Dit kost de studie van je kind

Je studententijd is de mooiste tijd van je leven, wordt gezegd. Studeren, nieuwe mensen leren kennen en feesten. Daar hangt ook een prijskaartje aan. Evi geeft je inzicht in de kosten van het studentenleven.

Wat kost een studerend kind?

Studeren kost veel geld, maar hoeveel hangt af van het soort opleiding. Voor een jaar studeren aan een hbo of universiteit mag je komend studiejaar € 2060 per jaar neerleggen. Om het hoger onderwijs toegankelijker te maken heeft de regering besloten om vanaf dit jaar het collegegeld voor het eerste jaar te halveren.

Gaat je kind een mbo-opleiding volgen? Reken dan op € 1.155. Het blijft natuurlijk niet bij collegegeld alleen. Ook zijn er studieboeken, een computer en ander studiemateriaal nodig.

Wat kost op kamers gaan?

Op kamers gaan is ontzettend leuk, maar helaas niet goedkoop. Woonlasten bepalen ruim de helft van de kosten voor een studerend kind. Gemiddeld betaalden studenten vorig jaar € 436 per maand aan hun woonruimte. De gemiddelde kamerprijs komt uit op € 24 per vierkante meter. Voor een kamer in Amsterdam ben je als student het meest kwijt. Een kamer in de hoofdstand kost ongeveer € 31 per vierkante meter, zo blijkt uit de Landelijke Monitor Studentenhuisvesting. Naar verwachting zal de gemiddelde huur de komende jaren alleen maar verder stijgen.

Thuis blijven wonen of een woning delen scheelt dus flink. Vergeet ook de verzekeringen niet als je kind uitwonend is, zoals premie voor een ziektekosten- en een inboedelverzekering.

€ 40.000 voor een studie

De kosten voor studeren kunnen flink oplopen. Het Instituut voor budgetvoorlichting (Nibud) zette de gemiddelde kosten van studenten op een rij. Naast collegegeld en boeken, zijn in de berekening ook de kosten voor levensonderhoud opgenomen. De totale kosten komen zo op ruim € 45.000 voor een studie van vier jaar. Mogelijk meer als je kind een langere universitaire studie volgt.

Studiekosten (per maand)

Huur € 366
Boodschappen € 161
Studieboeken € 57
Vervoer € 55
Ontspanning, uitgaan en sport € 144
Kleding en schoenen € 47
Zorgverzekering € 97
Telefoon € 26
Totaal: € 953


Internationaal studeren

In het buitenland studeren is natuurlijk een zeer waardevolle ervaring. Bij veel hbo-studies hoort een stage in het buitenland tot de mogelijkheden en ook universitaire studies bieden steeds vaker de mogelijkheid om colleges in het buitenland te volgen. Ontzettend gaaf, maar wel kostbaar.

Wie betaalt de studie?

Dat studeren niet goedkoop is, zal duidelijk zijn. Helaas is de tijd van studiefinanciering (stufi) alweer een paar jaar voorbij. Alleen onder bijzondere omstandigheden is studiefinanciering een gift. Je zoon of dochter kan natuurlijk lenen van de staat, maar zal dan achterblijven met een (flinke) studieschuld na het studeren.  

Je kunt een studiepot voor je kind opbouwen door sparen of beleggen. Hoeveel je opzijzet is afhankelijk van je financiële mogelijkheden en de leeftijd van je kind. Hoe eerder je start, hoe minder je hoeft in te leggen. Gevolg van het rente-op-rente-effect. Door vanaf de geboorte elke maand een bedrag te beleggen kun je tot de 18e verjaardag van je kind een mooi studiepotje opbouwen.

Flexibel inzetten

Dat je kind gaat studeren aan een hogeschool of universiteit is natuurlijk niet vanzelfsprekend. Misschien kiest hij of zij voor een minder kostbare praktijkopleiding of voor het ondernemerschap. Die studiepot is dan een comfortabel startkapitaal. Voordeel van opgebouwd vermogen is dat je het flexibel kunt inzetten. Bijvoorbeeld als bijdrage aan de eerste woning voor je kind. Of om zelf eerder te stoppen met werken. Let wel: als u spaart of belegt voor uw kind met een speciaal kinderproduct is het geld na de 18e verjaardag niet meer voor u beschikbaar.

Zelf bijdragen

Het hierboven genoemde bedrag is een richtlijn voor alle kosten die komen kijken bij vier jaar studeren. Natuurlijk is het helemaal aan jou om te bepalen hoeveel je bij wilt dragen aan het studentenleven van je kind. Een bijbaantje om zelf de huur, de boodschappen en de biertjes in de kroeg te betalen is heel normaal.

Groet, Evi

Deze blog is geschreven naar aanleiding van het Nibud Studentenonderzoek en gebaseerd op bedrag uit 2017.

3.215.186.30