Let op de belasting op je spaargeld

Vergis je niet in de lagere belasting op je spaargeld

Heb je geld in beleggingen of op een spaarrekening, dan betaal je daar jaarlijks belasting over. Tenminste over het tegoed dat boven de vrijstelling uitkomt. Hoeveel belasting je betaalt, wordt jaarlijks vastgesteld. De belastingdienst gebruikt een zogeheten forfaitair of verondersteld rendement, dat zoveel mogelijk aansluit bij de werkelijke rendementen die je kon behalen door te sparen of beleggen. Over dit veronderstelde rendement betaal je 30% belasting. Nu de spaarrente nog meer is gedaald, past de overheid het rendement iets aan. Maar laat je hierdoor niet op het verkeerde been zetten. De belasting op dit deel van je vermogen daalt, maar het geld op je spaarrekening wordt elk jaar minder waard.

Spaargeld

De belastingheffing sluit volgend jaar beter aan bij de gedaalde spaarrentes. De overheid rekent in 2019 met een gemiddeld rendement van 0,13%. Voor 2018 is dat nog 0,36%. Slecht nieuws voor spaarders. Van die lage renteopbrengst moet naast de belasting ook de inflatie nog af. De geldontwaarding, ofwel inflatie, zorgt ervoor dat je spaargeld elk jaar minder waard wordt. Alle reden om te kijken hoe je je spaargeld slimmer in kunt zetten. Beleggen is een aantrekkelijk alternatief. Dat beleggen op lange termijn meer rendement kan opleveren oplevert blijkt ook uit de verhoging van het forfaitaire rendement. Dat werd op Prinsjesdag bekend gemaakt. In 2018 rekent de belastingdienst nog met een gemiddeld rendement van 5,38%, in 2019 wordt dit verhoogd naar 5,6%.

Beginnen met beleggen

Door een deel van je vermogen te beleggen, vergroot je de kans op beter rendement. Dat brengt ook risico met zich mee, je beleggingen kunnen in de tussentijd dalen. Spreiding kan dit risico verlagen.

Laat je niet op het verkeerde been zetten en kijk kritisch naar het rendement dat je met sparen behaalt. Zeker als je start met beleggen is dat in je voordeel. De belastingdienst laat de 2 rendementsklassen voor sparen en voor beleggen namelijk afhangen van de hoogte van je vermogen. Het uitgangspunt: hoe meer vermogen, hoe meer rendement. Ben je nog vermogen aan het opbouwen, dan weegt het spaarrendement zwaarder. Dan betaal je dus minder belasting. Over de eerste € 30.360 betaal je in 2019 zelfs helemaal geen belasting in box 3 (€ 30.000 in 2018). Heb je al vermogen, dan behaal je waarschijnlijk meer rendement en betaal je daarom meer belasting. In alle gevallen is het aantrekkelijk om zoveel mogelijk rendement te behalen. Zo komen je financiële doelen binnen bereik en voorkom je dat je geld op termijn minder waard wordt.

Groet, Evi

> Meer lezen over beginnen met beleggen

3.230.143.213