Hoe sta jij er financieel voor?

Je hebt het idee dat je er financieel goed voor staat, maar is dat ook zo? Bereken je networth eens. Zo zie je direct hoeveel je financieel waard bent en waar nog actie nodig is. Evi laat je zien hoe je dat aanpakt.

Wat blijft er over als je al je bezittingen verkoopt en je schulden aflost? Zit je dan op een flinke berg geld of rest er slechts een paar honderd euro? Die gedachte is de basis van wat networth wordt genoemd. Ofwel je nettowaarde. In de Verenigde Staten wordt dit bedrag nog wel eens gebruikt om op te scheppen over rijkdom, maar laat je daar niet door afleiden. Door het in kaart brengen van je schulden en bezittingen krijg je een aardig idee hoe je er financieel voorstaat en waar nog actie nodig is. Want je kunt nog zoveel spullen hebben, als daar veel leningen tegenover staan, loop je grote financiële risico’s. Bijvoorbeeld als je inkomen tijdelijk wegvalt. Je networth is dus een soort financiële thermometer.

Invuloefening

Het bepalen van je networth is simpel. Je zet de geschatte waarde van je bezittingen onder elkaar. Vervolgens trek je van dit bedrag je schulden af. Een mooie invuloefening. De eigen woning is waarschijnlijk je grootste bezit. Gebruik daar de verkoopprijs van vergelijkbare huizen in de buurt voor of de door de gemeente bepaalde WOZ-waarde. Trek daar het bedrag dat er nog openstaat van je hypotheek vanaf. Door het berekenen van je networth ga je vanzelf nadenken over je bezittingen. Hoeveel van je vermogen zit er bijvoorbeeld in zaken die op termijn naar verwachting meer waard worden? Denk aan beleggingen, maar ook aan bijvoorbeeld je huis. Kijk ook eens naar de waarde van aankopen die op termijn minder waard worden. Zo dalen auto’s gemiddeld 12 procent van de nieuwwaarde per jaar in waarde.

Wat heb je allemaal?


Waarschijnlijk laat je inventarisatie zien dat je meer bezit dan je denkt. Weet je bijvoorbeeld precies wat je hebt gespaard en belegd? Zet je tegoeden op spaar- en beleggingsrekeningen op een rij. Op mijnpensioenoverzicht.nl zie je wat je aan pensioen hebt opgebouwd. Vergeet ook de waarde van je auto, fietsen, designertassen en vinyl-collectie niet. Op Marktplaats vind je een indicatie van de waarde. Ook kan de televisieserie ''Hoeveel ben je waard?'' voor wat inspiratie zorgen. In deze serie worden de bezittingen van een Nederlands gezin op waarde geschat door professionals.

Momentopname


Houd er rekening mee dat je networth een momentopname is. Zo neemt de waarde van je beleggingen op termijn waarschijnlijk toe en daalt de waarde van veel van je inboedel. Met beleggen loop je ook het risico dat de waarde van je beleggingen afneemt. Bovendien is het de vraag of je echt de waarde uit je bezittingen kunt en wilt halen. Zo is je pensioen pas beschikbaar op het moment dat je AOW ontvangt. Je beleggingen kun je op dagbasis verhandelen, maar de verkoop van een auto of een huis kost tijd. Bovendien zijn er kosten aan verbonden. 
Toch is het interessant om je nettowaarde te volgen. Bijvoorbeeld door elk jaar op een rij te zetten hoeveel je verzamelde bezittingen waard zijn. Zo kan de hoogte van je networth je inspireren. Bijvoorbeeld om meer te gaan verdienen of je schulden af te lossen. Maar ook door je geld te steken in bezittingen die geld opleveren, in plaats van geld kosten.

100.28.132.102