Codicil: wat regel je ermee?
Je erfenis kun je regelen met een testament, opgesteld door een notaris. Wil je (nog) geen testament opstellen? Dan kun je ook in een codicil een aantal dingen regelen. Een codicil is een handgeschreven brief waarin je kunt vastleggen wie je sieraden, meubels of kleding krijgen als je komt te overlijden. In het codicil kun je ook omschrijven hoe je uitvaart eruit moet zien. Maar het is niet mogelijk om een geldbedrag aan iemand toe te wijzen. Je mag dus in een codicil aan iemand een schilderij nalaten van enkele duizenden euro’s dat boven je bank hangt, maar geen spaarrekening met een saldo van een paar tientjes.
Drie aandachtspunten bij het opstellen van een codicil.
1. Handgeschreven
Het codicil moet echt handgeschreven zijn en mag niet getypt zijn. Op de brief moet de datum en je handtekening staan. Je kunt een codicil opstellen zonder tussenkomst van een notaris.
2. Kwijtraken
Een testament is ingeschreven in het Centraal Testamenten Register in Den Haag. Een codicil is echter niet geregistreerd en kan makkelijk kwijtraken. Soms vinden erfgenamen het codicil pas na een begrafenis. Je wensen voor je begrafenis zijn dan misschien niet uitgevoerd. Daarom is het belangrijk dat erfgenamen weten dat het codicil bestaat. Maar erfgenamen kunnen ook doen alsof ze niet het codicil afweten, omdat er iets in staat wat ze niet bevalt. Om dit laatste te voorkomen, kun je de notaris vragen het codicil te bewaren bij je testament.
3. Codicil en testament
Als je na het maken van een codicil een testament laat opstellen, kan het zijn dat het codicil daarmee komt te vervallen. In veel testamenten staat namelijk dat alle eerdere wilsbeschikkingen komen te vervallen. Dat geldt dan ook voor je codicil. Als je dit niet wilt, kan de notaris expliciet opnemen dat het codicil wel geldig blijft.
Met een codicil kun je dus maar een beperkt aantal dingen regelen. Misschien is een testament een betere oplossing. Overleg eventueel met een notaris wat voor jou het meest passend is.
Groet,
Evi