Vijf dingen die je eerder had moeten doen

To-do list met post-it

Denk jij ook wel eens: “Dit had ik jaren eerder moeten doen”? Evi zet 5 financiële acties voor je op een rij, met een groot positief effect. Om deze maand nog te doen.

1. Kijk of je hypotheekrente lager kan

Heb je een eigen woning met een hypotheek? Dan heb je mogelijk een zogenoemde ‘tophypotheek’. Jargon voor een hypotheek die op het moment van afsluiten meer dan 100% was van de waarde van je woning. Om dit extra risico te dekken, rekent je geldverstrekker een risico-opslag op je hypotheekrente.

Goed nieuws: die opslag kan vervallen als je woning meer waard is geworden. Of als je flink hebt afgelost. Dat kan je zo maar een half procent rente schelen.

Bij een rente van 3,5% en een hypotheekbedrag van € 250.000 scheelt je dat ruim € 800 euro per jaar (op basis van een annuïteitenhypotheek, zonder rekening te houden met de hypotheekrenteaftrek). Geld dat je mooi kunt gebruiken om vermogen op te bouwen!

Niet alle geldverstrekkers passen de risico-opslag automatisch aan. Wijs ze daar zelf op, met bijvoorbeeld een recente WOZ-waardering van de gemeente. Of de opslag kan verdwijnen, hangt ook af van de voorwaarden van je hypotheek. De ene geldverstrekker past de opslag alleen aan het einde van een rentevaste periode aan, de ander doet dit tussentijds. Bekijk hier de actuele rentestanden om een vergelijking te maken of deze tip waardevol is.

2. Maak een mapje voor je aangifte 

Komende weken ontvang je van diverse instanties jaaroverzichten. Bijvoorbeeld de jaaropgave van je werkgever, een overzicht van je zorgkosten, de opgave van je erfpachtcanon en de betaalde premies voor lijfrenten. Die heb je over enkele maanden nodig voor je belastingaangifte.

Op magische wijze verdwijnen ze in de tussentijd vaak tussen je overige papieren. En als het dan tijd is om aangifte te doen, moet je flink zoeken. Of je vergeet bepaalde aftrekposten op te nemen. Maak daarom vandaag nog een map ‘aangifte’. Daar stop je direct alle overzichten in die je per post ontvangt.

Krijg je veel overzichten digitaal? Maak dan ook op je computer een mapje met dezelfde naam. Verplaats de documenten direct na ontvangst naar deze speciale map. Zo heb je alle papieren bij elkaar als je aangifte moet doen en mis je geen belangrijke aftrekposten.

3. Sluit een overlijdensrisicoverzekering af

Je wilt je naasten verzorgd achterlaten, ook financieel. Maar heb je dat wel goed geregeld? Wat betekent het financieel gezien voor je gezin als jouw inkomen morgen wegvalt? Als je vermogen hebt opgebouwd, komt dat na je overlijden uit je nalatenschap vrij. Je naasten kunnen hun levensstijl dan voorzetten.

Heb je nog geen vermogen opgebouwd? Sluit dan een overlijdensrisicoverzekering af. Voor een premie van ongeveer € 10 per maand sluit je een verzekering af die bij je overlijden € 100.000 uitkeert aan de door jou aangewezen begunstigde. De hoogte van de premie is afhankelijk van je leeftijd en gezondheid. Zo zorg je voor financiële zekerheid voor je naasten, tot je zelf genoeg vermogen hebt opgebouwd.

4. Benut je arbeidsvoorwaarden

Overweeg je dit jaar meer aan je conditie te doen? Verken de mogelijkheden die je werkgever biedt. Om jou als medewerker fit te houden, hebben veel werkgevers in de arbeidsvoorwaarden mogelijkheden opgenomen om gratis of tegen lage kosten te sporten. Sluit bijvoorbeeld met korting een abonnement af op de sportschool of word lid van een sportvereniging. Soms geldt die korting zelfs voor je hele gezin!

5. Start met beleggen

Met sparen en beleggen kun je op lange termijn vermogen opbouwen zonder dat je er veel moeite voor hoeft te doen. Je profiteert dan van rente (bij sparen) of rendement (bij beleggen). Maar de rente is op dit moment erg laag, waardoor beleggen interessanter kan zijn dan sparen. Bij beleggen loop je meer risico, maar heb je wel kans op een hoger rendement dan bij sparen.

Voor veel mensen is de drempel om te starten met beleggen hoog. Omdat beleggen ingewikkeld lijkt, of omdat men denkt dat er een groot startbedrag nodig is. Maar niets is minder waar. Bij Evi begin je al met een eenmalige inleg van € 1.000. Daarna kun je een automatische overschrijving instellen van bijvoorbeeld € 50 per maand, om op die manier meer vermogen op te bouwen.

Dat waren ze: de 5 tips van Evi. Maar we zijn benieuwd: wat had jij eigenlijk jaren eerder moeten doen?

100.28.132.102