Drie redenen om jong te beginnen met beleggen

Als twintiger of dertiger heb je wel wat anders aan je hoofd dan beleggen. Toch kan het heel erg de moeite lonen om daar al jong mee te beginnen.  

Beleggen alleen voor rijke oude mensen? Welnee! Als je jong bent, kan beleggen een goede manier zijn om vermogen op te bouwen voor je toekomst. Bijvoorbeeld voor een wereldreis, je bruiloft,  de aankoop van je eerste woning of om eerder te stoppen met werken. Het is niet moeilijk om redenen te bedenken waarom het juist als twintiger of dertiger een goed idee is om te beginnen met beleggen. 

Jong geleerd, oud gedaan 

Een voordeel van jong beginnen is dat je op latere leeftijd al behoorlijk wat ervaring hebt opgedaan met beleggen. Je weet bijvoorbeeld dat je risico loopt met je vermogen en dat het loont om ook te blijven beleggen als de aandelenkoersen een poosje dalen. Of hoe belangrijk het is om je beleggingen goed te spreiden. Dat soort lessen kan je maar beter leren wanneer je als twintiger of dertiger met een klein bedrag begint, dan op het moment dat je als vijftiger of zestiger met een groter vermogen gaat beleggen. 

Lage lasten 

Aan het begin van je carrière ligt je salaris meestal nog niet zo hoog, maar zijn er wel nog wat salarissprongen te maken En als je nog geen kinderen en een hoge hypotheek hebt, zijn je vaste lasten meestal nog niet zo hoog.  Als je je eigen geld verdient, is het natuurlijk lekker om daarvan regelmatig een avondje te gaan stappen, uit eten te gaan of lekker te shoppen. Maar als je elke maand één avondje of shopdagje laat schieten, spaar je al snel € 50 per keer uit om mee te gaan beleggen. Dat lijkt niet veel. Maar als je rekent over een periode van 25 jaar en elke maand zo’n bedrag zou inleggen in een fonds dat gespreid belegt in aandelen van de grootste, solide bedrijven ter wereld, dan leg je over deze periode € 15.000 in. Bij een fictief rendement van 6% zou dit een eindvermogen op kunnen leveren van € 25.442. Je moet er natuurlijk wel rekening mee houden dat beleggen kosten met zich meebrengt. Beleggen kent ook risico’s, je kunt (een deel van) je inleg verliezen.  

De tijd werkt in je voordeel 

Bij beleggen werkt de tijd in je voordeel. We zeggen niet voor niets dat je alleen moet gaan beleggen als je je geld voor minstens drie jaar, en liefst veel langer, kunt missen. De waarde van je beleggingen fluctueert en je wilt niet het risico lopen dat je moet verkopen op een moment dat de koersen heel laag staan. Als je op je op je twintigste al kan beginnen met beleggen,  kan je een aardig vermogen opbouwen voor later. Uiteraard bieden in het verleden behaalde resultaten geen garantie voor de toekomst. Maar de kans is groot dat je financiële toekomst er net wat mooier uitziet als je jong begint met beleggen. 

Meer lezen over beleggen? 

Ontdek Evi Beheer  

Ontdek Evi Go  

Wilt u meer weten over beleggen? Maak dan een afspraak met een van onze vermogenscoaches.  

 

Beleggen kent risico’s, u kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Deze tekst is geschreven naar de stand van 01-07-2023 en is geen advies. 

 

Bekijk ons aanbod
3.230.143.213