemaakt op basis van duizend mogelijke economische scenario’s. In de getoonde vermogensontwikkelingen is rekening gehouden met de kosten die door Evi en de Evi Fondsen in rekening gebracht worden. Prognoses vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.

De lijnen in de grafiek zijn een weergave van verschillende scenario’s. De paarse lijn geeft aan hoe het vermogen zal ontwikkelen wanneer het rendement uitkomt zoals wij dat verwachten. De groene en rode lijn weerspiegelen de mogelijke waardeontwikkelingen bij respectievelijk heel gunstige- en heel ongunstige marktontwikkelingen. Aan de verwachte resultaten ligt een waarschijnlijkheid ten grondslag. Dat betekent dat er 5% kans is op een nog beter scenario dan het goede scenario en er is 5% kans op een nog slechter scenario dan het weergegeven slechte scenario. In de getoonde vermogensontwikkeling is rekening gehouden met de volgende kosten op jaarbasis: zeer defensief 0,67%, defensief 0,74%, neutraal 0,79%, offensief 0,84%, zeer offensief 0,89%. Informatie over de aard en risico’s van beleggen in fondsen vindt u in de Afspraken Evi Beheer

{{readMoreVisible ? "Lees minder" : "Lees meer"}}

Maak een afspraak

Maak een afspraak

Vul hieronder uw gegevens in voor het plannen van uw afspraak.

Ton

34.232.62.64