Op weg naar Blue Monday?

We zitten alweer vol in het nieuwe jaar. We hebben elkaar het beste gewenst en bedacht wat we hopen en verwachten van dit nieuwe jaar. Een schone lei! Hoe heerlijk dat er zoiets simpels is als een jaarwisseling die ervoor zorgt dat je even kunt ‘balansen’ en opnieuw beginnen. Toch zijn we er niet zo goed in om die knop daadwerkelijk om te zetten.

De vakantie is nog niet in zicht, de rommel thuis is niet ineens als in een wonder opgeruimd, je to do-lijstje wordt niet korter. Ook het weer werkt niet mee: het is donker, koud en nat. Het is vandaag 18 januari, Blue Monday.  Wat is Blue Monday?  Een benaming voor de zogenaamd meest deprimerende dag van het jaar. De dag dat de meeste mensen hun goede voornemen alweer vergeten zijn. De bedenker, de Britse psycholoog Arnall, kreeg kritiek op zijn ‘wetenschappelijke formule’, maar de term Blue Monday is de laatste jaren veel te horen.

De formule houdt rekening met hoe het zit met het weer, je schulden, je salaris, hoe lang geleden het kerst was (!?), hoe gemotiveerd je bent en je actieve houding (met andere woorden: ga je ook echt iets doen). Die berekening oogstte dus nogal wat kritiek, omdat elke verklaring voor de samenstelling ervan ontbreekt. Maar er zit wel iets in dat dit onderdelen zijn die ook bepalen hoe je je voelt in januari en of je er dit jaar iets van gaat maken.

Creëer een geluksgevoel

Wat ik denk? Je haalt je geluksgevoel uit veel kleine dingen. Haal met opruimen niet gelijk de hele boel overhoop, maar doe kast voor kast, kamer voor kamer. Dus niet na een drukke week werken een heel weekend thuis aan de slag, maar doe 2 uurtjes iets. Beloon jezelf meteen als je dat hebt gedaan, dan voel je je een stuk beter!

Houd het realistisch, ook als het gaat over financiën. We zien in de dagelijkse praktijk dat mensen vooral  in de eerste maanden van het jaar met financiën bezig zijn.  Gewoon omdat de aangifte moet worden gedaan. Pak dat moment om de financiële balans letterlijk op te maken, dus niet alleen terugblikken maar vooral ook vooruit kijken. En begin dan bijvoorbeeld met maandelijks sparen of beleggen van een bedrag dat je haalbaar vindt. Je kunt dat bedrag altijd na een halfjaartje weer aanpassen. Kleine dingen doen geeft groot plezier: nu en straks!

Happy Blue Monday!

Groet,
Evi

3.230.143.213