Checklist belastingaangifte 2017

Uiterlijk 1 mei moet je aangifte over 2017 binnen zijn bij de Belastingdienst. Tijd voor een laatste check. Evi zet de belangrijkste aandachtspunten rond je aangifte voor je op een rij.

1. Maak gebruik van je fiscaal partnerschap

Woon je samen met een partner waarmee je een fiscaal partnerschap hebt, dan levert het optimaliseren van de aftrekposten je mogelijk veel geld op. Fiscaal partners mogen bepaalde inkomsten en aftrekposten in de aangifte onderling verdelen. Zoals de hypotheekrenteaftrek en de algemene heffingskorting. Om hiervan gebruik te maken beantwoord je in je online aangifteprogramma de vraag “Wilt u samen aangifte doen?” met ‘ja’.

2. Benut alle mogelijkheden van je eigen woning

Heb je een eigen woning? Controleer dan of je gebruik maakt van alle aftrekposten. Zeker als je vorig jaar voor het eerst een huis kocht, heb je veel aftrekposten. Benut ook de aftrekposten als je in 2017 hebt afgelost, een hypotheek hebt overgesloten of boeterente betaalde. Niet alle kosten worden door de Belastingdienst standaard ingevuld. Mogelijk heb je recht op een belastingteruggave.

3. Controleer je beleggingen en spaargeld

De vermogensrendementsheffing is in 2017 anders dan de jaren ervoor. Afhankelijk van de hoogte van je vermogen betaal je meer of minder belasting. In specifieke gevallen kun je recht hebben op aftrek, bijvoorbeeld als je dividend ontvangt of investeerde in groene beleggingen. De vermogensrendementsheffing wordt automatisch verrekend over je vermogen. Controleer wel of de gegevens in de aangifte kloppen. In januari van dit jaar heb je van ons een overzicht ontvangen dat je daarvoor kunt gebruiken. Vergeet ook niet de juiste waarde van eventuele bitcoins in de aangifte op te nemen.

4. Nu aangifte over inkomen voor later

Vergeet niet de premies af te trekken die je vorig jaar hebt ingelegd om een pensioentekort aan te vullen. Je aangifte is een mooi moment om in te schatten of je ook dit jaar fiscaal aantrekkelijk je pensioen kunt aanvullen. Zo benut je mogelijkheden om je pensioen aan te vullen optimaal en bouw je een comfortabel inkomen voor later op. Mogelijk kun je zelfs de reserveringsruimte van eerdere jaren benutten.

5. Voordeel uit je studie

Volgde je in 2017 een studie? Dan zijn de kosten mogelijk aftrekbaar. De opleiding of studie moet gericht zijn op je beroep of een beroep dat je in de toekomst wilt gaan uitoefenen. Ook moet er sprake zijn van een leertraject waarbij je kennis hebt opgedaan onder begeleiding of toezicht. Houd er rekening mee dat reis- en verblijfkosten niet aftrekbaar zijn. Ben je ondernemer dan kun je de kosten aftrekken als bedrijfskosten, mits de studie zakelijk relevant is. Als ondernemer kun je ook de gemaakte reis- en verblijfkosten aftrekken.

6. Giften geven en ontvangen

De overheid stimuleert het geven aan goede doelen door middel van diverse aftrekposten. Vergeet dan ook niet de bedragen die je schonk aan goede doelen op te nemen in je aangifte. Je gift moet dan wel voldoen aan diversen voorwaarden en moet ten goede zijn gekomen aan een door de Belastingdienst erkend goed doel. Heb je zelf een schenking ontvangen in 2017? Dan kan het zijn dat je aangifte schenkbelasting moet doen. Dat is afhankelijk van de hoogte van de schenking en je relatie tot de gulle gever.

Verstuur je aangifte op tijd!

Sinds 1 maart kun je je aangifte indienen. Heb je een aangiftebrief ontvangen, dan moet je voor 1 mei aangifte doen. Lukt het je niet om de aangifte op tijd af te ronden? Dan is het mogelijk om uitstel aan te vragen. Stuur je aangifte zo snel mogelijk in, zeker als je verwacht dat je bij moet betalen. Dan voorkom je dat je rente moet betalen over je openstaande aanslag.

Groet, 
Evi

Disclaimer: Deze blog is met zorg samengesteld. Evi is niet verantwoordelijk voor eventuele fouten.

Introductiepakket Evi Pensioen

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Pensioen. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagMaak een afspraak

Maak een afspraak

Vul hieronder uw gegevens in voor het plannen van uw afspraak.

Wim

Introductiepakket Evi Go

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Go. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagIntroductiepakket Evi Beheer

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Beheer. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagIntroductiepakket Evi4Kids

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi4Kids. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagHaalbaarheidstool

Wat kan Evi Beheer u opleveren?

Stap {{activeStepLabel}} van {{flow.totalSteps}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

Maak uw keuze {{ yearLabel(retirement.yearsUntil) }}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

Maak uw keuze

U kunt maximaal 1 jaar eerder stoppen met werken.

{{flow.steps[flow.activeStep].question3}}

{{earlyRetirementDurationHeading}}

De berekening:

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].description}}

Maak uw keuze {{ yearLabel(targetYear.chosenDuration) }}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].description}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

Maak uw keuze {{ riskLabel(chosenRiskProfile - 1).title }}
  • Totale inleg
  • Doelbedrag
  • Verwachte opbrengst
Wim

Wilt u uw uitkomsten bespreken?

Heeft u een vraag over de uitkomst van uw plan om eerder te stoppen met werken? Maak dan een afspraak met Wim of één van onze andere beleggingscoaches. Zij helpen u graag op weg.

{{appointmentFormVisible ? "Verberg maak een afspraak" : "Maak een afspraak"}}

Let op: het werkelijk rendement is afhankelijk van de prestaties van het Evi Fonds dat u kiest. Het eindbedrag kan lager maar ook hoger uitvallen dan verwacht.

In bovenstaande scenariografiek ziet u hoe uw belegd vermogen zich in de toekomst kan ontwikkelen. Hierbij wordt de verwachte ontwikkeling van uw vermogen zichtbaar gemaakt op basis van duizend mogelijke economische scenario’s. In de getoonde vermogensontwikkelingen is rekening gehouden met de kosten die door Evi en de Evi Fondsen in rekening gebracht worden. Prognoses vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.

De lijnen in de grafiek zijn een weergave van verschillende scenario’s. De paarse lijn geeft aan hoe het vermogen zal ontwikkelen wanneer het rendement uitkomt zoals wij dat verwachten. De groene en rode lijn weerspiegelen de mogelijke waardeontwikkelingen bij respectievelijk heel gunstige- en heel ongunstige marktontwikkelingen. Aan de verwachte resultaten ligt een waarschijnlijkheid ten grondslag. Dat betekent dat er 5% kans is op een nog beter scenario dan het goede scenario en er is 5% kans op een nog slechter scenario dan het weergegeven slechte scenario. In de getoonde vermogensontwikkeling is rekening gehouden met de volgende kosten op jaarbasis: zeer defensief 0,67%, defensief 0,74%, neutraal 0,79%, offensief 0,84%, zeer offensief 0,89%. Informatie over de aard en risico’s van beleggen in fondsen vindt u in de Afspraken Evi Beheer

{{readMoreVisible ? "Lees minder" : "Lees meer"}}

Maak een afspraak

Maak een afspraak

Vul hieronder uw gegevens in voor het plannen van uw afspraak.

Ton

34.232.62.64