Hoe maak je je kinderen financieel bewuster?

Kind houdt met ouders spaarvarken vast en is financieel bewuster

Als ouder spaar of beleg je jarenlang voor je kinderen. Dan zijn ze 18 jaar en is het geld van hun. Hoe zorg je ervoor dat je kinderen tegen die tijd ook financieel bewust zijn en er goed mee omgaan? Evi geeft je een aantal tips.

Het is een schrikbeeld voor iedere ouder. Het geld dat je voor je kinderen bij elkaar spaarde en/of belegde komt vrij en gaat heel snel allemaal op. Ze mogen er tenslotte mee doen wat ze zelf willen. Volgens onderzoek van Wijzer in geldzaken maakt zo’n 80% van de ouders zich zorgen over de financiële toekomst van hun kinderen. 29% vreest dat ze teveel geld uitgeven, 28% vreest dat ze hun geld verkeerd besteden. En dat het dus opgaat aan reisjes en feesten.

Week van het geld

Je kunt als ouders natuurlijk proberen om dit te voorkomen. Maar dat lukt niet meer als je daar één week voor de 18e verjaardag van je kinderen mee begint. Om je kinderen te stimuleren dat spaarpotje verstandig te besteden, zul je ze financieel bewust moeten maken.

Op school kunnen je kinderen dat onder andere leren tijdens de door Wijzer in geldzaken georganiseerde Week van het geld (in 2019 van 25 tot en met 29 maart). Het doel van deze themaweek is om leerlingen om te leren gaan met geld en zo de basis te leggen voor financiële zelfredzaamheid op volwassen leeftijd.

Maar thuis kun je ook wat doen om hier aan bij te dragen. Hoe dan? Nou, met behulp van deze 3 tips:

1. Rekenen maar

79% van de ouders checkt geregeld de spaarrekening van hun kinderen. Hoeveel staat erop? Wat is de rente? Vanaf een jaar of 16 kun je je kind daar ook bij betrekken. Check het saldo en reken samen uit welke kosten hij of zij daarvan kan betalen. Bekijk ook wat studeren kost. Niet alleen het collegegeld, maar ook huisvesting, verzekeringen en boodschappen. Geef je kind zo een reëel beeld mee van zijn of haar financiële toekomst. Die pot met geld is leuk, maar je hebt hem straks ook hard nodig.

2. Zakgeld-tijd

Het Nibud roept het niet voor niets al jaren: geef je kinderen zakgeld. Zij adviseren om daar al mee te beginnen vanaf de zesde verjaardag. En nee, natuurlijk gaat dat niet meteen goed. Waarschijnlijk gaat het de eerste jaren op aan kauwgomballen en speelgoed. Je kind zal zelf moeten ontdekken dat dat niet de meest handige aankopen zijn. Wees wel consequent. Als het zakgeld op is, is het op. En nee, je krijgt geen voorschot op volgende week. Een les leer je pas echt wanneer je hem voelt en niet wanneer iemand hem je vertelt.

3. Oh, zit dat zo?

Eén op de zes kinderen wil tegenwoordig iets hebben omdat ze dat in een vlog hebben gezien. Kijk daarom mee wanneer ze over YouTube surfen. Leg uit dat mensen betaald krijgen om te zeggen dat dat speelgoed leuk is. En wijs ook op de marketingtrucjes: dat Lego bijvoorbeeld in het echt helemaal niet vanzelf beweegt zoals in de reclame. Wees geen spelbreker, maar maak je kind wel weerbaar tegen dit soort verleiding.

Kijk op de website van de Week van het geld voor meer spelletjes en oefeningen om thuis met je kinderen te doen.

Wil je je kinderen (of kleinkinderen) later ook financieel op weg helpen en daar nu alvast een spaarpotje voor opbouwen? Bekijk dan de mogelijkheden om te beleggen voor je kind.

3.230.143.213