Belastingaangifte voor minderjarige kinderen

Je moet in principe vóór 1 mei belastingaangifte doen. Met de voor-ingevulde aangifte gaat dit een stuk sneller dan vroeger. Maar het blijft toch voor de meeste Nederlanders iets waar ze tegen op zien. Heb jij een minderjarig kind met een eigen spaar- of beleggingsrekening? Dan moet je ook aangifte van dat vermogen doen.  

Ik wijs je graag op drie aandachtspunten hierbij:

1. Gehuwden/samenwonenden

Bereken de waarde van het vermogen van je minderjarig kind op 1 januari van het jaar waarover je aangifte doet. Het gaat om kinderen die op 1 januari van dat jaar jonger dan 18 jaar zijn. Jij en je fiscale partner geven de totale waarde aan van het vermogen van je minderjarige kind, samen met jullie eigen vermogen. Er geldt geen aparte vrijstelling meer voor het vermogen van minderjarige kinderen. Jullie mogen zelf kiezen wie welk deel aangeeft, als het totale vermogen maar wordt verantwoord.

2. Gescheiden

Als je gescheiden bent en je hebt allebei nog het ouderlijk gezag over je minderjarige kind, dan moet formeel ieder de helft van het vermogen van je minderjarige kind opgeven. Het maakt niet uit bij wie je kind woont. Als je alleen het ouderlijk gezag uitoefent, dan geef je het hele vermogen van je minderjarige kind op. Controleer je voor-ingevulde aangifte of dit op de juiste manier is aangegeven.

3. Minderjarig stiefkind

Heeft je fiscale partner een minderjarig kind dat geen kind van jou is? Dan zal je partner in principe de helft van dat vermogen moeten aangeven (zie punt 2). Maar omdat jullie fiscaal partner zijn, mogen jullie dit vermogen toerekenen aan wie jullie willen (zie punt 1).

Je betaalt als ouder dus mogelijk box 3-belasting over het vermogen van je minderjarige kind. Dit kun je eventueel verhalen op het vermogen van je minderjarige kind. Als ouder heb je namelijk het zogenoemde vruchtgenot. De inkomsten van dit vermogen (bijvoorbeeld rente, dividend, huur) mag je dus zelf houden en kun je als je wilt gebruiken voor de betaling van de belasting.

Succes met het doen van je belastingaangifte.

Groet
Evi

3.215.186.30