Dit kost de studie van je kind

Je studententijd is de mooiste tijd van je leven, wordt gezegd. Studeren, nieuwe mensen leren kennen en feesten. Daar hangt ook een prijskaartje aan. Evi geeft je inzicht in de kosten van het studentenleven.

Wat kost een studerend kind?

Studeren kost veel geld, maar hoeveel hangt af van het soort opleiding. Voor een jaar studeren aan een hbo of universiteit mag je komend studiejaar € 2060 per jaar neerleggen. Om het hoger onderwijs toegankelijker te maken heeft de regering besloten om vanaf dit jaar het collegegeld voor het eerste jaar te halveren.

Gaat je kind een mbo-opleiding volgen? Reken dan op € 1.155. Het blijft natuurlijk niet bij collegegeld alleen. Ook zijn er studieboeken, een computer en ander studiemateriaal nodig.

Wat kost op kamers gaan?

Op kamers gaan is ontzettend leuk, maar helaas niet goedkoop. Woonlasten bepalen ruim de helft van de kosten voor een studerend kind. Gemiddeld betaalden studenten vorig jaar € 436 per maand aan hun woonruimte. De gemiddelde kamerprijs komt uit op € 24 per vierkante meter. Voor een kamer in Amsterdam ben je als student het meest kwijt. Een kamer in de hoofdstand kost ongeveer € 31 per vierkante meter, zo blijkt uit de Landelijke Monitor Studentenhuisvesting. Naar verwachting zal de gemiddelde huur de komende jaren alleen maar verder stijgen.

Thuis blijven wonen of een woning delen scheelt dus flink. Vergeet ook de verzekeringen niet als je kind uitwonend is, zoals premie voor een ziektekosten- en een inboedelverzekering.

€ 40.000 voor een studie

De kosten voor studeren kunnen flink oplopen. Het Instituut voor budgetvoorlichting (Nibud) zette de gemiddelde kosten van studenten op een rij. Naast collegegeld en boeken, zijn in de berekening ook de kosten voor levensonderhoud opgenomen. De totale kosten komen zo op ruim € 45.000 voor een studie van vier jaar. Mogelijk meer als je kind een langere universitaire studie volgt.

Studiekosten (per maand)

Huur € 366
Boodschappen € 161
Studieboeken € 57
Vervoer € 55
Ontspanning, uitgaan en sport € 144
Kleding en schoenen € 47
Zorgverzekering € 97
Telefoon € 26
Totaal: € 953


Internationaal studeren

In het buitenland studeren is natuurlijk een zeer waardevolle ervaring. Bij veel hbo-studies hoort een stage in het buitenland tot de mogelijkheden en ook universitaire studies bieden steeds vaker de mogelijkheid om colleges in het buitenland te volgen. Ontzettend gaaf, maar wel kostbaar.

Wie betaalt de studie?

Dat studeren niet goedkoop is, zal duidelijk zijn. Helaas is de tijd van studiefinanciering (stufi) alweer een paar jaar voorbij. Alleen onder bijzondere omstandigheden is studiefinanciering een gift. Je zoon of dochter kan natuurlijk lenen van de staat, maar zal dan achterblijven met een (flinke) studieschuld na het studeren.  

Je kunt een studiepot voor je kind opbouwen door sparen of beleggen. Hoeveel je opzijzet is afhankelijk van je financiële mogelijkheden en de leeftijd van je kind. Hoe eerder je start, hoe minder je hoeft in te leggen. Gevolg van het rente-op-rente-effect. Door vanaf de geboorte elke maand een bedrag te beleggen kun je tot de 18e verjaardag van je kind een mooi studiepotje opbouwen.

Flexibel inzetten

Dat je kind gaat studeren aan een hogeschool of universiteit is natuurlijk niet vanzelfsprekend. Misschien kiest hij of zij voor een minder kostbare praktijkopleiding of voor het ondernemerschap. Die studiepot is dan een comfortabel startkapitaal. Voordeel van opgebouwd vermogen is dat je het flexibel kunt inzetten. Bijvoorbeeld als bijdrage aan de eerste woning voor je kind. Of om zelf eerder te stoppen met werken. Let wel: als u spaart of belegt voor uw kind met een speciaal kinderproduct is het geld na de 18e verjaardag niet meer voor u beschikbaar.

Zelf bijdragen

Het hierboven genoemde bedrag is een richtlijn voor alle kosten die komen kijken bij vier jaar studeren. Natuurlijk is het helemaal aan jou om te bepalen hoeveel je bij wilt dragen aan het studentenleven van je kind. Een bijbaantje om zelf de huur, de boodschappen en de biertjes in de kroeg te betalen is heel normaal.

Groet, Evi

Deze blog is geschreven naar aanleiding van het Nibud Studentenonderzoek en gebaseerd op bedrag uit 2017.

Introductiepakket Evi Pensioen

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Pensioen. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagMaak een afspraak

Maak een afspraak

Vul hieronder uw gegevens in voor het plannen van uw afspraak.

Wim

Introductiepakket Evi Go

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Go. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagIntroductiepakket Evi Beheer

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Beheer. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagIntroductiepakket Evi4Kids

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi4Kids. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagHaalbaarheidstool

Wat kan Evi Beheer u opleveren?

Stap {{activeStepLabel}} van {{flow.totalSteps}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

Maak uw keuze {{ yearLabel(retirement.yearsUntil) }}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

Maak uw keuze

U kunt maximaal 1 jaar eerder stoppen met werken.

{{flow.steps[flow.activeStep].question3}}

{{earlyRetirementDurationHeading}}

De berekening:

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].description}}

Maak uw keuze {{ yearLabel(targetYear.chosenDuration) }}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].description}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

Maak uw keuze {{ riskLabel(chosenRiskProfile - 1).title }}
  • Totale inleg
  • Doelbedrag
  • Verwachte opbrengst
Wim

Wilt u uw uitkomsten bespreken?

Heeft u een vraag over de uitkomst van uw plan om eerder te stoppen met werken? Maak dan een afspraak met Wim of één van onze andere beleggingscoaches. Zij helpen u graag op weg.

{{appointmentFormVisible ? "Verberg maak een afspraak" : "Maak een afspraak"}}

Let op: het werkelijk rendement is afhankelijk van de prestaties van het Evi Fonds dat u kiest. Het eindbedrag kan lager maar ook hoger uitvallen dan verwacht.

In bovenstaande scenariografiek ziet u hoe uw belegd vermogen zich in de toekomst kan ontwikkelen. Hierbij wordt de verwachte ontwikkeling van uw vermogen zichtbaar gemaakt op basis van duizend mogelijke economische scenario’s. In de getoonde vermogensontwikkelingen is rekening gehouden met de kosten die door Evi en de Evi Fondsen in rekening gebracht worden. Prognoses vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.

De lijnen in de grafiek zijn een weergave van verschillende scenario’s. De paarse lijn geeft aan hoe het vermogen zal ontwikkelen wanneer het rendement uitkomt zoals wij dat verwachten. De groene en rode lijn weerspiegelen de mogelijke waardeontwikkelingen bij respectievelijk heel gunstige- en heel ongunstige marktontwikkelingen. Aan de verwachte resultaten ligt een waarschijnlijkheid ten grondslag. Dat betekent dat er 5% kans is op een nog beter scenario dan het goede scenario en er is 5% kans op een nog slechter scenario dan het weergegeven slechte scenario. In de getoonde vermogensontwikkeling is rekening gehouden met de volgende kosten op jaarbasis: zeer defensief 0,67%, defensief 0,74%, neutraal 0,79%, offensief 0,84%, zeer offensief 0,89%. Informatie over de aard en risico’s van beleggen in fondsen vindt u in de Afspraken Evi Beheer

{{readMoreVisible ? "Lees minder" : "Lees meer"}}

Maak een afspraak

Maak een afspraak

Vul hieronder uw gegevens in voor het plannen van uw afspraak.

Ton

44.200.82.149