Codicil: wat regel je ermee?

Je erfenis kun je regelen met een testament, opgesteld door een notaris. Wil je (nog) geen testament opstellen? Dan kun je ook in een codicil een aantal dingen regelen. Een codicil is een handgeschreven brief waarin je kunt vastleggen wie je sieraden, meubels of kleding krijgen als je komt te overlijden. In het codicil kun je ook omschrijven hoe je uitvaart eruit moet zien. Maar het is niet mogelijk om een geldbedrag aan iemand toe te wijzen. Je mag dus in een codicil aan iemand een schilderij nalaten van enkele duizenden euro’s dat boven je bank hangt, maar geen spaarrekening met een saldo van een paar tientjes.

Drie aandachtspunten bij het opstellen van een codicil.

1. Handgeschreven
Het codicil moet echt handgeschreven zijn en mag niet getypt zijn. Op de brief moet de datum en je handtekening staan. Je kunt een codicil opstellen zonder tussenkomst van een notaris.

2. Kwijtraken
Een testament is ingeschreven in het Centraal Testamenten Register in Den Haag. Een codicil is echter niet geregistreerd en kan makkelijk kwijtraken. Soms vinden erfgenamen het codicil pas na een begrafenis. Je wensen voor je begrafenis zijn dan misschien niet uitgevoerd. Daarom is het belangrijk dat erfgenamen weten dat het codicil bestaat. Maar erfgenamen kunnen ook doen alsof ze niet het codicil afweten, omdat er iets in staat wat ze niet bevalt. Om dit laatste te voorkomen, kun je de notaris vragen het codicil te bewaren bij je testament.

3. Codicil en testament
Als je na het maken van een codicil een testament laat opstellen, kan het zijn dat het codicil daarmee komt te vervallen. In veel testamenten staat namelijk dat alle eerdere wilsbeschikkingen komen te vervallen. Dat geldt dan ook voor je codicil. Als je dit niet wilt, kan de notaris expliciet opnemen dat het codicil wel geldig blijft.

Met een codicil kun je dus maar een beperkt aantal dingen regelen. Misschien is een testament een betere oplossing. Overleg eventueel met een notaris wat voor jou het meest passend is.

Groet,
Evi

Introductiepakket Evi Pensioen

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Pensioen. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagMaak een afspraak

Maak een afspraak

Vul hieronder uw gegevens in voor het plannen van uw afspraak.

Wim

Introductiepakket Evi Go

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Go. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagIntroductiepakket Evi Beheer

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Beheer. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagIntroductiepakket Evi4Kids

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi4Kids. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagHaalbaarheidstool

Wat kan Evi Beheer u opleveren?

Stap {{activeStepLabel}} van {{flow.totalSteps}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

Maak uw keuze {{ yearLabel(retirement.yearsUntil) }}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

Maak uw keuze

U kunt maximaal 1 jaar eerder stoppen met werken.

{{flow.steps[flow.activeStep].question3}}

{{earlyRetirementDurationHeading}}

De berekening:

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].description}}

Maak uw keuze {{ yearLabel(targetYear.chosenDuration) }}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].description}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

Maak uw keuze {{ riskLabel(chosenRiskProfile - 1).title }}
  • Totale inleg
  • Doelbedrag
  • Verwachte opbrengst
Wim

Wilt u uw uitkomsten bespreken?

Heeft u een vraag over de uitkomst van uw plan om eerder te stoppen met werken? Maak dan een afspraak met Wim of één van onze andere beleggingscoaches. Zij helpen u graag op weg.

{{appointmentFormVisible ? "Verberg maak een afspraak" : "Maak een afspraak"}}

Let op: het werkelijk rendement is afhankelijk van de prestaties van het Evi Fonds dat u kiest. Het eindbedrag kan lager maar ook hoger uitvallen dan verwacht.

In bovenstaande scenariografiek ziet u hoe uw belegd vermogen zich in de toekomst kan ontwikkelen. Hierbij wordt de verwachte ontwikkeling van uw vermogen zichtbaar gemaakt op basis van duizend mogelijke economische scenario’s. In de getoonde vermogensontwikkelingen is rekening gehouden met de kosten die door Evi en de Evi Fondsen in rekening gebracht worden. Prognoses vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.

De lijnen in de grafiek zijn een weergave van verschillende scenario’s. De paarse lijn geeft aan hoe het vermogen zal ontwikkelen wanneer het rendement uitkomt zoals wij dat verwachten. De groene en rode lijn weerspiegelen de mogelijke waardeontwikkelingen bij respectievelijk heel gunstige- en heel ongunstige marktontwikkelingen. Aan de verwachte resultaten ligt een waarschijnlijkheid ten grondslag. Dat betekent dat er 5% kans is op een nog beter scenario dan het goede scenario en er is 5% kans op een nog slechter scenario dan het weergegeven slechte scenario. In de getoonde vermogensontwikkeling is rekening gehouden met de volgende kosten op jaarbasis: zeer defensief 0,67%, defensief 0,74%, neutraal 0,79%, offensief 0,84%, zeer offensief 0,89%. Informatie over de aard en risico’s van beleggen in fondsen vindt u in de Afspraken Evi Beheer

{{readMoreVisible ? "Lees minder" : "Lees meer"}}

Maak een afspraak

Maak een afspraak

Vul hieronder uw gegevens in voor het plannen van uw afspraak.

Ton

34.232.62.64