In 5 stappen naar een goed schenkingsplan

Schenkt u elk jaar een bedrag aan uw (klein)kinderen? Met een schenkingsplan ziet u niets over het hoofd.

In Nederland schenken ouders jaarlijks ongeveer 4 miljard aan vermogen aan hun (klein)kinderen. En dat is niet voor niets, want er zitten belangrijke voordelen aan het schenken tijdens leven. Wel komt er veel bij kijken om het te doen op een manier die bij uw situatie past. Wat zijn de regels en mogelijkheden? Daarom is het verstandig om na te denken over een schenkingsplan. Een goed schenkingsplan bestaat uit de volgende stappen:

  1. Waarom wilt u schenken?
  2. Wat is de invloed van de schenking op uw eigen financiële situatie?
  3. Wilt u de zeggenschap houden over het geschonken vermogen?
  4. Mag het vermogen ook naar ‘de koude kant’?
  5. Wat zijn de fiscale spelregels?

Jaarlijkse schenkingen hebben invloed op uw vermogen, maar ook op het vermogen van uw (klein)kinderen. Het is belangrijk om daar rekening mee te houden. U wilt natuurlijk vermijden dat schenkingen tot spanning in de familie leiden. Denkt u daarom vooraf goed na of u alle kinderen gelijk wilt behandelen. Neem de situatie dat u één kind financieel helpt na een echtscheiding. Wat regelt u dan voor de andere kinderen?

Een voorbeeld

U hebt drie kinderen en u helpt een van hen, omdat hij bijvoorbeeld door een echtscheiding in financiële problemen is gekomen. Wat regelt u dan voor de andere twee kinderen? Schenkt u die gelijktijdig eenzelfde bedrag? Of neemt u bijvoorbeeld in uw testament op dat uw andere twee kinderen eerst datzelfde bedrag uit de nalatenschap krijgen en dat daarna het resterende vermogen gelijk over de drie kinderen wordt verdeeld? En wat zijn de mogelijkheden op het gebied van belastingvrij schenken?

Meer weten?

Overweegt u om te schenken aan uw kinderen? Uw vermogenscoach fungeert graag als uw sparringpartner. Het is zelfs mogelijk om te schenken aan een kind boven de 40.

3.214.184.223