Nooit meer ruzie over geldzaken

Ruzie komt in elke relatie weleens voor. Over het dopje van de tandpasta of slingerende sokken, maar vaker over geld, zo laten onderzoeken zien. Onenigheid over de geldzaken is zelfs een belangrijke reden voor relatieproblemen. Evi zoekt uit hoe je ruzie over geld voorkomt.

Kijk eerst eens naar jezelf

Erger je je soms groen en geel aan het uitgavenpatroon van je partner? Geeft hij of zij teveel uit, of aan de verkeerde dingen. Neem dan eerst je eigen geldgedrag eens onder de loep. Grote kans dat ook jouw uitgaven minder rationeel zijn dan je denkt. Komt door je brein, dat is heel gevoelig is voor impulsen. Vooral producten die nieuw of beter zijn krijgen onze aandacht. De nieuwste techgadgets of die blender voor gezonde smoothies. Door die focus op het ‘nu’ is het lastig om te sparen of beleggen voor doelen in de toekomst. Door je eigen gedrag te bekijken, ontstaat vaak wat meer begrip voor de ander, en zijn of haar soms impulsieve brein.

Praat er over

Bespreek geldzaken met je partner zonder verwijten te maken. Agree to disagree, zeggen de Britten. Zoek naar zaken waarover jullie het wel eens zijn. Start met het bepalen van jullie financiële doelen op korte en lange termijn. Niet langer rood staan op de betaalrekening bijvoorbeeld. Een (ander) huis kopen, eerder stoppen met werken of een lange verre reis. Hang aan elk doel een prijskaartje en kom tot een lijstje van gezamenlijke doelen. Waar willen jullie geld voor opzij zetten, en op welke termijn? De meeste doelen bereik je door tijdig kleine bedragen opzij te zetten voor je doel.

Tip: Goed luisteren is een vak, zo weten professionals. Een gesprek over een gevoelig onderwerp als geld gaat veel beter als je echt luistert naar je partner. Dat doe je al? Let eens op hoe vaak je terwijl je partner aan het woord is, al nadenkt over wat je zelf gaat zeggen.

Bepaal de prioriteiten

Als jullie het eens zijn over de gezamenlijke doelen, dan is het tijd om prioriteiten stellen. Kies het belangrijkste gezamenlijke doel en bereken hoeveel je daarvoor opzij moet zetten. Bepaal samen wat je daar voor moet doen, óf laten. Bedenk dat iemand zijn gedrag alleen verandert als hij of zij daar zelf achter staat. Dat jij het sportschool abonnement van je partner als een potentiële bezuinigingspost ziet, moet je dus even voor je houden. Laat je verrassen. Misschien komt hij of zij wel met een ander idee om een vergelijkbare hoeveelheid geld te besparen. Of te verdienen. Geld voor jullie doel dat je natuurlijk gelijk stort op de gezamenlijke spaar- of beleggingsrekening.

Vier jullie successen

Het samen behalen van financiële lange termijndoelen vraagt om doorzettingsvermogen. Zorg dat je de score bijhoudt en behaalde mijlpalen viert. Ga bijvoorbeeld bij elke 5.000 euro op de spaar- of beleggingsrekening uit eten. Zo houd je je gezamenlijke geldstrategie beter vol.

Groet, Evi

3.16.47.14