Angst en de twee gouden spelregels van beleggen

Maakt u zich zorgen over een beurscorrectie? Omdat bijna niemand een grote koersdaling tijdig ziet aankomen, reageren beleggers vaak geschokt en irrationeel. Als u de twee gouden spelregels van beleggen in uw achterhoofd houdt, leert u beter omgaan met forse koersschommelingen. 

Elke belegger zou de twee gouden spelregels van beleggen moeten kennen: 

  • beleggen doet u voor de lange termijn 
  • beleggen doet u nooit met geleend geld of met geld dat u eigenlijk niet kunt missen 

Met die twee spelregels in uw achterhoofd, zit u meestal al wat rustiger in uw stoel. U kunt namelijk een stootje hebben. Veel beleggers reageren echter emotioneel op forse koersschommelingen.  

Slechte raadgever

Emoties en angst zijn slechte raadgevers als het om beleggen gaat en leiden vaak tot beslissingen die u later betreurt. Wie besluit zijn beleggingen te verkopen als reactie op een forse koersdaling, is meestal al te laat. En wie daarna weer gaat kopen als de koersen weer gaan stijgen, is opnieuw te laat. Per saldo was niks doen dus meestal beter geweest. De beurs timen is niet mogelijk, niet voor beginners én niet voor gevorderden. 

Emoties negeren

Luister niet naar uw emoties, zo luidt een veel gehoord advies, hoe moeilijk dat ook soms kan zijn met de stortvloed aan nieuws en informatie die u over u heen krijgt. Belangrijk is dat u vasthoudt aan uw doelstelling voor de lange termijn. Omdat u belegt met geld dat u een aantal jaren kunt missen, is het verstandig om mindere perioden rustig ‘uit te zitten’. De waarde van uw beleggingen kan dalen, u kunt uw inleg (deels) verliezen. Over het algemeen geldt echter: hoe langer u blijft zitten, hoe meer kans u heeft om beursschommelingen op te vangen.  

Periodiek beleggen 

Een goede manier om automatisch schommelingen op de beurs op te vangen, is Periodiek Beleggen. Het vinden van een juist moment om (weer) te beginnen met beleggen, kan namelijk knap lastig zijn. U weet per slot van rekening nooit wat de beurskoersen in de toekomst gaan doen. Uw instapmoment heeft een grote invloed op uw rendement. In plaats van eenmalig met een groot bedrag te gaan beleggen, kunt u er ook voor kiezen om periodiek in te leggen. Zo middelt u de aankoopprijs en beperkt u het risico van verkeerd timen. 

Meer lezen over beleggen bij Evi? 

Ontdek Evi Beheer  

Ontdek Evi Go  

Wilt u meer weten over beleggen? Maak dan een afspraak met een van onze vermogenscoaches. 

 

Beleggen kent risico’s, u kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Deze tekst is geschreven naar de stand van 03-07-2023 en is geen advies.  

  

Bekijk ons aanbod
3.227.240.72