Waaruit bestaat uw pensioen

Wanneer u met pensioen bent, ontvangt u geen inkomen meer zoals u dat nu ontvangt via uw werkgever (als u in loondienst bent) of op een andere manier (als u bijvoorbeeld zzp’er of directeur-grootaandeelhouder bent). In plaats daarvan bestaat uw inkomen na pensionering uit vier zogenaamde ‘pijlers’.

Pijler 1: AOW-uitkering

De AOW-uitkering is een uitkering die u ontvangt in het kader van de AOW (Algemene Ouderdomswet). De AOW-uitkering wordt soms ook het AOW-pensioen of het basispensioen vanuit de overheid genoemd. Deze uitkering is een basisuitkering per maand voor iedereen die in Nederland heeft gewerkt of gewoond.

De hoogte van de uitkering is afhankelijk van of u alleenstaand bent of een partner heeft. Als u een periode in het buitenland heeft gewoond wordt uw AOW-uitkering mogelijk gekort. Op de website van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) kunt u zien hoe hoog de huidige AOW-uitkeringen zijn. 

De leeftijd waarop u een AOW-uitkering krijgt is voor iedereen verschillend. Op de website van Wijzer in geldzaken kunt u uw verwachte AOW-leeftijd berekenen.

Pijler 2: Pensioen

De tweede pijler van uw inkomen na pensionering is het pensioen dat u eventueel via uw werkgever opbouwt. Dit pensioen is al een aanvulling op uw AOW-uitkering (het basispensioen dat u van de overheid ontvangt).

Veel Nederlandse werknemers bouwen pensioen op via hun werk. Maandelijks wordt dan een bepaald bedrag aan premie op het (bruto) salaris ingehouden. De werkgever betaalt vaak het grootste deel van deze premie, maar het komt ook voor dat werkgever en werknemer ieder de helft betalen. De ingelegde premie wordt vaak belegd. En wanneer de werknemer met pensioen gaat, ontvangt hij of zij het vermogen wat ze op deze manier hebben opgebouwd in de vorm van een maandelijkse uitkering. Het pensioen wordt daarom ook vaak als uitgesteld salaris gezien.

Op Mijnpensioenoverzicht vindt u een overzicht van alle pensioenaanspraken die u tot nu toe bij uw werkgever(s) heeft opgebouwd. U ontvangt ook regelmatig een  (UPO) met daarin informatie over uw al opgebouwde pensioen.

Pijler 3: Aanvullend pensioen uit lijfrenteproducten

De derde pijler van uw inkomen na pensionering is aanvullend pensioen wat u zelf opbouwt met behulp van lijfrenteproducten zoals een lijfrenteverzekering of een bancaire lijfrente.

Met lijfrenteproducten bouwt u aanvullend pensioen op tot een vooraf bepaalde einddatum. Deze einddatum is meestal de datum vanaf waarop u uw AOW-uitkering ontvangt (of vlak daarna). Het aanvullend pensioen wat u tot die tijd opbouwt, wordt bij lijfrenteproducten gebruikt om een uitkering aan te kopen. Via deze uitkering wordt uw opgebouwde aanvullende pensioen periodiek uitgekeerd.

Het verschil tussen het werkgeverspensioen en het aanvullend pensioen wat u met lijfrenteproducten opbouwt, zit in het feit dat u zelf verantwoordelijk bent voor het eventueel afsluiten van lijfrenteproducten. Het werkgeverspensioen wordt voor u geregeld. Daar staat tegenover dat lijfrenteproducten op uw eigen naam staan. U kunt deze afsluiten waar u wilt en meestal ook weer meenemen (overdragen) naar een andere partij als u dat wilt.

Pijler 4: Vrij vermogen

Tot slot kunt u ook nog op andere manieren vermogen opbouwen of beschikbaar maken voor later. Deze vierde pijler noemen we vrij vermogen. Dit is eigenlijk al het geld dat u op ieder moment vrij te besteden hebt. Een spaarpotje dat u altijd kapot kunt slaan, ook als u geld nodig hebt voordat u met pensioen bent. Vrij vermogen kunt u bijvoorbeeld opbouwen door te sparen, te beleggen buiten een speciaal pensioenproduct of door te besparen door uw verwachte uitgaven te verlagen.

Contact met onze pensioenspecialist?

Maak een afspraak

Evi Pensioenbeleggen

Met Evi Pensioenbeleggen belegt u tot een vaste streefdatum. U belegt  met belastingvoordeel. Dit voordeel hangt af van uw jaarruimte over het deel van uw salaris tot € 137.800.


Meest gekozen

Evi Pensioenbeleggen

Met Evi Pensioenbeleggen bouwt u door middel van beleggen fiscaal vriendelijk vermogen op voor aanvullend inkomen na uw pensioen.

  • Individueel pensioen opbouwen (3e pijler) met fiscaal voordeel
  • Uw inleg is aftrekbaar van de belasting
  • U betaalt geen vermogensrendementsheffing over uw opgebouwde vermogen
Ton Scheel

“Heeft u ergens hulp bij nodig, dan kunt u mij direct bellen.”
Ton Scheel – Pensioen specialist

020 - 354 4545

Direct contact?

Wij zijn bereikbaar ma t/m vrij 08:30 - 21:00. U heeft direct contact met een van onze medewerkers. Evi helpt u graag.

Afspraak maken?

Heeft u een vraag over een specifiek onderwerp? Maak een afspraak en Evi neemt contact met u op!

Evi Pensioen rekening openen?

Vul de vragenlijst in, ontvang een persoonlijk voorstel en open uw Evi Pensioen rekening

Risico's van beleggen

Beleggen brengt risico's met zich mee. U kunt uw inleg verliezen. De waarde van uw beleggingen is mede afhankelijk van de ontwikkelingen op de financiële markten. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Loop geen onnodig risico. Voordat u gaat beleggen, is het belangrijk dat u op de hoogte bent en zich laat informeren over de kenmerken en risico's van beleggen. Deze informatie vindt u in de afspraken die horen bij de dienstverlening die u kiest of heeft gekozen.

44.192.15.251