Belastingteruggave slim inzetten

Belastingteruggave slim inzetten

Heb je je belastingaangifte over 2018 op tijd ingediend? Dan ontvang je voor 1 juli bericht van de Belastingdienst. Het geld staat dan snel op je rekening, maar wat ga je er mee doen? Evi zet 6 manieren om je geld slim in te zetten en er op termijn meer van te maken voor je op een rij.

Breng je langetermijndoelen dichterbij

Een teruggave van de Belastingdienst is geen cadeautje, maar teveel betaalde belasting die je terugkrijgt. Je eigen geld dus, dat je kunt inzetten om je financiële doelen sneller te behalen. Bijvoorbeeld door te beleggen. Stel je wilt over 10 jaar € 40.000 bijeen hebben voor de studie van je kind. Bij een gemiddeld rendement van 3,87% moet je daarvoor ongeveer € 275 per maand opzij zetten. Stort je nu je belastingteruggave van bijvoorbeeld € 8.000 op een beleggingsrekening dan kan je maandelijkse inleg dalen naar € 194 per maand.

Investeer in jezelf

Overweeg in jezelf te investeren. Door je belastingteruggave te gebruiken voor een opleiding vergroot je je kennis en mogelijkheden en daarmee je kans op een hoger inkomen. Zeker als het gaat om een aan je werk gerelateerde studie zoals een Master of Business Administration (MBA). Mogelijk zijn de kosten van je studie zelfs (deels) aftrekbaar. De opleiding moet dan wel gericht zijn op je beroep of op een beroep dat je in de toekomst wilt gaan uitoefenen. Ben je ondernemer dan kun je de kosten aftrekken als bedrijfskosten, mits de studie zakelijk relevant is. Als ondernemer kun je ook de gemaakte reis- en verblijfkosten aftrekken.

Schenk aan je kinderen

Als ouder mag je elk jaar een maximum bedrag belastingvrij schenken aan je kinderen. In 2019 is dit € 5.428 per kind. Ook zijn er diverse eenmalige schenkingsvrijstellingen, bijvoorbeeld voor een kostbare studie of een eigen woning. Door een schenking kan je kind een mooie spaarpot opbouwen en alvast beginnen met het opbouwen van een vermogen voor later. Voor opa's en/of oma's is het ook mogelijk om te schenken aan kleinkinderen.

Verlaag je woonlasten

Stop je je belastingteruggave in je huis dan verlaag je daarmee direct je woonlasten. Afhankelijk van je hypotheekvorm daalt je schuld en daarmee direct het maandelijkse bedrag dat je aan aflossing betaalt. En over dat deel van de schuld hoef je nooit meer rente te betalen. Reken je overigens niet rijk: je rendement door aflossen is niet gelijk aan je hypotheekrentepercentage. Bij het bepalen van je rendement moet je namelijk ook rekening houden met de hypotheekrenteaftrek. Afhankelijk van je inkomen kun je een deel van de betaalde hypotheekrente aftrekken van je inkomen. Het netto-rendement is daardoor lager. Houdt er ook rekening mee dat je aflossing 'vast' zit in je huis.

Door af te lossen op je hypotheekschuld kun je dit bedrag in de toekomst niet meer lenen in box 1, en heb je dus geen renteaftrek meer.

Steek je teruggave in onderhoud

Overweeg een deel van je belastingteruggave te investeren in het onderhoud van je kostbare bezittingen. Denk aan schilderwerk in je woning of onderhoud aan je auto of espressomachine. Daarmee voorkom je problemen en verleng je de levensduur.

Los je belastingschulden af

Toegegeven, het aflossen van schulden is niet het meest inspirerende bestedingsdoel voor je belastingteruggave. Toch kan het interessant zijn om bepaalde schulden te betalen. Bijvoorbeeld die met een hoog rentepercentage. Los ook belastingschulden af, mits die niet ter discussie staan. Over belastingschuld betaal je als particulier 4% rente. Deze schulden tellen – anders dan andere schulden – niet mee in box 3. Ze verlagen je belastbare vermogen in deze box dan ook niet.

3.230.143.213