Belastingteruggave slim inzetten

Belastingteruggave slim inzetten

Heb je je belastingaangifte over 2018 op tijd ingediend? Dan ontvang je voor 1 juli bericht van de Belastingdienst. Het geld staat dan snel op je rekening, maar wat ga je er mee doen? Evi zet 6 manieren om je geld slim in te zetten en er op termijn meer van te maken voor je op een rij.

Breng je langetermijndoelen dichterbij

Een teruggave van de Belastingdienst is geen cadeautje, maar teveel betaalde belasting die je terugkrijgt. Je eigen geld dus, dat je kunt inzetten om je financiële doelen sneller te behalen. Bijvoorbeeld door te beleggen. Stel je wilt over 10 jaar € 40.000 bijeen hebben voor de studie van je kind. Bij een gemiddeld rendement van 3,87% moet je daarvoor ongeveer € 275 per maand opzij zetten. Stort je nu je belastingteruggave van bijvoorbeeld € 8.000 op een beleggingsrekening dan kan je maandelijkse inleg dalen naar € 194 per maand.

Investeer in jezelf

Overweeg in jezelf te investeren. Door je belastingteruggave te gebruiken voor een opleiding vergroot je je kennis en mogelijkheden en daarmee je kans op een hoger inkomen. Zeker als het gaat om een aan je werk gerelateerde studie zoals een Master of Business Administration (MBA). Mogelijk zijn de kosten van je studie zelfs (deels) aftrekbaar. De opleiding moet dan wel gericht zijn op je beroep of op een beroep dat je in de toekomst wilt gaan uitoefenen. Ben je ondernemer dan kun je de kosten aftrekken als bedrijfskosten, mits de studie zakelijk relevant is. Als ondernemer kun je ook de gemaakte reis- en verblijfkosten aftrekken.

Schenk aan je kinderen

Als ouder mag je elk jaar een maximum bedrag belastingvrij schenken aan je kinderen. In 2019 is dit € 5.428 per kind. Ook zijn er diverse eenmalige schenkingsvrijstellingen, bijvoorbeeld voor een kostbare studie of een eigen woning. Door een schenking kan je kind een mooie spaarpot opbouwen en alvast beginnen met het opbouwen van een vermogen voor later. Voor opa's en/of oma's is het ook mogelijk om te schenken aan kleinkinderen.

Verlaag je woonlasten

Stop je je belastingteruggave in je huis dan verlaag je daarmee direct je woonlasten. Afhankelijk van je hypotheekvorm daalt je schuld en daarmee direct het maandelijkse bedrag dat je aan aflossing betaalt. En over dat deel van de schuld hoef je nooit meer rente te betalen. Reken je overigens niet rijk: je rendement door aflossen is niet gelijk aan je hypotheekrentepercentage. Bij het bepalen van je rendement moet je namelijk ook rekening houden met de hypotheekrenteaftrek. Afhankelijk van je inkomen kun je een deel van de betaalde hypotheekrente aftrekken van je inkomen. Het netto-rendement is daardoor lager. Houdt er ook rekening mee dat je aflossing 'vast' zit in je huis.

Door af te lossen op je hypotheekschuld kun je dit bedrag in de toekomst niet meer lenen in box 1, en heb je dus geen renteaftrek meer.

Steek je teruggave in onderhoud

Overweeg een deel van je belastingteruggave te investeren in het onderhoud van je kostbare bezittingen. Denk aan schilderwerk in je woning of onderhoud aan je auto of espressomachine. Daarmee voorkom je problemen en verleng je de levensduur.

Los je belastingschulden af

Toegegeven, het aflossen van schulden is niet het meest inspirerende bestedingsdoel voor je belastingteruggave. Toch kan het interessant zijn om bepaalde schulden te betalen. Bijvoorbeeld die met een hoog rentepercentage. Los ook belastingschulden af, mits die niet ter discussie staan. Over belastingschuld betaal je als particulier 4% rente. Deze schulden tellen – anders dan andere schulden – niet mee in box 3. Ze verlagen je belastbare vermogen in deze box dan ook niet.

Introductiepakket Evi Pensioen

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Pensioen. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagMaak een afspraak

Maak een afspraak

Vul hieronder uw gegevens in voor het plannen van uw afspraak.

Wim

Introductiepakket Evi Go

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Go. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagIntroductiepakket Evi Beheer

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Beheer. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagIntroductiepakket Evi4Kids

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi4Kids. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagHaalbaarheidstool

Wat kan Evi Beheer u opleveren?

Stap {{activeStepLabel}} van {{flow.totalSteps}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

Maak uw keuze {{ yearLabel(retirement.yearsUntil) }}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

Maak uw keuze

U kunt maximaal 1 jaar eerder stoppen met werken.

{{flow.steps[flow.activeStep].question3}}

{{earlyRetirementDurationHeading}}

De berekening:

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].description}}

Maak uw keuze {{ yearLabel(targetYear.chosenDuration) }}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].description}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

Maak uw keuze {{ riskLabel(chosenRiskProfile - 1).title }}
  • Totale inleg
  • Doelbedrag
  • Verwachte opbrengst
Wim

Wilt u uw uitkomsten bespreken?

Heeft u een vraag over de uitkomst van uw plan om eerder te stoppen met werken? Maak dan een afspraak met Wim of één van onze andere beleggingscoaches. Zij helpen u graag op weg.

{{appointmentFormVisible ? "Verberg maak een afspraak" : "Maak een afspraak"}}

Let op: het werkelijk rendement is afhankelijk van de prestaties van het Evi Fonds dat u kiest. Het eindbedrag kan lager maar ook hoger uitvallen dan verwacht.

In bovenstaande scenariografiek ziet u hoe uw belegd vermogen zich in de toekomst kan ontwikkelen. Hierbij wordt de verwachte ontwikkeling van uw vermogen zichtbaar gemaakt op basis van duizend mogelijke economische scenario’s. In de getoonde vermogensontwikkelingen is rekening gehouden met de kosten die door Evi en de Evi Fondsen in rekening gebracht worden. Prognoses vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.

De lijnen in de grafiek zijn een weergave van verschillende scenario’s. De paarse lijn geeft aan hoe het vermogen zal ontwikkelen wanneer het rendement uitkomt zoals wij dat verwachten. De groene en rode lijn weerspiegelen de mogelijke waardeontwikkelingen bij respectievelijk heel gunstige- en heel ongunstige marktontwikkelingen. Aan de verwachte resultaten ligt een waarschijnlijkheid ten grondslag. Dat betekent dat er 5% kans is op een nog beter scenario dan het goede scenario en er is 5% kans op een nog slechter scenario dan het weergegeven slechte scenario. In de getoonde vermogensontwikkeling is rekening gehouden met de volgende kosten op jaarbasis: zeer defensief 0,67%, defensief 0,74%, neutraal 0,79%, offensief 0,84%, zeer offensief 0,89%. Informatie over de aard en risico’s van beleggen in fondsen vindt u in de Afspraken Evi Beheer

{{readMoreVisible ? "Lees minder" : "Lees meer"}}

Maak een afspraak

Maak een afspraak

Vul hieronder uw gegevens in voor het plannen van uw afspraak.

Ton

34.232.62.64