Meer sparen? Check je savings rate

Je spaart elke maand een flink bedrag. Goed bezig… of niet? Niet hoeveel je spaart is belangrijk, maar hoeveel je spaart ten opzichte van je inkomen. Alles draait om je savings rate. Evi vertelt je meer over het onvermoede effect van dit percentage.

Sanne zet elke maand € 500 van haar inkomen opzij op een spaarrekening. Een hele prestatie met een inkomen van € 2.500 per maand netto. Spaart Vincent ditzelfde bedrag bij een netto-inkomen van € 7.500, dan is dat een veel minder grote prestatie. Dat verschil is precies waar het bij de savings rate ofwel je spaarpercentage om draait. Met een simpele rekensom bereken je wel deel van je inkomen je weet te sparen. Bijvoorbeeld per maand of per jaar.


Zo bereken je je spaarpercentage:

Spaarbedrag / inkomen x 100 = % savings rate

Neem de situatie van Sanne en Vincent hierboven. Als Sanne € 500 van haar inkomen weet te sparen dan is haar savings rate 20 procent. Spaart Vincent € 500 van zijn salaris van € 7.500 dan is dit percentage nog net geen 7 procent.

Wake up call

Het percentage van je savings rate geeft je dus inzicht in je spaargedrag. Misschien is het een wake up call; omdat je het percentage 0 is en je elke maand 100 procent van je salaris uitgeeft. Wat betekent dat je na een maand lang werken en het betalen van alle rekeningen niets overhoudt. Bijvoorbeeld voor je financiële doelen in de toekomst.
Maar er is meer. Uit onderzoeken van onder andere de University of Southern California blijkt dat we door het bijhouden van ons spaarpercentage onbewust direct minder gaan uitgeven. Testen met een app laten zien dat de uitgaven met gemiddeld 15 procent dalen als de proefpersonen een actueel beeld hebben van hun uitgaven en spaargedrag.

Minder uitgeven, meer sparen of beleggen

Door het structureel verhogen van je savings rate komen je financiële doelen dichterbij. Stel je spaart structureel € 150 per maand bij een netto-inkomen van € 2.500 per maand. Een savings rate van 6 procent. Lukt het je echter om nog eens 15 procent minder uit te geven van je inkomen, net als de Amerikaanse proefpersonen, dan bespaar je € 353 per maand extra. Je savings rate stijgt dan naar 21 procent. Dat deel van je inkomen dat je niet gebruikt kun je vervolgens laten groeien door sparen of beleggen.

Eerder stoppen met werken

Denk je wel eens na over eerder stoppen met werken? Dan is je savings rate zeker een percentage om in de gaten te houden. Het percentage geeft je namelijk aan hoeveel van je inkomen je nodig hebt om van te leven. Met een savings rate van 20 procent heeft Sanne uit ons voorbeeld maar 80 procent van haar salaris nodig om rond te komen. Werkt ze nu 40 uur per week, dan kan ze ook volstaan met 32 uur per week om rond te komen. Inzicht in je spaargedrag geeft direct inzicht in de mogelijkheden. Die spreken tot de verbeelding. Wanneer het je lukt om 50 procent van je inkomen te sparen, dan kun je voor elke dag die je werkt, ook een dag vrij nemen. Of een jaar werken, en een jaar vrij nemen.

Beleg wat je overhoudt

Zoals gezegd kun je het geld dat je misschien overhoudt straks gaan beleggen. Weten wat je met maandelijks beleggen kunt bereiken? Bereken het hier. Of bekijk de verschillen tussen sparen en beleggen.

Let op: Aan beleggen zijn risico's verbonden. Je kunt je inleg verliezen.

Groet, Evi

3.215.186.30