Checklist belastingaangifte 2017

Uiterlijk 1 mei moet je aangifte over 2017 binnen zijn bij de Belastingdienst. Tijd voor een laatste check. Evi zet de belangrijkste aandachtspunten rond je aangifte voor je op een rij.

1. Maak gebruik van je fiscaal partnerschap

Woon je samen met een partner waarmee je een fiscaal partnerschap hebt, dan levert het optimaliseren van de aftrekposten je mogelijk veel geld op. Fiscaal partners mogen bepaalde inkomsten en aftrekposten in de aangifte onderling verdelen. Zoals de hypotheekrenteaftrek en de algemene heffingskorting. Om hiervan gebruik te maken beantwoord je in je online aangifteprogramma de vraag “Wilt u samen aangifte doen?” met ‘ja’.

2. Benut alle mogelijkheden van je eigen woning

Heb je een eigen woning? Controleer dan of je gebruik maakt van alle aftrekposten. Zeker als je vorig jaar voor het eerst een huis kocht, heb je veel aftrekposten. Benut ook de aftrekposten als je in 2017 hebt afgelost, een hypotheek hebt overgesloten of boeterente betaalde. Niet alle kosten worden door de Belastingdienst standaard ingevuld. Mogelijk heb je recht op een belastingteruggave.

3. Controleer je beleggingen en spaargeld

De vermogensrendementsheffing is in 2017 anders dan de jaren ervoor. Afhankelijk van de hoogte van je vermogen betaal je meer of minder belasting. In specifieke gevallen kun je recht hebben op aftrek, bijvoorbeeld als je dividend ontvangt of investeerde in groene beleggingen. De vermogensrendementsheffing wordt automatisch verrekend over je vermogen. Controleer wel of de gegevens in de aangifte kloppen. In januari van dit jaar heb je van ons een overzicht ontvangen dat je daarvoor kunt gebruiken. Vergeet ook niet de juiste waarde van eventuele bitcoins in de aangifte op te nemen.

4. Nu aangifte over inkomen voor later

Vergeet niet de premies af te trekken die je vorig jaar hebt ingelegd om een pensioentekort aan te vullen. Je aangifte is een mooi moment om in te schatten of je ook dit jaar fiscaal aantrekkelijk je pensioen kunt aanvullen. Zo benut je mogelijkheden om je pensioen aan te vullen optimaal en bouw je een comfortabel inkomen voor later op. Mogelijk kun je zelfs de reserveringsruimte van eerdere jaren benutten.

5. Voordeel uit je studie

Volgde je in 2017 een studie? Dan zijn de kosten mogelijk aftrekbaar. De opleiding of studie moet gericht zijn op je beroep of een beroep dat je in de toekomst wilt gaan uitoefenen. Ook moet er sprake zijn van een leertraject waarbij je kennis hebt opgedaan onder begeleiding of toezicht. Houd er rekening mee dat reis- en verblijfkosten niet aftrekbaar zijn. Ben je ondernemer dan kun je de kosten aftrekken als bedrijfskosten, mits de studie zakelijk relevant is. Als ondernemer kun je ook de gemaakte reis- en verblijfkosten aftrekken.

6. Giften geven en ontvangen

De overheid stimuleert het geven aan goede doelen door middel van diverse aftrekposten. Vergeet dan ook niet de bedragen die je schonk aan goede doelen op te nemen in je aangifte. Je gift moet dan wel voldoen aan diversen voorwaarden en moet ten goede zijn gekomen aan een door de Belastingdienst erkend goed doel. Heb je zelf een schenking ontvangen in 2017? Dan kan het zijn dat je aangifte schenkbelasting moet doen. Dat is afhankelijk van de hoogte van de schenking en je relatie tot de gulle gever.

Verstuur je aangifte op tijd!

Sinds 1 maart kun je je aangifte indienen. Heb je een aangiftebrief ontvangen, dan moet je voor 1 mei aangifte doen. Lukt het je niet om de aangifte op tijd af te ronden? Dan is het mogelijk om uitstel aan te vragen. Stuur je aangifte zo snel mogelijk in, zeker als je verwacht dat je bij moet betalen. Dan voorkom je dat je rente moet betalen over je openstaande aanslag.

Groet, 
Evi

Disclaimer: Deze blog is met zorg samengesteld. Evi is niet verantwoordelijk voor eventuele fouten.

3.144.113.30