12 tips voor het milieu én je portemonnee

Earth Hour, zicht vanuit ruimte op aarde

Zaterdag 30 maart (2019) is het weer Earth Hour. Op verschillende plekken in Nederland (en wereldwijd) gaat dan om 20:30 uur het licht één uur uit voor de aarde. Een goed begin, maar Evi weet nog wel een aantal dingen die jij kan doen die goed zijn voor het milieu én voor jouw portemonnee.

Het is 11 jaar geleden dat de eerste editie van Earth Hour werd gehouden in Sydney, Australië. Op initiatief van het Wereld Natuur Fonds (WNF) deden toen zo'n 2,2 miljoen bedrijven en huizen een uur lang het licht uit. Het WNF is Earth Hour daarna blijven organiseren om aandacht te vragen voor klimaatverandering. En dat werkt! Tegenwoordig doen zo'n 7.000 steden in 187 landen over de hele wereld mee.

Natuurlijk gaat een uurtje bij kaarslicht het milieu en je portemonnee niet redden. Maar het hele jaar door bewuster omgaan met verlichting scheelt zeker. Een gemiddeld Nederlands huishouden produceert jaarlijks 325 kilo CO2, alleen door het gebruik van lampen. Hoeveel CO2 bespaart Earth Hour dan precies? Stel dat 50.000 Nederlandse huishoudens een uur lang hun lichten uitdoen. Dan besparen ze in dat uur net zoveel elektriciteit als 220 huishoudens nodig hebben om een jaar lang hun huis te verlichten.

Maar er zijn ook andere manieren om het milieu én (op de langere termijn) je portemonnee te ontzien, zoals in willekeurige volgorde:

1. Gebruik de eco-stand op je wasmachine

Als je een eco-stand op je wasmachine hebt, gebruik die dan vooral. Het wassen duurt langer, maar de machine gebruikt minder energie en minder water. Hoeveel dat scheelt? Een wasje op 60 graden kost 21 cent. Gebruik je de eco-stand? Dan betaal je slechts 15 cent.

2. Was met koud(er) water

Wist je dat kleding ook schoon wordt wanneer je het met koud water wast? Door geen gebruik meer te maken van warm of heet water, gebruik je gemiddeld 90% minder energie per wasje. Sommige vlekken gaan er zelfs beter uit met koud water, zoals bloed en zweet. Een wasmachine vol laten draaien bij 15 graden, kost je slecht 3 cent.

3. Vervang gloeilampen door ledlampen

Heb je nog ouderwetse lampen in huis? Zonde van het geld. Een ledlamp is 85% zuiniger dan een ouderwetse gloeilamp. Ja, de prijs van ledlampen is nog vrij hoog. Maar een ledlamp gaat 15.000 branduren mee, tegenover 1.000 branduren voor een gloeilamp.

4. Ga eens op vakantie met de trein

Vakantie? Leuk! Maar denk ook eens na over op reis gaan met de trein. Je hebt niet het gedoe van inchecken, je reist een stuk comfortabeler (met volop beenruimte) en je bespaart het milieu. Treinen duur? Dat lijkt misschien zo wanneer je de prijs van een kaartje vergelijkt met een ticket voor het vliegtuig, maar in de trein mag je gratis bagage meenemen en vaak reis je direct naar het centrum. Vanaf een luchthaven kan het nog een dure aangelegenheid zijn om in (het centrum van) de stad zelf te komen.

5. Zet de verwarming 's nachts omlaag

Het liefst doe je dit al een uur voordat je 's avonds onder de wol kruipt. Het huis blijft dan nog wel even warm. Heb je vloerverwarming? Hou de temperatuur dan op 17 graden, anders duurt het opwarmen van je huis 's ochtends wel erg lang. Wist je trouwens dat je om je huis sneller te verwarmen, het verstandig is om je ramen iedere dag even open te zetten? Dat klinkt misschien tegenstrijdig, maar frisse lucht warmt sneller op dan lucht die al langer in huis hangt. Iedere dag 10 minuten luchten is genoeg.

6. Isoleer je huis

Je huis isoleren levert een significant lagere energierekening op. En het milieu is je ook dankbaar. Alleen je dak goed isoleren kan al tot 30% van je energieverbruik en de bijbehorende kosten besparen. Denk ook eens aan spouwmuurisolatie. Of het gebruik van tochtstrips (die je gewoon bij de bouwmarkt haalt). Deze plak je heel eenvoudig met een zelfklevende strip in bijvoorbeeld de deurpost van je voordeur.

7. Kook met de deksel op de pan

Als je dit niet doet, laat je de warmte ontsnappen en gebruik je onnodig veel gas of elektriciteit. Kook je op elektriciteit en wil je water opwarmen? Kook dit water dan eerst in een waterkoker en schenk het daarna over in de pan. Dit kost minder energie en dus geld dan op het fornuis.

8. Gebruik een thermoskan

Voor mensen die veel thee drinken, is een ouderwetse thermoskan een flinke besparing. Kook een waterkoker vol water en giet het over in de thermoskan. Zo hoef je de waterkoker niet steeds opnieuw aan te zetten. Je water blijft wel tot 12 uur heet in een thermoskan. En voor 15 euro heb je een prachtig exemplaar in huis die je een hoop geld gaat besparen.

9. Plaats een waterbesparende douchekop

Een douchebeurt van 8 minuten met een gewone douchekop kost 68 liter water. Plaats je een waterbesparende douchekop, dan kun je dit terugbrengen naar 54 liter. Gemiddeld bespaart dit je zo'n 85 euro per jaar. En dat is nog steeds heerlijk douchen.

10. Controleer of je koelkast goed sluit

Oude rubbers, etensresten of een niet goed afgestelde deur kunnen voor kieren zorgen. Dat betekent dat warme lucht binnenkomt en koude lucht ontsnapt. Je laat je euro's hier letterlijk weglekken. De deur beter afstellen, de boel schoonmaken en/of nieuwe rubbers plaatsen lossen dit probleem vaak op. Hetzelfde geldt uiteraard voor de vriezer.

11. Eet minder vlees en drink minder zuivel

Waarom dat een milieubesparing is? De productie van voedsel zorgt voor 20% tot 35% van de uitstoot van alle broeikasgassen. Daarvan komt meer dan de helft voor rekening van vlees en zuivel. Dus probeer het eens met wat minder. Een gezin van 4 personen dat één keer per week vegetarisch eet, bespaart hiermee bijna 10 euro per maaltijd. Doe je dit het hele jaar? Reken je voordeel maar uit.

12. Voorkom lekstroom

Lekstroom ja. Zo noem je stroom die weglekt, bijvoorbeeld doordat je een stekker in het stopcontact laat zitten zonder dat je deze gebruikt. Denk aan de oplader van je telefoon of een stekkerdoos die niet uit kan. Haal stekkers die je niet gebruikt uit de stekkerdoos. Of gebruik stekkerdozen met een schakelaar waarmee je alle stekkers in één keer uit en aan kunt zetten. Even de knop omzetten en alle aangesloten apparaten staan in één keer echt uit.

Veel plezier tijdens Earth Hour, en veel succes met het realiseren van eventuele andere milieu- of portemonneebesparingen!

Introductiepakket Evi Pensioen

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Pensioen. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagMaak een afspraak

Maak een afspraak

Vul hieronder uw gegevens in voor het plannen van uw afspraak.

Introductiepakket Evi Go

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Go. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagIntroductiepakket Evi Beheer

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Beheer. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagIntroductiepakket Evi4Kids

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi4Kids. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagHaalbaarheidstool

Wat kan Evi Beheer u opleveren?

Stap {{activeStepLabel}} van {{flow.totalSteps}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

Maak uw keuze {{ yearLabel(retirement.yearsUntil) }}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

Maak uw keuze

U kunt maximaal 1 jaar eerder stoppen met werken.

{{flow.steps[flow.activeStep].question3}}

{{earlyRetirementDurationHeading}}

De berekening:

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].description}}

Maak uw keuze {{ yearLabel(targetYear.chosenDuration) }}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].description}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

Maak uw keuze {{ riskLabel(chosenRiskProfile - 1).title }}
  • Totale inleg
  • Doelbedrag
  • Verwachte opbrengst

Wilt u uw uitkomsten bespreken?

Heeft u een vraag over de uitkomst van uw plan om eerder te stoppen met werken? Maak dan een afspraak met Wim of één van onze andere beleggingscoaches. Zij helpen u graag op weg.

{{appointmentFormVisible ? "Verberg maak een afspraak" : "Maak een afspraak"}}

Let op: het werkelijk rendement is afhankelijk van de prestaties van het Evi Fonds dat u kiest. Het eindbedrag kan lager maar ook hoger uitvallen dan verwacht.

In bovenstaande scenariografiek ziet u hoe uw belegd vermogen zich in de toekomst kan ontwikkelen. Hierbij wordt de verwachte ontwikkeling van uw vermogen zichtbaar gemaakt op basis van duizend mogelijke economische scenario’s. In de getoonde vermogensontwikkelingen is rekening gehouden met de kosten die door Evi en de Evi Fondsen in rekening gebracht worden. Prognoses vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.

De lijnen in de grafiek zijn een weergave van verschillende scenario’s. De paarse lijn geeft aan hoe het vermogen zal ontwikkelen wanneer het rendement uitkomt zoals wij dat verwachten. De groene en rode lijn weerspiegelen de mogelijke waardeontwikkelingen bij respectievelijk heel gunstige- en heel ongunstige marktontwikkelingen. Aan de verwachte resultaten ligt een waarschijnlijkheid ten grondslag. Dat betekent dat er 5% kans is op een nog beter scenario dan het goede scenario en er is 5% kans op een nog slechter scenario dan het weergegeven slechte scenario. In de getoonde vermogensontwikkeling is rekening gehouden met de volgende kosten op jaarbasis: zeer defensief 0,67%, defensief 0,74%, neutraal 0,79%, offensief 0,84%, zeer offensief 0,89%. Informatie over de aard en risico’s van beleggen in fondsen vindt u in de Afspraken Evi Beheer

{{readMoreVisible ? "Lees minder" : "Lees meer"}}

Maak een afspraak

Maak een afspraak

Vul hieronder uw gegevens in voor het plannen van uw afspraak.

3.238.118.80