Belastingvrij schenken

Niet iedereen heeft vermogende ouders, familie of vrienden. Maar als dat wel zo is en ze overwegen te schenken met de ‘warme’ hand, dan is nu wel een heel goed moment.

Van 1 oktober 2013 tot 31 december 2014 kan belastingvrij schenken aan een kind, tot een bedrag van € 100.000*. Dit wel onder de voorwaarde dat het geschonken bedrag wordt besteed aan de eigen woning. Als je zo’n bedrag ontvangt, dan moet je het onder andere benutten voor de aflossing van de hypotheek, de verbouwing of aankoop van een woning (het moet dan steeds gaan om de eigen woning in box 1 van de inkomstenbelasting). Voor deze verhoogde schenkingsvrijstelling worden géén extra voorwaarden gesteld aan de relatie tussen schenker en ontvanger, en dat is bijzonder. Ook de leeftijd van de ontvanger is bij deze schenking niet van belang.

5 tips
1. Ontvang je de schenking van € 100.000 van je ouders en is er al eerder een verhoogde schenkingsvrijstelling benut? In dat geval moet je rekening houden met het bedrag dat je eerder hebt ontvangen. Dat bedrag moet je aftrekken van het maximale bedrag dat je nu nog belastingvrij mag ontvangen. Ontvang je deze schenking van iemand anders dan je ouders? Dan geldt dat niet.

2. Wat voor hypotheek heb je? Stel dat je een spaarhypotheek hebt. Dan moet je als je een bedrag van de lening aflost, overleggen met de hypotheekverstrekker over een aanpassing van het spaardeel. Als het spaardeel op de einddatum hoger is dan het leningsdeel, heeft dit namelijk fiscale consequenties. Let ook op de specifieke voorwaarden rondom deze tijdelijke schenkingsvrijstelling. Bij sommige hypotheekverstrekkers mag je maximaal boetevrij aflossen tot de WOZ-waarde. Wil je meer aflossen, dan kan het zijn dat je een boete moet betalen. De vraag is of het dan nog steeds gunstig is. Eerst overleggen dus!

3. Wil je met de schenking van € 100.000 je restschuld van je hypotheeklening bij de bank aflossen? Dan is dat fiscaal gezien ook mogelijk. Het is hierbij niet van belang wanneer de restschuld is ontstaan, zolang deze maar ontstaan is uit de verkoop van een eigen woning.

4. Ontvang je in 2014 een schenking, dan moet je uiterlijk 1 maart 2015 aangifte hebben gedaan. Je kunt hiervoor een formulier downloaden op de site van de Belastingdienst. Bij deze aangifte doe je dan een beroep op de extra verhoogde schenkingsvrijstelling van € 100.000.

5. Belangrijk is dat als de schenking van € 100.000 in 2014 plaatsvindt, de aflossing van de lening of de aankoop van de woning ook in 2014 plaatsvindt. Doe je dit niet, dan is de schenking wel belast. Wordt het geld geschonken voor de verbouwing van de eigen woning? Dan hoeft het geld niet in 2014 te zijn uitgegeven voor de verbouwing. In dat geval heb je daar het lopende kalenderjaar en ook nog de komende twee jaar de tijd voor.

Lees hier meer over belastingvrij schenken aan je kleinkind.

Tot slot, hoe fijn is het als je zulke ouders, familie of vrienden hebt! De belangrijkste tip is: koester ze en wees dankbaar!

Groet,
Evi

* Het gaat om een bedrag tot maximaal € 100.000, dus dit bedrag mag ook lager zijn.

N.B. Dit blog is geactualiseerd.

Leestips van Evi