4 redenen waarom het slim is om te schenken tijdens uw leven

Een goed schenkingsplan helpt u om slim om te gaan met de overdracht van uw vermogen naar de volgende generatie. Dit is de eerste blog in de serie “in 5 stappen naar een goed schenkingsplan”.

In deze blog gaat Evi in op de vraag naar het waarom: Wat zijn mogelijke redenen waarom het verstandig kan zijn om vermogen te schenken?

Evi zet vier redenen voor u op een rij:

Schenken met de warme hand (en hart)

Bij uw overlijden gaat uw vermogen uiteindelijk naar uw erfgenamen over. Het geeft vaak meer voldoening om zelf mee te maken hoe blij en dankbaar uw (klein)kind met de schenking is. Immers, als u overleden bent merkt u daar zelf niets meer van.

Geef uw kind een goede financiële start

Een schenking is een mooie manier om uw kind of kleinkind op weg te helpen, bijvoorbeeld voor een studie, aankoop van een woning of start van een onderneming. Ook als uw kind het minder breed heeft kan een al dan niet periodieke schenking een welkome aanvulling op zijn of haar budget zijn. En kan uw kind er een langere periode van profiteren.

Belasting besparen

Als uw vermogen bij uw overlijden vererft, wordt op dat moment bij de erfgenamen in één keer erfbelasting geheven over ieders deel. Kinderen en kleinkinderen hebben ieder een vrijstelling van € 31.813. Over het meerdere is erfbelasting verschuldigd volgens de onderstaande tabel.

Schenk- en erfbelasting (2024)

 

Partner/kind

(Achter)kleinkind

Overig 

 € 0 tot € 152.368

 10%

 18%

 30%

 > € 152.368

 20%

 36%

 40%

Wanneer alles in één keer vererft, kunnen de erfgenamen al snel in de hoogste schijf vallen. Als u tijdens uw leven al schenkt, kunnen kinderen  of kleinkinderen jaarlijks gebruikmaken van een schenkingsvrijstelling. Voor kinderen is dat in 2024 € 6.633, voor kleinkinderen (en anderen) € 2.658. Daarboven is in de 1e schijf 10% respectievelijk 18% schenkbelasting verschuldigd. Door tijdens uw leven (al dan niet regelmatig) onbelast of tegen het lage tarief te schenken verlaagt u het toekomstig te vererven vermogen, en daarmee realiseert u een besparing van erfbelasting. Daarnaast groeit het geschonken vermogen vrij van schenk- en erfbelasting bij de (klein)kinderen aan.

Financiële begeleiding voor uw kind

Verantwoord omgaan met vermogen vergt bepaalde kennis en vaardigheden. U kunt uw (klein)kinderen hierop voorbereiden door schenkingen te doen en hen te begeleiden bij het beheer ervan. U kunt hiermee ook het gesprek met uw kinderen aangaan over de latere vererving van uw vermogen. Vaak een moeilijk onderwerp om over te beginnen, maar er zijn veel voordelen om dat op tijd te doen zodat er duidelijke afspraken gemaakt kunnen worden en er achteraf geen gedoe in de familie ontstaat

Meer weten?

Dit is de eerste blog in de serie “in 5 stappen naar een goed schenkingsplan”.

Overweegt u om te schenken aan uw (klein)kinderen? Uw vermogenscoach fungeert graag als uw sparringpartner.

Wilt u ons persoonlijk spreken?

Hebt u ergens vragen over? Onze vermogenscoaches staan klaar om met u te sparren of u te begeleiden bij uw keuze.

Maak nu vrijblijvend een afspraak

Gerelateerd

3.215.186.30