Hoe zet je slim geld opzij voor je kinderen?

Ook financieel wil je het beste voor je kinderen. Veel ouders zetten dan ook geld voor hun kinderen opzij. Maar hoe bouw je nu het beste vermogen voor ze op? Evi weet waar je op moet letten.

Het effect van sparen voor je kind zit hem vooral in het gestaag opbouwen van een flink vermogen. Spaar je bijvoorbeeld 50 euro per maand vanaf de geboorte van je kind, dan kan hij rekenen op meer dan 11.000 euro op zijn achttiende verjaardag. Uitgaande van een gemiddeld rendement van 1 procent rente. Een mooi bedrag voor de studie of eerste woning. Gemiddeld kost vier jaar studeren meer dan 60.000 euro (per kind), zo berekende budgetinstituut Nibud.

Sparen voor je kind

Als ouder kun je er voor kiezen op je eigen rekening voor je kind te sparen of op een speciale kinderspaarrekening. Zo’n rekening op naam van je kind maakt het speciaal – vaak krijg je bovendien een cadeautje of spaarbedrag ontvangt bij het openen er van. Maar zorg dat je de voor- en nadelen kent. Vergelijk altijd de geboden spaarrente. Spaar je op naam van je kind, dan schenk je het kind in feite direct het geld dat je spaart. Voordeel is dat je zo slim gebruik maakt van de schenkingsvrijstelling. Jaarlijks kun je 5.428 euro (cijfer 2019) belastingvrij aan je kind schenken. Het kind betaalt dan geen schenkbelasting over het tegoed. Ook voor opa’s en oma’s is zo’n spaarrekening handig. Zij kunnen het geld vaak direct op de rekening van het kind storten. Schenkingen van grootouders vallen onder de algemene schenkingsvrijstelling van 2.147 euro per jaar.

Beschikbaar vanaf 18 jaar

Bedenk dat het tegoed op de kinderspaarrekening straks beschikbaar is voor je kind. Hij of zij kan een dag na zijn 18e verjaardag over het geld op de rekening beschikken. Dat is in de wet vastgelegd. Iets om rekening mee te houden. 
Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een mooie spaarpot op te bouwen op je eigen rekening. In de toekomst kun je het geld dan overmaken van het kind. Houd dan wel de actuele bedragen voor de schenkingsvrijstelling in de gaten. Anders betaalt je kind schenkbelasting over het spaartegoed.

Liever beleggen

Vraag je ten slotte af of sparen wel de beste manier is om vermogen op te bouwen voor je kind. Door de lange beleggingshorizon – vaak wel achttien jaar - leent de opbouw van een spaarpot voor je kinderen zich ook goed voor beleggen. Zeker nu de spaarrente zo laag is. Beleggen brengt wel risico met zich mee, het belegde vermogen kan minder waard worden. Door beleggen vergroot je wel je kans op een hoger rendement. De 50 euro per maand kan na 18 jaar zo’n 18.540 euro opleveren, uitgaande van een gemiddeld jaarrendement van 5,68% over de laatste vijf jaar.

Of sparen of beleggen het best bij je situatie past hangt af van je wensen en je financiële situatie. Je kunt er ook voor kiezen sparen en beleggen te combineren.

Groet,
Evi

Introductiepakket Evi Pensioen

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Pensioen. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagMaak een afspraak

Maak een afspraak

Vul hieronder uw gegevens in voor het plannen van uw afspraak.

Wim

Introductiepakket Evi Go

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Go. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagIntroductiepakket Evi Beheer

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Beheer. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagIntroductiepakket Evi4Kids

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi4Kids. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagHaalbaarheidstool

Wat kan Evi Beheer u opleveren?

Stap {{activeStepLabel}} van {{flow.totalSteps}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

Maak uw keuze {{ yearLabel(retirement.yearsUntil) }}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

Maak uw keuze

U kunt maximaal 1 jaar eerder stoppen met werken.

{{flow.steps[flow.activeStep].question3}}

{{earlyRetirementDurationHeading}}

De berekening:

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].description}}

Maak uw keuze {{ yearLabel(targetYear.chosenDuration) }}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].description}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

Maak uw keuze {{ riskLabel(chosenRiskProfile - 1).title }}
  • Totale inleg
  • Doelbedrag
  • Verwachte opbrengst
Wim

Wilt u uw uitkomsten bespreken?

Heeft u een vraag over de uitkomst van uw plan om eerder te stoppen met werken? Maak dan een afspraak met Wim of één van onze andere beleggingscoaches. Zij helpen u graag op weg.

{{appointmentFormVisible ? "Verberg maak een afspraak" : "Maak een afspraak"}}

Let op: het werkelijk rendement is afhankelijk van de prestaties van het Evi Fonds dat u kiest. Het eindbedrag kan lager maar ook hoger uitvallen dan verwacht.

In bovenstaande scenariografiek ziet u hoe uw belegd vermogen zich in de toekomst kan ontwikkelen. Hierbij wordt de verwachte ontwikkeling van uw vermogen zichtbaar gemaakt op basis van duizend mogelijke economische scenario’s. In de getoonde vermogensontwikkelingen is rekening gehouden met de kosten die door Evi en de Evi Fondsen in rekening gebracht worden. Prognoses vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.

De lijnen in de grafiek zijn een weergave van verschillende scenario’s. De paarse lijn geeft aan hoe het vermogen zal ontwikkelen wanneer het rendement uitkomt zoals wij dat verwachten. De groene en rode lijn weerspiegelen de mogelijke waardeontwikkelingen bij respectievelijk heel gunstige- en heel ongunstige marktontwikkelingen. Aan de verwachte resultaten ligt een waarschijnlijkheid ten grondslag. Dat betekent dat er 5% kans is op een nog beter scenario dan het goede scenario en er is 5% kans op een nog slechter scenario dan het weergegeven slechte scenario. In de getoonde vermogensontwikkeling is rekening gehouden met de volgende kosten op jaarbasis: zeer defensief 0,67%, defensief 0,74%, neutraal 0,79%, offensief 0,84%, zeer offensief 0,89%. Informatie over de aard en risico’s van beleggen in fondsen vindt u in de Afspraken Evi Beheer

{{readMoreVisible ? "Lees minder" : "Lees meer"}}

Maak een afspraak

Maak een afspraak

Vul hieronder uw gegevens in voor het plannen van uw afspraak.

Ton

44.200.82.149