Belastingaangifte voor minderjarige kinderen

Je moet in principe vóór 1 mei belastingaangifte doen. Met de voor-ingevulde aangifte gaat dit een stuk sneller dan vroeger. Maar het blijft toch voor de meeste Nederlanders iets waar ze tegen op zien. Heb jij een minderjarig kind met een eigen spaar- of beleggingsrekening? Dan moet je ook aangifte van dat vermogen doen.  

Ik wijs je graag op drie aandachtspunten hierbij:

1. Gehuwden/samenwonenden

Bereken de waarde van het vermogen van je minderjarig kind op 1 januari van het jaar waarover je aangifte doet. Het gaat om kinderen die op 1 januari van dat jaar jonger dan 18 jaar zijn. Jij en je fiscale partner geven de totale waarde aan van het vermogen van je minderjarige kind, samen met jullie eigen vermogen. Er geldt geen aparte vrijstelling meer voor het vermogen van minderjarige kinderen. Jullie mogen zelf kiezen wie welk deel aangeeft, als het totale vermogen maar wordt verantwoord.

2. Gescheiden

Als je gescheiden bent en je hebt allebei nog het ouderlijk gezag over je minderjarige kind, dan moet formeel ieder de helft van het vermogen van je minderjarige kind opgeven. Het maakt niet uit bij wie je kind woont. Als je alleen het ouderlijk gezag uitoefent, dan geef je het hele vermogen van je minderjarige kind op. Controleer je voor-ingevulde aangifte of dit op de juiste manier is aangegeven.

3. Minderjarig stiefkind

Heeft je fiscale partner een minderjarig kind dat geen kind van jou is? Dan zal je partner in principe de helft van dat vermogen moeten aangeven (zie punt 2). Maar omdat jullie fiscaal partner zijn, mogen jullie dit vermogen toerekenen aan wie jullie willen (zie punt 1).

Je betaalt als ouder dus mogelijk box 3-belasting over het vermogen van je minderjarige kind. Dit kun je eventueel verhalen op het vermogen van je minderjarige kind. Als ouder heb je namelijk het zogenoemde vruchtgenot. De inkomsten van dit vermogen (bijvoorbeeld rente, dividend, huur) mag je dus zelf houden en kun je als je wilt gebruiken voor de betaling van de belasting.

Succes met het doen van je belastingaangifte.

Groet
Evi

Introductiepakket Evi Pensioen

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Pensioen. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagMaak een afspraak

Maak een afspraak

Vul hieronder uw gegevens in voor het plannen van uw afspraak.

Wim

Introductiepakket Evi Go

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Go. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagIntroductiepakket Evi Beheer

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Beheer. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagIntroductiepakket Evi4Kids

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi4Kids. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagHaalbaarheidstool

Wat kan Evi Beheer u opleveren?

Stap {{activeStepLabel}} van {{flow.totalSteps}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

Maak uw keuze {{ yearLabel(retirement.yearsUntil) }}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

Maak uw keuze

U kunt maximaal 1 jaar eerder stoppen met werken.

{{flow.steps[flow.activeStep].question3}}

{{earlyRetirementDurationHeading}}

De berekening:

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].description}}

Maak uw keuze {{ yearLabel(targetYear.chosenDuration) }}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].description}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

Maak uw keuze {{ riskLabel(chosenRiskProfile - 1).title }}
  • Totale inleg
  • Doelbedrag
  • Verwachte opbrengst
Wim

Wilt u uw uitkomsten bespreken?

Heeft u een vraag over de uitkomst van uw plan om eerder te stoppen met werken? Maak dan een afspraak met Wim of één van onze andere beleggingscoaches. Zij helpen u graag op weg.

{{appointmentFormVisible ? "Verberg maak een afspraak" : "Maak een afspraak"}}

Let op: het werkelijk rendement is afhankelijk van de prestaties van het Evi Fonds dat u kiest. Het eindbedrag kan lager maar ook hoger uitvallen dan verwacht.

In bovenstaande scenariografiek ziet u hoe uw belegd vermogen zich in de toekomst kan ontwikkelen. Hierbij wordt de verwachte ontwikkeling van uw vermogen zichtbaar gemaakt op basis van duizend mogelijke economische scenario’s. In de getoonde vermogensontwikkelingen is rekening gehouden met de kosten die door Evi en de Evi Fondsen in rekening gebracht worden. Prognoses vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.

De lijnen in de grafiek zijn een weergave van verschillende scenario’s. De paarse lijn geeft aan hoe het vermogen zal ontwikkelen wanneer het rendement uitkomt zoals wij dat verwachten. De groene en rode lijn weerspiegelen de mogelijke waardeontwikkelingen bij respectievelijk heel gunstige- en heel ongunstige marktontwikkelingen. Aan de verwachte resultaten ligt een waarschijnlijkheid ten grondslag. Dat betekent dat er 5% kans is op een nog beter scenario dan het goede scenario en er is 5% kans op een nog slechter scenario dan het weergegeven slechte scenario. In de getoonde vermogensontwikkeling is rekening gehouden met de volgende kosten op jaarbasis: zeer defensief 0,67%, defensief 0,74%, neutraal 0,79%, offensief 0,84%, zeer offensief 0,89%. Informatie over de aard en risico’s van beleggen in fondsen vindt u in de Afspraken Evi Beheer

{{readMoreVisible ? "Lees minder" : "Lees meer"}}

Maak een afspraak

Maak een afspraak

Vul hieronder uw gegevens in voor het plannen van uw afspraak.

Ton

34.232.62.64