Financiële boeken voor in je vakantiekoffer

Heb jij binnenkort vakantie? De ideale tijd om eens goed na te denken over je dromen en de financiële kant daarvan. Boeken kunnen je daarbij kunnen inspireren! Hou jij ervan om een goed boek te lezen op het strand, in het park, onderweg of op een terrasje? Evi zet zeven interessante boeken over financiën voor je op een rij.

1. Je geld of je leven – Hanneke van Veen en Rob van Eeden

Het boek Je geld of je leven is een vertaling van het Amerikaanse boek Your Money or Your life. De Nederlandse schrijvers voegden Nederlandse praktijkvoorbeelden en zelfspot in, waardoor Je geld of je leven leuker is dan het boek dat de basis vormde. Het idee: als je bewust omgaat met je geld - en investeert - bepaal je zelf je toekomst. Een van de meest inspirerende onderdelen van het boek gaat over het zogeheten hoera-punt. Dat is het moment dat het rendement op je vermogen (bijvoorbeeld spaarrente of dividend) genoeg is om je lasten van te betalen. Het hoera-punt bereik je door of meer te gaan verdienen en zo meer geld overhouden om te beleggen. Of je kunt net als de schrijvers heel zuinig doen, waardoor je lasten dalen en je minder geld opzij hoeft te zetten om je hoera-punt te bereiken. Ieder kiest zijn eigen strategie. Je geld of je leven is niet meer nieuw te koop, maar gratis te downloaden.

2. The intelligent investor – Benjamin Graham

Eind jaren veertig schreef Benjamin Graham, The intelligent investor, een klassieker die iedere langetermijnbelegger zou moeten lezen voordat hij met beleggen start. De wijsheden van Graham - de mentor van ’s werelds bekendste belegger Warren Buffett - gaan bijna 70 jaar na dato nog steeds op. Graham legt het verschil tussen beleggen en speculeren glashelder uit. Zo legt Graham uit waarom je je bij het beoordelen van een beleggingen niet moeten laten leiden door koersschommelingen. Veel belangrijker is de potentie van een bedrijf om omzet (en winst behalen). Het werkelijke risico voor beleggers is volgens Graham namelijk het permanente verlies van vermogen als een bedrijf failliet gaat.

3. Helemaal vrij – Gerhard Hormann

Het eerste boek over geldzaken van Gerhard Hormann is het meest bekend. Daarin beschrijft hij hoe hij binnen vijf jaar de helft van zijn hypotheek weet af te lossen. Helemaal vrij! is het vervolg; Hornmann bedacht zich dat zijn lage hypotheek betekende dat hij een nieuwe invulling aan zijn leven kan geven. Helemaal vrij! gaat over de financiële keuzes die hij maakt om niet langer fulltime te moeten werken. Zo besluit hij met deeltijdpensioen te gaan door zichzelf maandelijks een bedrag van zijn spaargeld uit te keren en zijn levensstijl onder de loep te nemen.

4. The Little book of behavorial investing – James Montier

Een van de grootste risico’s van beleggen? De man of vrouw in de spiegel. Succesvol beleggen vraagt om discipline en zelfkennis, maar veel beleggers laten zich afleiden door hun emoties. In het boek The little book of behavioral investing laat beleggingsstrateeg James Montier zien welke trucs ons brein bij het beleggen met ons uithaalt als we niet opletten. Wie ze kent kan betere beleggingsbeslissingen nemen. Zo laat Montier zien dat we de kwaliteit van onze eigen voorspellingen – bijvoorbeeld over de financiële markten - consequent overschatten. Beleggers kunnen daarom beter rekening houden met het feit dat ze het vaak mis hebben. Bijvoorbeeld door een goede spreiding aan te houden in de portefeuille.

5. Beleggen voor dummies – Hans Oudshoorn

Beleggen kan ingewikkeld lijken, zeker als je het jargon in het beursnieuws beluistert. Het boek beleggen voor dummies start bij de basis en legt uit wat beleggen nu eigenlijk is. Wat is bijvoorbeeld een aandeel. Zonder ingewikkelde termen. De schrijvers maken helder waarom iedereen zou moeten beleggen, en laten ook zien hoe je de eerste stappen op de financiële markten zet. In het boek komen ook de minder leuke kanten van beleggen aan bod. Bijvoorbeeld wat een financiële crisis nu precies is en wat het voor je beleggingsportefeuille kan betekenen.

6. Think and grow rich – Napoleon Hill

Wie de vakantie gebruikt om na te denken over het starten van een eigen bedrijf kan het boek think and grow rich van de Amerikaanse Napoleon Hill gebruiken als inspiratiebron. Hill sprak voor het boek met Amerikaanse ondernemers, uitvinders en politiek leiders. De inzichten die hij verzamelde zijn 80 jaar na de eerste publicatie nog steeds actueel. Hill inspireert de lezer om in actie te komen en zijn doelen te realiseren. De bekendste zin uit het boek: “Whatever the mind can conceive and believe, it can achieve”.

7. Pensioen voor Dummies – Erik Beckers

Een boek over pensioen is niet het meest voor de hand liggen vakantieboek. Maak je je echter zorgen over je inkomen voor later, dan kan pensioen voor dummies voor inzicht en rust zorgen. In het boek wordt op simpele wijze het pensioenstelsel uitgelegd, met veel voorbeelden. Zo wordt pensioen niet alleen inzichtelijk voor de werknemer, maar bijvoorbeeld ook als je werkt als ZZP ‘er. Met de informatie uit het boek weet je snel hoe veel (of weinig) pensioen je later krijgt en kun je actie ondernemen. Dat laatste is belangrijk, veel mensen zijn overweldigd door het aanbod aan mogelijkheden om pensioen op te bouwen. In het boek lees je de voor- en nadelen van de mogelijkheden en wordt bijvoorbeeld uitgelegd waarom beleggen een betere optie is dan sparen.

Na het lezen van deze boeken kun je een wel overwogen beslissing maken om te gaan beleggen.

18.221.53.209