Belastingteruggave binnen?

Zo benut je je belastingteruggave optimaal

Heb je je aangifte op tijd ingediend? Dan ontvang je eind juni bericht van de belastingdienst en staat het geld snel op je rekening. Met een slimme strategie voorkom je dat het geld door je handen glipt. Evi geeft tips.

Veel mensen zien een belastingteruggave als een cadeautje van de fiscus, maar dat is een misverstand. Je hebt te veel belasting betaald en krijgt een deel terug. Je eigen geld, dus alle reden om je teruggave optimaal te benutten. Houd er wel rekening mee dat de fiscus je teruggave kan gebruiken om openstaande aanslagen te verrekenen.

Weersta de verleiding

Na bericht over ontvangst van de teruggave staat het geld binnen een week op je rekening, zo belooft de belastingdienst. Vlak voor de zomer, verleidelijk dus om het geld bijvoorbeeld aan vakantie of dagjes uit te besteden. Wil je het geld liever gebruiken voor een groter doel? Zoals de aanbetaling voor een (ander) huis, een sabbatical of een wereldreis? Laat het geld dan groeien door sparen of beleggen. Met een goede strategie voorkom je dat je belastingteruggave toch ongemerkt op gaat aan kleine uitgaven. Start met je strategie vóór je teruggave wordt gestort.

Maak een plan

Houd er in je strategie rekening mee dat ons brein de voorkeur geeft aan doelen op korte termijn, zoals die fijne vakantie. Een doel in de toekomst is veel minder aanlokkelijk. Leid je brein om de tuin door een ver doel, dichtbij te laten lijken. Dat doe je door je doel op te splitsen in kleine haalbare doelen. Bepaal hoeveel je per maand opzij moet leggen om je doel te behalen. Diverse online tools helpen je daarbij, zoals ons sparen of beleggen-tool of de tools van berekenhet.nl.

Zicht op je doel

Maak je doelen visueel. Onze hersenen kunnen afbeeldingen veel beter begrijpen dan tekst of getallen. Hoe meer zicht je hebt op het doel, hoe groter de kans dat je je doel behaalt. Online zijn er diverse gratis hulpmiddelen om je voortgang zichtbaar te maken. Apps voor je smartphone zoals Strides en Savings Goals (Engels). Maar een vel ruitjespapier werkt ook. Deel het bedrag dat je nodig hebt om je doel te realiseren door €100 en markeer het juiste aantal ruitjes op het vel. Bij elke belegde €100 kleur je een vakje in. Waarschijnlijk kun je met je teruggave straks al een aantal ruitjes vullen. Simpel maar doeltreffend.

Automatiseer

Breng vervolgens alles in gereedheid om het geld van de teruggave naar je spaar- of beleggingsrekening te sluizen zodra de belastingdienst het stort. Of open een spaar- of beleggingsrekening voor dit doel. En stel gelijk een automatische overboeking van een vast bedrag in. Door deze handelingen te automatiseren voorkom je dat je van je strategie afwijkt. Zo bouw je met behulp van je teruggave ongemerkt vermogen op en ben je minder gevoelig voor impulsen van buitenaf.

Succes!

Groet,
Evi

3.238.121.7