Belastingvrij schenken

Niet iedereen heeft vermogende ouders, familie of vrienden. Maar als dat wel zo is en ze overwegen te schenken met de ‘warme’ hand, dan is nu wel een heel goed moment.

In 2022 kunnen ouders tot een bedrag van € 106.671 belastingvrij schenken aan een kind. Dat is dan wel onder de voorwaarde dat het geschonken bedrag wordt besteed aan de eigen woning. Als je als kind zo’n bedrag ontvangt, dan moet je het onder andere benutten voor de aflossing van de hypotheek, de verbouwing of aankoop van een woning (het moet dan steeds gaan om de eigen woning in box 1 van de inkomstenbelasting). Voor deze verhoogde schenkingsvrijstelling worden géén extra voorwaarden gesteld aan de relatie tussen schenker en ontvanger, en dat is bijzonder. Ook de leeftijd van de ontvanger is bij deze schenking niet van belang.

5 tips

1. Ontvang je de schenking tot € 106.671 van je ouders en is er al eerder een verhoogde schenkingsvrijstelling benut? In dat geval moet je rekening houden met het bedrag dat je eerder hebt ontvangen. Dat bedrag moet je aftrekken van het maximale bedrag dat je nu nog belastingvrij mag ontvangen. Ontvang je deze schenking van iemand anders dan je ouders? Dan geldt dat niet.

2. Wat voor hypotheek heb je? Stel dat je een spaarhypotheek hebt. Dan moet je als je een bedrag van de lening aflost, overleggen met de hypotheekverstrekker over een aanpassing van het spaardeel. Als het spaardeel op de einddatum hoger is dan het leningdeel heeft dit namelijk fiscale consequenties. Let ook op de specifieke voorwaarden rondom deze tijdelijke schenkingsvrijstelling. Bij sommige hypotheekverstrekkers mag je maximaal boetevrij aflossen tot de WOZ-waarde. Wil je meer aflossen, dan kan het zijn dat je een boete moet betalen. De vraag is of het dan nog steeds gunstig is. Check dit dus eerst goed bij de hypotheekverstrekker!

3. Wil je met de schenking tot € 106.671 je restschuld van je hypotheeklening bij de bank aflossen? Dan is dat fiscaal gezien ook mogelijk. Het is hierbij niet van belang wanneer de restschuld is ontstaan, zolang deze maar ontstaan is uit de verkoop van een eigen woning.

4. Ontvang je in 2022 een schenking, dan moet je uiterlijk 1 maart 2023 aangifte hebben gedaan. Je kunt hiervoor een formulier downloaden op de site van de Belastingdienst. Bij deze aangifte doe je dan een beroep op de extra verhoogde schenkingsvrijstelling van € 106.671.

5. Belangrijk is dat als de schenking van € 106.671 in 2022 plaats vindt en de aflossing van de lening of de aankoop van de woning ook in 2022 plaatsvindt. Doe je dit niet, dan wordt de schenking wel belast. Wordt het geld geschonken voor de verbouwing van de eigen woning? Dan hoeft het geld niet in 2022 te zijn uitgegeven voor de verbouwing. In dat geval heb je daar het lopende kalenderjaar en ook nog de komende twee jaar de tijd voor.

Tot slot: hoe fijn is het als je zulke ouders, familie of vrienden hebt en je ook nog eens in die positie bent! De belangrijkste tip is dan ook: koester dat en wees ze dankbaar!

Lees hier meer over belastingvrij schenken aan je kleinkind.

Introductiepakket Evi Pensioen

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Pensioen. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagMaak een afspraak

Maak een afspraak

Vul hieronder uw gegevens in voor het plannen van uw afspraak.

Wim

Introductiepakket Evi Go

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Go. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagIntroductiepakket Evi Beheer

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Beheer. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagIntroductiepakket Evi4Kids

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi4Kids. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagHaalbaarheidstool

Wat kan Evi Beheer u opleveren?

Stap {{activeStepLabel}} van {{flow.totalSteps}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

Maak uw keuze {{ yearLabel(retirement.yearsUntil) }}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

Maak uw keuze

U kunt maximaal 1 jaar eerder stoppen met werken.

{{flow.steps[flow.activeStep].question3}}

{{earlyRetirementDurationHeading}}

De berekening:

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].description}}

Maak uw keuze {{ yearLabel(targetYear.chosenDuration) }}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].description}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

Maak uw keuze {{ riskLabel(chosenRiskProfile - 1).title }}
  • Totale inleg
  • Doelbedrag
  • Verwachte opbrengst
Wim

Wilt u uw uitkomsten bespreken?

Heeft u een vraag over de uitkomst van uw plan om eerder te stoppen met werken? Maak dan een afspraak met Wim of één van onze andere beleggingscoaches. Zij helpen u graag op weg.

{{appointmentFormVisible ? "Verberg maak een afspraak" : "Maak een afspraak"}}

Let op: het werkelijk rendement is afhankelijk van de prestaties van het Evi Fonds dat u kiest. Het eindbedrag kan lager maar ook hoger uitvallen dan verwacht.

In bovenstaande scenariografiek ziet u hoe uw belegd vermogen zich in de toekomst kan ontwikkelen. Hierbij wordt de verwachte ontwikkeling van uw vermogen zichtbaar gemaakt op basis van duizend mogelijke economische scenario’s. In de getoonde vermogensontwikkelingen is rekening gehouden met de kosten die door Evi en de Evi Fondsen in rekening gebracht worden. Prognoses vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.

De lijnen in de grafiek zijn een weergave van verschillende scenario’s. De paarse lijn geeft aan hoe het vermogen zal ontwikkelen wanneer het rendement uitkomt zoals wij dat verwachten. De groene en rode lijn weerspiegelen de mogelijke waardeontwikkelingen bij respectievelijk heel gunstige- en heel ongunstige marktontwikkelingen. Aan de verwachte resultaten ligt een waarschijnlijkheid ten grondslag. Dat betekent dat er 5% kans is op een nog beter scenario dan het goede scenario en er is 5% kans op een nog slechter scenario dan het weergegeven slechte scenario. In de getoonde vermogensontwikkeling is rekening gehouden met de volgende kosten op jaarbasis: zeer defensief 0,67%, defensief 0,74%, neutraal 0,79%, offensief 0,84%, zeer offensief 0,89%. Informatie over de aard en risico’s van beleggen in fondsen vindt u in de Afspraken Evi Beheer

{{readMoreVisible ? "Lees minder" : "Lees meer"}}

Maak een afspraak

Maak een afspraak

Vul hieronder uw gegevens in voor het plannen van uw afspraak.

Ton

34.232.62.64